Papendrecht als herborene de eerste klasse in

0
92

Papendrecht is op weg naar z’n honderdste verjaardag, op 1 augustus van dit jaar. Een cadeautje heeft de club al gekregen met de promotie vorig seizoen naar de eerste klasse. Het eersteklasserschap maakt de transformatie van de voormalig zondagclub compleet.

In 2012 maakte Papendrecht de keuze om de zondag in te wisselen voor de zaterdag. 94 seizoenen stond het prestatievoetbal op zondag op één. “Het was op die manier zoals het ging niet meer te doen”, kijkt voorzitter Hans Jonker (55) terug op de periode, waarin de overstap speelde. “We speelden in de hoofdklasse, maar we moesten voor iedere uitwedstrijd wel naar Meerssen of Geldrop. Er ging op een gegeven moment geen supporter meer mee. Als je op dat niveau speelt, ben je aangewezen op spelers van buiten. We hebben een periode gehad dat sponsors dat wilde bekostigen. Dat verdween. Een band tussen spelers en publiek was ook minder. Het was een elftal vreemden.”

Papendrecht besloot het roer helemaal om te gooien. Op zaterdag wordt niet meer betaald. “We hebben meteen gezegd: tachtig procent van de spelers in de selectie moet een VV Papendrecht-identiteit hebben. Dat is fantastisch uitgepakt. We hebben bijna alleen maar jongens vanuit Papendrecht zelf. Ik durf gerust te zeggen: 99 procent. Als ik dat vertel in andere bestuurskamers krijg ik vaak te horen dat het bijzonder is wat wij hebben gedaan.” Jonker doelt daarmee ook op de sportieve opmars die werd ingezet. “Ik ben ook geweldig trots dat we in zeven jaar tijd van de vierde naar de eerste klasse zijn gepromoveerd.”

De promotie afgelopen seizoen bracht een enorm enthousiasme teweeg. “We misten het kampioenschap op een punt, maar ik had de nacompetitie voor geen goud willen missen. De apotheose, de finale tegen NSVV, was fantastisch. Ik geniet nóg als ik aan die dag en het feest vooral terugdenk.”

Met het honderdjarig bestaan voor de deur – er zal in juni een feestweek en in aanloop naar de officiële oprichtingsdatum van 1 augustus een ‘oudejaarsavond’ worden georganiseerd – , is het volgens Jonker ook belangrijk om de blik op de toekomst te houden. Met een stabiel ledental ‘van 800-plus’ hoeft de club zich geen zorgen te maken. “De aantallen in de jeugd is de afgelopen jaren wat minder geworden, maar gelukkig slagen wij er goed in jeugd dat overgaat naar de senioren te behouden”, zegt Jonker. “Dat loopt als een trein. We luisteren goed naar de wensen. Als een jeugdelftal een vriendenteam wil vormen bij de senioren moet je ze de gelegenheid ook bieden. Dat maatwerk kost veel tijd, maar zorgt ervoor dat het ledental op peil blijft en we een vitale club blijven.”

Trots is hij ook op de ontwikkeling van de meisjestak. Dit seizoen is Papendrecht gestart met een heuse meisjesacademie. “Daar valt nu nog alleen de MO19 onder, maar het is bedoeling dat we het uitbreiden met de MO17, MO15 en MO13.” De accommodatie is wel een punt van zorg, erkent Jonker. Papendrecht zit al sinds 1956 op sportpark Slobbenkors. “We hebben onze kantine en kleedkamers al tussentijds vertimmerd, maar de accommodatie is aan de oude kant. We staan voor de keuze om nieuw te bouwen of compleet te renoveren. Daarbij zitten we niet vast aan onze huidige locatie. Verkoop van deze gronden zou interessant kunnen zijn voor de gemeente, maar voor het huidige college van B & W heeft het geen prioriteit.”

Een kunstgrasveld heeft Papendrecht niet. “We hebben drie grasvelden en twee zogenaamde hybride velden. We hebben echter geen trainingsveld, waardoor we genoodzaakt zijn op de velden te trainen. Dat is allesbehalve ideaal. Een kunstgrasveld zou ons probleem voor een groot deel kunnen verhelpen, maar vooralsnog krijgen we geen gehoor bij de gemeente.”

Meer informatie over Papendrecht? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over Papendrecht