Martijn Bok is speler, trainer en commissielid bij SVW

0
231

We mochten vandaag het gesprek aan gaan met Martijn Bok (39). Martijn doet van alles bij en voor de club, hiervoor verdient hij waardering. VoetbalJournaal zet niet alleen voetballers in het zonnetje, maar ook alle mensen die het voetballen binnen een vereniging mogelijk maken. Martijn is trainer van de JO6 en JO7, hij is leider en speler van SVW 3 en hij is lid van de jeugdcommissie waar hij verantwoordelijk is voor de jeugd tot 10 jaar.

HappyPoint_desinfectie

Martijn heeft niet zijn hele leven bij SVW rondgelopen. Op zijn zesde is hij begonnen bij GJS, daar heeft hij zes jaar gevoetbald. “Via de buurman en buurjongens ben ik bij VV Raptim beland. Door het gebrek aan een A team in de jeugd ben ik op mijn 16e bij het eerste elftal gekomen en heb ik acht seizoenen in het eerste elftal van Raptim gevoetbald.”

Na zijn tijd bij VV Raptim is Martijn naar SVW gegaan om met vrienden te gaan voetballen. Hij kon het niet laten en is het na één seizoen toch bij het eerste elftal van SVW gaan proberen. “Ik heb twee seizoenen in het eerste gespeeld, maar in die periode ben ik nooit een vaste basisspeler geworden. Zodoende ben ik minuten gaan maken in het tweede elftal.” Hierna is Martijn een jaartje gestopt met veldvoetbal. Hierna is hij begonnen in het team waar hij nu speelt, SVW 3.

Naast veldvoetbal is Bok ook in de bedrijven competitie van de Proxsys League te vinden. Dit is zaalvoetbal. “Ik speel nu alweer 14 seizoenen in de zaal, waar ik begon met vrienden in team Lizet Hairstyling. Hierna heb ik acht seizoenen met collega’s en bekenden voor team hoveniersbedrijf Van Rosmalen gespeeld. Nu speel ik alweer wat jaren bij team Proxsys.”

Wij vroegen Martijn wat zijn beweegreden was voor de stap van Raptim naar SVW. Martijn antwoordde: “Ik ben via Rean van der Schoot bij SVW terechtgekomen. Hij ging een vriendenteam opzetten. Bij Raptim raakte ik het plezier in het spelletje een beetje kwijt. Zodoende heeft hij mij weten over te halen om in zijn team te komen voetballen.”

Eerder werd al verteld dat Martijn van alles doet voor de club uit Gorinchem. Dus toen wij vroegen wat hij precies allemaal doet voor de club, kregen wij logischerwijs een lang en uitgebreid antwoord. Drie seizoen geleden is Bok samen met Rene Boerakker begonnen met het trainen van de JO7. “Onze zoons waren 4 jaar geworden en wilden gaan voetballen, dus zo werden we twee vrienden die samen de mini’s gaan trainen.”

Martijn en Rene realiseerde dat dit niet de ideale situatie was en zorgden ervoor dat een JO6 ontstond. “We kwamen er al snel achter dat we ook een jo6 wilde omdat ervoor onze zoons niet veel te voetballen viel tegen zesjarige kinderen. Er was jeugd genoeg om er een JO6 en JO7 team van te maken. Zo waren we snel trainer van twee teams. Dit zorgt drukke zaterdagen met in de ochtend twee wedstrijden en in de middag zelf voetballen.”

Het bleef niet bij het trainen van twee jeugdteams. Martijn realiseerde dat er op de zaterdagen veel meer komt kijken dan het coachen van twee teams. Hij ging in plaats van zeuren langs de zijlijn, helpen in dit proces. “Ik ben er ingerold bij de jeugdcommissie. Daar probeer ik de jeugd tot de JO10 te helpen en de nieuwe leden op te vangen en mee te denken met de anderen uit de commissie over eigenlijk alles wat erbij de jeugd komt kijken.”

Martijn neemt zijn taak in deze commissie serieus en zorgt ervoor dat de kinderen zich niet vervelen. “Afgelopen zomer heb ik de ‘zomervakantiechallenge’ geregeld bij SVW. Na een vraag vanuit de gemeente om iets voor de jeugd te organiseren, hebben we elke zaterdag in de zomervakantie voetbal en water spelletjes georganiseerd voor alle jeugd in Gorinchem tot 12 jaar. Ook hebben we de Gorinchemse latje trap kampioenschappen gehouden voor de jeugd tot 16 jaar. Dit waren twee mooie evenementen en gelukkig werd ik goed geholpen door andere trainers.”

SVW is voor Martijn niet de enige vereniging waar hij lid van is geweest. Hierom vroegen we wat deze vereniging nu voor hem betekent. “Toen ik bij SVW kwam voetballen was het gewoon een vereniging waar ik kwam voetballen. Ook in de jaren waar ik in de selecties speelde, kwam ik gewoon voetballen, drankje doen in de kantine met het team en naar huis.”

Sinds zijn tijd bij het derde elftal is dit beeld toch wel veranderd, geeft Martijn toe: “Toen ik in het derde elftal ging voetballen werd de derde helft toch ook wel heel leuk. Ik ging na verloop van tijd ook de leider rol overnemen en dan ben je toch wat langer en vaker op de club. Zo ga je zien dat het echt wel een soort familie club is. iedereen gaat goed en leuk met elkaar om, of het nu bestuursleden zijn of barpersoneel of leden of bezoekers iedereen is op één niveau en daar hou ik van. Iedereen gelijk.” Hiernaast geniet Bok van de interesse van de hele club vanaf de jongste jeugd tot aan het eerste elftal.

De eerste goal en wedstrijd van zijn zoon zijn voor Martijn naast de zomervakantiechallenge en zijn eerste keer in het derde elftal van SVW hoogtepunten binnen zijn tijd bij SVW. “Het is sowieso geweldig om die kleine mannen te zien genieten, zoveel plezier op die gezichten op die leeftijd.”

Een lastige vraag, die we toch altijd terug laten komen in onze interviews, is de vraag naar een persoon binnen SVW waar Martijn lovend over is. “Er zijn er natuurlijk te veel om te benoemen, maar bij de jeugd zit Piet Schouten al sinds we ons kunnen herinneren. Hij wil nooit de ‘credits’ voor zijn werk, maar hij regelt echt alles wat met de jeugdteams te maken heeft. Ook kan je hem altijd lastig vallen met alle vragen. Die man is echt zijn gewicht in goud waard voor SVW.”

Tenslotte sluiten we af met waarom voetbal zo belangrijk is voor Martijn Bok. “Ik hou van het spelletje en ik geniet van de jeugd. Bij de senioren blijf je lekker in de samenleving, want uit elke hoek van de samenleving voetbalt wel iemand.”

Foto’s: Den Uijl Fotografie

Klik hier voor meer artikelen over SVW
Klik hier voor meer informatie over SVW