Ontwikkeling Jeugd Academie ZVV Groene Ster op schema

0
148
ZVV GROENE STER O13

Om op termijn de continuïteit en de doorstroming vanuit eigen gelederen te realiseren is men bij eredivisionist ZVV Groene Ster uit Vlissingen sinds seizoen 2022-2023 gestart met een eigen jeugdopleiding: Jeugd Academie Groene Ster. Die stap en ontwikkeling bij de hoogst spelende zaalvoetbalclub van Zeeland ligt keurig op schema.

De aanpak van scouting, vaste zaaltrainingen. Oefenwedstrijden én competitiedeelname van de vier verschillende jeugdteams werpt vruchten af. De O13, O15 en O17 zijn kampioen geworden in hun verschillende klassen. Alleen de O19 vond zichzelf niet terug op de hoogste trede.

Tevredenheid

Toch stemt de ontwikkeling van de Jeugd Academie tot tevredenheid van Salim ben Sellam, verantwoordelijke voor de technische zaken bij de jeugdopleiding. “We zijn zo’n twee jaar geleden ermee begonnen, een jaar daarvoor zelfs met het uitwerken van de concrete plannen dus eigenlijk zijn we er drie jaar mee bezig nu. Als je dan ziet dat we inmiddels zo’n honderd jeugdleden hebben, dan kan je wel spreken van een succesvolle groei. Tel daarbij op dat we met drie teams nu kampioen zijn geworden, dan geeft het naast groei in kwantiteit ook een kwalitatieve ontwikkeling aan bij de jeugd.”

Voor de toekomst ziet Ben Sellam dan ook zeker dat er muziek inzit qua doorstroming, al houdt hij ook een slag om de arm. “Bij de jongste jeugd gaat het goed en zie je ook dat ze er veel voor willen doen en laten om voor Groene Ster te voetballen. De oudere jeugd is wat dat betreft soms wat lastiger. Die moet je vaak harder pushen en motiveren. Vaak denken ze er te makkelijk over en je ziet dat ze op die leeftijd vaak nog andere keuzes maken. Er is absoluut talent, maar je moet het ook ten volle willen benutten en jezelf maximaal willen uitdagen en ontwikkelen. Want je maakt niet ‘zomaar even’ de stap naar het eerste team van Groene Ster. Dat is echt een hoog niveau, het hoogste in Nederland en daar worden specifieke kwaliteiten gevraagd. De voetbalverliefdheid bij met name die oudere jeugd moet terug omhoog en dat is iets waaraan we hard moeten werken.”

Toekomst

Op termijn is het de bedoeling dat de Jeugd Academie de kweekvijver wordt voor doorstroming naar het eerste en tweede team. “De stap naar het tweede is iets makkelijker te maken, al is dat ook geen eenvoudige klus. Want je hebt te maken met afvallers uit het eerste en jeugd die van onderaf doorkomt. Dat goed mixen en managen is ook een mooie uitdaging. Maar een stap maken vanuit de jeugd naar het eerste, dat doe je niet makkelijk en wordt door velen onderschat. Talent hebben is één, maar om dat te koppelen aan mentaliteit en doorzettingsvermogen om aan te haken op het hoogste niveau is heel wat anders. We liggen op en misschien wel voor op schema qua opleiding. Het is nu zaak om dat in de toekomst een mooi vervolg te geven.”

Klik op ZVV Groene Ster voor de laatste artikelen over de club.
Klik op ZVV Groene Ster voor meer informatie over de club.