Martijn Mes van Barendrecht: ‘Vrijwilligers zijn onze ruggengraat’

0
629

Hij staat, samen met het vernieuwde bestuur, aan het hoofd van een groot vrijwilligersapparaat dat de jeugdafdeling van BVV Barendrecht runt. Martijn Mes is sinds 2 jaar de jeugdvoorzitter van de club. “We proberen het voor iedereen optimaal in te richten, maar ook wij zijn afhankelijk van vrijwilligers.”

Wie op zaterdagmorgen om een uur of tien sportpark De Bongerd oploopt, waant zich in één grote mierenhoop van voetballertjes en hun meegekomen ouders. “Het is het drukste tijdstip van de dag”, zegt Mes lachend. “De eerste twee blokken zijn het drukst. Dan wordt er op alle velden gespeeld. Met meerdere wedstrijden op één veld. Als je het niet gewend bent, kan ik me voorstellen dat het hectisch overkomt.”

Mes heeft zojuist een klein binnenbrandje geblust, een oververhitte vader. “We hebben eigenlijk nauwelijks incidenten”, reageert Mes. “Maar ook wij merken dat de lontjes tegenwoordig wat korter zijn.”

Mes werkt in het dagelijkse leven bij een producent van voedingssupplementen. Een drukke baan, want heel Nederland is volgens de 39-jarige Barendrechter aan de vitamine C en D gegaan.

Maar die drukke baan was geen reden om nee te zeggen toen hij door Barendrecht werd gevraagd om als jeugdvoorzitter in het bestuur te komen. “Ik heb een geleidelijke carrière gehad bij de club. Ik was vroeger zelf een basketballer, maar bij Barendrecht betrokken geraakt toen mijn zoon bij De Bongerdjes is gaan spelen. Met een andere vader zijn we al snel in de activiteitencommissie gestapt omdat de twee dames ermee gingen stoppen. Van het één komt vaak het ander.”

Aan Mes, het jeugdbestuur en de TC de taak om de ruim achthonderd spelertjes op een goede manier te laten voetballen. Het aantal teams in de competitie – 75 – geeft al aan dat dat een hele uitdaging is, omdat vrijwel alle taken moeten worden uitgevoerd door vrijwilligers. “We hebben voor de selectieteams onafhankelijke trainers, maar het merendeel van ons trainerskorps bestaat uit goedwillende vaders of moeders. We proberen die groep zo goed mogelijk te begeleiden vanuit de club door middel van een interne trainerscursus.”

Een andere uitdaging is het vinden van genoeg scheidsrechters. “Daarom zijn we een tijdje geleden begonnen met een nieuw concept: jeugd fluit jeugd. Jeugdspelers worden ingezet bij wedstrijden, waarbij ze minimaal twee leeftijdsklasse lager fluiten.”

Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks in voor de jeugdafdeling van Barendrecht. Mes is trots op die groep. “Ze zijn de ruggengraat van de vereniging. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren hoeveel werk er verricht moet worden voordat de bal kan rollen.”

Bij de trainingen doordeweeks is passen en meten. “We proberen voor elk team het zo optimaal mogelijk in te richten. Dat gaat nog net, maar het knelt wel. Dat geldt ook voor de thuiswedstrijden. Ons streven is dat de laatste wedstrijden van de jeugd om half vier klaar zijn.”

Dat meisjes tegenwoordig makkelijker de weg vinden naar het voetbalterrein hebben ze ook bij Barendrecht gemerkt. Inmiddels is een aanzienlijk deel van de jeugdleden meisje. “Voor de volgende fase van de competitie schrijven we voor het eerst een MO13-team in. Alle dank gaat hier uit naar een andere Martijn, Martijn Visser. Eveneens een voetbalvader die zich belangeloos inzet om onze vereniging elke dag beter en leuker te maken.”

“Het doel is om leden lang te behouden voor de club en daar doen alle huidige vrijwilligers hun stinkende best voor. Elke dag weer, maar we kunnen nooit genoeg vrijwilligers hebben. Daarom blijven we ouders vragen om ons te helpen, op elk vlak. Elke vereniging moet als een warm nest voelen voor elk lid, maar zeker voor de jeugd. Hier ontwikkelen ze sociale vaardigheden, maken ze vriendschappen en als dat gepaard kan gaan met mooie overwinningen of kampioenschappen is het dubbel feest.”

Bij de trainingen doordeweeks is passen en meten. “We proberen voor elk team het zo optimaal mogelijk in te richten. Dat gaat nog net, maar het knelt wel. Dat geldt ook voor de thuiswedstrijden. Ons streven is dat de laatste wedstrijden van de jeugd om half vier klaar zijn.”

Dat meisjes tegenwoordig makkelijker de weg vinden naar het voetbalterrein hebben ze ook bij Barendrecht gemerkt. Inmiddels is een aanzienlijk deel van de jeugdleden meisje. “Voor de volgende fase van de competitie schrijven we voor het eerst een MO13-team in.”

“Het doel is om leden lang te behouden voor de club, maar vijftien, zestien jaar is een cruciale leeftijd. Soms blijven er dan maar drie spelers van een lichting over, maar het kan voorkomen dat een team volledig doorgaat. Daar is geen peil op te trekken. Op dit moment hebben we zeven JO19-teams, voor die leeftijdsgroep een aardige score.”

Klik op Barendrecht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Barendrecht voor meer informatie over de club.