Nog meer oog op opleiding jeugdspelers bij Excelsior Maassluis

0
454
Excelsior Maassluis opleiding jeugdspelers

Excelsior Maassluis zet een nieuwe stap in de verdere ontwikkeling van de jeugdopleiding. De club werkt komend seizoen met drie extra hoofdopleidingen om zo alle jeugdspelertjes en hun trainers nog meer aandacht te geven.

“We zijn heel blij dat we deze stap kunnen maken”, zegt bestuurslid jeugd- en breedtezaken Peter van Velzen. “Als club vinden wij het belangrijk dat ieder voetballertje, ongeacht hij of zij getalenteerd is, de kans krijgt zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Door deze stap kunnen we daaraan nog beter voldoen.”

Marco Bravenboer is al een tijdje werkzaam als hoofd jeugdopleiding bij Excelsior Maassluis. Hij  kwam echter tijd en ogen tekort om alle trainers en teams de noodzakelijke aandacht te geven. “Met de nieuwe leeftijdsteams is het niet meer te managen”, zegt Van Velzen. “Tegenwoordig hebben we selectieteams in elke leeftijdsjaar. Voorheen waren de teams om de twee jaar. Dat waren niet alleen bij elkaar opgeteld minder teams, maar ieder team per leeftijdsjaar heeft ook zijn eigen specifieke behoeften. Voor één iemand alleen was dat, met al die teams van de onder 7 naar de onder 21 niet meer te doen.”

In de nieuwe organisatie blijft Marco Bravenboer de algemene hoofd jeugdopleiding. Hij krijgt echter drie andere hoofd opleidingen onder zich, eentje voor de onderbouw, eentje voor de middenbouw en eentje voor de breedtesport. Zelf blijft hij zich verder bezig houden met de bovenbouw.

Van Velzen is vooral ook enthousiast dat de breedtesport een eigen hoofd opleidingen krijgt. “Daarmee dekken we ook een belangrijke doelgroep af. Deze groep heeft aandacht nodig. Vaak staan er goedwillende ouders als trainer langs de kant. De één heeft meer voetbalervaring en -kennis dan de ander. Het is daarom belangrijk dat er iemand komt die zich specifiek op deze groep gaat richten.”

De overgang naar een organisatie met vier jeugd opleidingen past volgens Van Velzen bij de ontwikkeling die Excelsior een paar jaar geleden heeft geleden. De club koos toen bewust voor een andere manier van opleiden, mét gelijke kansen voor elk voetballertje. “We zijn daar intussen een paar jaar mee bezig en hebben daar veel positieve ervaringen mee opgedaan. Natuurlijk zijn er altijd dingen die verbeterd kunnen worden, maar deze koers houden we aan”, stelt Van Velzen.

De visie achter de nieuwe opzet staat volgens hem nog fier overeind. “We hebben er destijds bewust voor gekozen omdat je ziet dat de ontwikkeling van een talent grillig is. Zeker in de onderbouw is die ontwikkeling lastig te voorspellen. Het tweede aspect is dat we een vereniging zijn en bij een vereniging heeft iedereen evenveel waarde. Iedere jeugdspeler heeft recht op een goede opleiding.”

Daarom ook zet Excelsior ook bij de meisjes de eerste stappen op dit gebied komend seizoen. “We hebben voor dat team bewust gekozen voor een vaste trainer”, zegt Van Velzen. “Als vereniging willen we dat iedereen bij ons leert voetballen. De één op tweede divisie-niveau, de ander voor de tweede klasse. Die ondersteuning krijgen ook meisjes die bij ons voetballen. In de teams bij de jongens waar meisjes spelen, maar ook in de MO17 waarmee we gaan proberen de stap van de B- naar de A-categorie te maken.”

Klik op Excelsior Maassluis voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Excelsior Maassluis voor meer informatie over de club.