Mieke Gueye krijgt energie van haar teams bij VV Spijkenisse

0
324
Mieke Gueye VV Spijkenisse

Ze traint niet één, niet twee, maar drie jeugdelftallen bij VV Spijkenisse. En dat doet Mieke Gueye (55) met volle overgave. “Die meiden en jongens geven mij energie.”

Met een beetje geluk staat Gueye op zaterdag bij drie wedstrijden langs de lijn, maar dat lukt niet altijd. “Degene die bij VV Spijkenisse de wedstrijdplanning doet houdt er rekening mee, maar op tijden bij uitwedstrijden heb je geen invloed. Ik ben meestal bij minimaal twee van de drie wedstrijden. We hebben bij elk team een goede groep met leiders en coaches, dus als ik een wedstrijd mis wordt dat goed opgevangen.”

Gueye heeft haar 10-jarige jubileum als trainer al achter de rug. Ze is inmiddels met haar elfde seizoen in VV Spijkenisse bezig. “Toen mijn zoontje vanuit de voetbalschool naar een regulier team ging, werden er trainers en leiders gezocht. Ik ben toen begonnen bij het team van mijn zoon. Zes jaar geleden werden scheidsrechter Peter van Vlijmen en ik gevraagd het meisjesteam over te nemen.”

Gueye was ook de stuwende kracht van de meisjestak die op het hoogtepunt vier teams had. Inmiddels is ze trainer van drie elftallen. “Ik heb van alle smaken wat”, zegt ze lachend. “Ik train de JO18-3, de MO20 en een gecombineerd jongens/meisjesteam, de JM14-5.”

De teams hebben zo hun eigen geschiedenis en verhaal. “De JO18 is een echt vriendenteam, dat drieënhalf jaar geleden is ontstaan. Ze hebben jarenlang tegen elkaar gespeeld, VV Spijkenisse en Botlek. Ze kennen elkaar van school. Op een gegeven moment vonden ze het wel leuk om niet tegen elkaar maar met elkaar te gaan voetballen. Toen is het nieuwe team ontstaan, met acht spelers van VV Spijkenisse en vijf van Botlek. Intussen zijn er wat jongens afgevallen en weer bijgekomen, maar de kern is vanaf het begin hetzelfde gebleven.”

De JM14-5 is een nieuw team. De MO20 bestaat uit meiden die Gueye en Van Vlijmen zes jaar geleden overnamen. “De coronatijd heeft er helaas voor gezorgd dat er nogal wat meisjes zijn afgehaakt. We hebben nu nog één meisjesteam, maar we willen groeien. De MO15 moet gaan ontstaan vanuit de huidige JO14-5 en hopen ook volgend seizoen een vrouwenteam te starten. De MO20 is de MO17 van vorig seizoen. Ze hebben het pittig in de competitie, maar je ziet dat het voetbal steeds beter wordt”, zegt Gueye.

En ook de JM14-5 is de trainster wel toevertrouwd. “De helft van het team bestaat uit jongens en meisjes. In het begin was dat wel even wennen. De meiden keken tegen de jongens op, andersom wisten de jongens ook niet wat ze aan de teamgenotes hadden. Inmiddels weten ze niet beter en heeft iedereen elkaar geaccepteerd. We hebben in de eerste maanden wel veel aandacht geschonken aan die integratie. Als er een oefening gedaan moest worden in kleine groepjes stonden de meiden bij elkaar en jongens ook. We hebben ze vanaf het begin gemixed. Dat ze samen voetballen is nu de normaalste zaak van de wereld, dat is wel mooi om te zien. Sommige tegenstanders zie je nog wel eens raar opkijken als wij het veld opkomen, maar die meiden gaan er net zo hard in als die jongens. We zijn echt een team.”

Het hebben van een juiste teamgeest vindt Gueye sowieso belangrijk. Ze houdt er ook niet van als er bij de training de kantjes vanaf worden gelopen. “Ik hou van pittig, dat weten ze.”

Tegelijkertijd geniet ze van haar pupillen. “Ik krijg echt een energieboost van het trainen. Ik vind het zelf belangrijk dat jeugd sport en beweegt, maar ook dat ze dat kunnen doen in een veilige omgeving.”

Klik hier voor meer artikelen van VV Spijkenisse.
Meer informatie over VV Spijkenisse? Klik hier.