Meidenvoetbal groeit als kool bij Groen-Wit

0
168

Pas zes jaar geleden schreef Groen-Wit zijn eerste meidenteam in voor de competitie. Anno 2020 heeft de club uit Princenhage een bloeiende meisjestak, die bestaat uit bijna negentig speelsters. Coördinator John van Rumph is enorm trots op deze ontwikkeling.

het uitzendbureauJohn van Rumph weet nog goed hoe het allereerste meidenteam van Groen-Wit zes jaar geleden aan de competitie begon. Dat elftal, bestaande uit meisjes van zeven en acht jaar oud, kreeg destijds bijna 180 tegengoals in één voetbaljaar, maar het enthousiasme was groot. “Ik was vanaf dag één trainer van het team samen met Rudie de Meulder en had direct een goede klik met de meiden”, herinnert de clubman zich. “Nu train ik de speelsters nog altijd met veel plezier en ondertussen kan iedereen wél goed voetballen. We vormen nu de MO13 en in al die jaren is nog geen één speelsters afgehaakt. We zijn zelfs al tweemaal kampioen geworden.”

Negentig speelsters
Niet alleen de ontwikkeling van het elftal van Van Rumph heeft een vogelvlucht genomen. Het gehele meidenvoetbal bij Groen-Wit groeide de laatste jaren als kool. Momenteel telt de jeugdafdeling van de Bredase club bijna negentig meiden, verdeeld over zeven meidenteams. Een paar meiden spelen daarnaast in jongensteams. “We hebben flink geprofiteerd van de successen van de Oranje Leeuwinnen”, constateert Van Rumph. “En daarnaast: meiden trekken nieuwe meiden aan. Het gaat nu zelfs zó hard dat we bijna evenveel aanmeldingen binnenkrijgen van jongens als van meiden. Helaas hebben we niet voor elke speelster plek. Gelukkig hebben we nauw contact met Bredase clubs die ook veel meidenteams hebben, zoals WDS’19, JEKA en Baronie. Als we elkaar kunnen helpen door speelsters door te verwijzen, doen we dat.”

Fanatieke speelsters
Van Rumph komt al 45 jaar bij Groen-Wit. Hij speelde 32 jaar voor de club, vervulde er vele vrijwilligerstaken en vindt het nu ontzettend leuk om coördinator te zijn van het meidenvoetbal. Ook is hij trots op zijn eigen MO13-1, waarin zijn dochter Kim voetbalt. “Meiden zijn heel anders in de omgang met elkaar dan jongens. Ze zijn enorm hecht en denken meer als team. Als er fouten worden gemaakt, krijgt niemand persoonlijk de schuld. Ik vind het ook geweldig om te merken hoe enthousiast en fanatiek mijn speelsters zijn. Ik krijg zelden afmeldingen voor trainingen en wedstrijden.” Ook met de andere meidenteams van Groen-Wit gaat het volgens de clubman prima. “Ze krijgen goede begeleiding en het is prettig dat die ook deels uit gedreven moeders bestaat. De meiden vinden het vaak prettig als er vrouwen betrokken zijn bij een team.”

Van Rumph heeft alles al een keer meegemaakt bij Groen-Wit, dat volgens hem een hechte en fijne vereniging is. “Iedereen kent elkaar en de sfeer is goed. De meidenafdeling vormt een belangrijke tak binnen de club.” Groen-Wit heeft een belangrijk doel voor de toekomst. De vereniging hoopt dat oude tijden gaan herleven op het Haags sportpark, dat gebeurt als de club net als vroeger weer een damesteam kan inschrijven voor de competitie. “Dat zou fantastisch zijn.”

 

Klik hier voor meer artikelen over Groen Wit.
Klik hier voor meer informatie over Groen Wit.