Nicky Janssen legt de lat als doelman hoog

0
756
Nicky Janssen-GRC'14

Een geweldig seizoen, afgesloten met een toetje. Desondanks zal de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse voor Nicky Janssen en GRC’14 eerder zuur, dan zoet hebben gesmaakt. Want na een nederlaag in de eerste ronde, zat het er verlengde avontuur er iets te snel op. “Toch is dat wel waar je uiteindelijk voor voetbalt.” 

Een mooie beloning, had het voor de tweedeklasser uit Giessen dan ook zeker geweest. “We zijn er echt als team en collectief, volledig voor gegaan.” Juist na een klein dipje, vertelt Janssen. “Daar hebben we ons halverwege, toch doorheen geslagen. Typerend voor ons seizoen. Iedereen was er, niemand verzaakte.” Met een derde plaats én dus nacompetitievoetbal, tot gevolg. Doelstelling behaald, zou je zeggen. “We gingen voor top vier en een periode, dat is aardig gelukt.”

Harder lopen
De 25-jarige doelman, oorspronkelijk afkomstig uit Den Bosch, voelde het eigenlijk na de winterstop al aankomen. “We hielden vier keer de nul, dat is voor een keeper natuurlijk altijd lekker, maar dan kom je ook als team in een flow.” Eentje die moeilijk te stoppen bleek. “Als externe factoren zoals het veld tegenzitten, maar je wint toch en het balletje valt een paar keer naar de juiste kant, dan zit er wel een toetje in…” En dat bleek dus. “We hebben het echt als team gedaan.” Ingegeven door zijn trainer. “Mark (Kroese) heeft de boel echt bij elkaar gehouden, ook door individueel te motiveren.” Sowieso heeft Janssen genoten van de onderlinge samenwerking. “Het is één van de beste trainers die ik ooit heb gehad. Hij is meedenkend, begripvol en weet wat er speelt door goed te luisteren. Daardoor wil je op persoonlijk vlak net een beetje harder lopen.” Daarmee wisten ze zich dus te onderscheiden in de competitie. “Die fijne band heeft iedereen wel met hem. Dat kun je ook wel zien, aan het feit dat we allemaal blijven.” Want ook op voetballend vlak, ging het dit seizoen opnieuw stukken beter. “Vroeger speelden we eigenlijk altijd de lange bal, nu bouwen we op. Het positiespel is beter en verdedigend, is ‘ons huisje dicht’.” Waar zit dan toch nog de ruimte voor verbetering? “In het benutten van kansen, valt nog wel wat te halen. Al is dat natuurlijk makkelijk gezegd als keeper!”

Kippenvel
Dat is iets voor volgend jaar. Wanneer Janssen begint aan zijn vijfde seizoen bij de club. Na eerdere omzwervingen bij Tricht, GDC, OJC en BVV. “Het bevalt hartstikke goed. Het is een andere club, dan veel andere clubs.” Als je begrijpt wat hij bedoelt. “Vooral door de aanhang, het leeft hier enorm. Het is wat dat betreft echt een dorsclub.” Sterker nog, hij loopt geregeld met kippenvel het veld op. “Dan zie je overal vuurwerk en fakkels, dat is toch gaaf? Daardoor heb je toch een beetje dat gevoel, alsof je echt in de top voetbalt.” En dus voelt de sluitpost, zich meer dan op zijn plek. “Je bent echt onderdeel van de vereniging en wordt gewaardeerd voor wie je bent. Dat is typerend voor de club.” Daar ga je dan ook vanzelf, beter van keepen. “Ik ben een meevoetballende keeper, moet het van mijn reflexen en de één tegen één situaties hebben, maar kom soms gewoon lengte tekort.” Toch blijft hij uitkomen bij hoge ballen. “Dat is ook een kwestie van durven. Iets dat ik dit seizoen wel meer heb gekregen. Gewoon doen, dan lukt het vanzelf.” Een klein beetje geïnspireerd misschien, door zijn voorbeelden. “Mijn oog gaat tijdens een voetbalwedstrijd altijd naar de keepers. (Gianluigi) Buffon door zijn karakter en (Manuel) Neuer door zijn stijl. Die man is overal. Zelf probeer ik ook ver voor mijn goal te keepen, dat is toch belangrijk in het huidige voetbal.” Met die kwaliteiten op zak, barst de Bosschenaar, die inmiddels in Rotterdam woont, van de ambitie. “Om richting die vierde divisie te gaan, dat wil ik minimaal gespeeld hebben. Ik weet zeker dat ik dat niveau aankan!”

Klik op GRC’14 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op GRC’14 voor meer informatie over de club.