Opleiding spelbegeleiders en scheidsrechters DSE slaat aan

0
119

Lowie van Elewout zet zich vol passie en energie in voor de spelbegeleiders en scheidsrechters bij DSE. Hij zorgt niet alleen dat iedere wedstrijd een leidsman of -vrouw heeft, maar neemt die enthousiastelingen ook onder zijn hoede.

Lowie van Elewout (60) kan nergens zo van genieten als het sportpark De Hoge Neerstraat in Etten-Leur op zaterdagmorgen, wanneer hij daar rondloopt en zijn arbiters vol enthousiasme de wedstrijden ziet fluiten. “Dat geeft me zó veel voldoening.” Hij nam de coördinatie van de jeugdscheidsrechters en spelbegeleiders anderhalf jaar geleden over bij DSE. Zoals bij alles wat Van Elewout doet, begon hij ook aan deze klus vol energie.

Puur genoeg spelbegeleiders en scheidsrechters regelen voor de thuiswedstrijden vond hij niet voldoende, Van Elewout wilde ook arbiters opleiden. “Jongens en meisjes uit de JO13 en JO14 fluiten de wedstrijden van de JO8 tot en met de JO12 bij ons. Het is geweldig om ze te zien groeien, sommigen hebben er ook echt talent voor. Zo heb ik een jongen van 12 jaar oud rondlopen, die al een wedstrijd van de JO15 heeft mogen fl uiten omdat hij het zo goed doet.”

SPELBEGELEIDER
Spelbegeleider is een term die wellicht niet bij iedereen bekend is, het zijn de arbiters van de pupillen. Het doel van de KNVB is om de jongste jeugd lekker te laten voetballen, hen te leren wat de spelregels zijn. De spelbegeleider staat langs de lijn en loopt alleen het veld in als dat echt nodig is. Hij of zij geeft de kinderen zo veel mogelijk ruimte om te voetballen, maar grijpt wel in als er spelregels worden overtreden. Dan kan hij het spel ook even stil leggen om een regel uit te leggen. Als kinderen op jonge leeftijd al goed leren wat sportiviteit is, heeft dat een groot effect op de rest van hun loopbaan. Vanaf dat de wedstrijden op een groot veld worden gespeeld, wordt de spelbegeleider ingeruild voor een scheidsrechter.

NIET VERDRINKEN
Van Elewout laat de spelbegeleiders en scheidsrechters niet ‘zwemmen’, maar helpt ze en bereidt ze voor op de wedstrijden. Hij begeleidt ze bij onverwachte voorvallen en incidenten waarbij de normen of waarden door spelers, ouders of de begeleiding worden overtreden. Ook legt hij de constant veranderende regels uit, ze moeten fluiten volgens de wetten van de KNVB. “Op zaterdag loop ik als een soort VAR tussen de velden door”, vertelt hij lachend. Hij vindt het belangrijk om de arbiters echt op te leiden. “Zodat ze na een tijdje de oudere jeugd kunnen fl uiten.” En als het vak niet bij iemand past, dan geeft hij dat ook eerlijk toe. “Ik laat ze niet verdrinken om maar genoeg arbiters te hebben.”

Hij is de hele week bezig met het regelen van arbiters, zodat er op zaterdag genoeg spelbegeleiders en scheidsrechters zijn. Hij maakt promotie met spelregelavonden bij de club en stukjes op de website, maar de mond-tot-mondreclame blijft het beste middel. Hij merkt dat ook de ouders zijn aanpak prijzen. “Die vinden het fijn dat ik hun zoon of dochter echt begeleid en ervoor zorg dat ze lekker buiten bezig zijn. Andere ouders moedigen hun kinderen dan weer aan om ook te gaan fluiten.”

BIJBAAN
Van Elewout hoopt de talenten voor de club te behouden. “Hopelijk kunnen we ooit nog naar een beloningssysteem toe, waarmee we jongeren enthousiast houden. Dan denk ik aan een bedrag dat vergelijkbaar is met een paar uur werken in de supermarkt, want dat is toch wat ze op den duur gaan doen.” Ook wil hij ze graag naar KNVB-cursussen sturen.

De coördinator hoopt ook dat andere verenigingen het voorbeeld volgen, zodat de regels zo uniform mogelijk worden toegepast. “Wij horen nu nog vaak van onze uitspelende jeugdteams dat het toepassen van de spelregels bij andere verenigingen niet zo nauw wordt genomen en zij daardoor niet goed weten wat wel en niet mag.” Het is dan ook zaak dat elke club hetzelfde handelt, vindt Van Elewout. “Dit maakt het voetbal voor iedereen leuker en daar draait het om.”