Maarten Vinke is cultuurbewaker van Nieuwenhoorn

0
319

Zes jaar geleden keerde hij met een ‘cluppie’ met andere Nieuwenhoorn-getrouwen terug. “Dat was hard nodig, want we zaten in zwaar weer.” Maarten Vinke blies de stichting voor het topvoetbal nieuw leven in, dit seizoen speelt Nieuwenhoorn 1 zijn wedstrijden in de vierde divisie, negen jaar na de entree op het laagste zaterdagniveau.

Met goed gemoed stapte Vinke (76 jaar jong) onlangs de bus in voor de uitwedstrijd tegen Goes. “Het is honderd kilometer, dus het valt mee.”  Met twee overwinningen op zak – tegen Jodan Boys en Achilles Veen – kende zijn club een geweldige start als promovendus in de vierde divisie. “Zoiets geeft de hele club een boost. Deze punten hebben we al lekker op zak.”

Eigenlijk, zo vertelt Vinke, lag het in de planning dat pas over een jaar of twee de stap gemaakt zou worden naar het vijfde niveau van Nederland. “Het klikt geweldig in dit team”, analyseert hij het Nieuwenhoorn dat vorig seizoen via de nacompetitie promotie uit de eerste klasse wist te bewerkstelligen. “Voor dit niveau hebben wij een bescheiden budget, durf ik gerust te zeggen. Maar we hebben wel het geluk dat oudere spelers die in de tweede en derde divisie hebben gespeeld graag hier weer terugkeren. Jongens als Melvin Winterberg, Delano Cohen en Dimitri Gomes zijn gouden krachten voor dit elftal. Met talentvolle jonge spelers uit de regio die zich bij ons kunnen ontwikkelen, hebben een mooie balans.”

Dat Vinke zes jaar geleden terugkeerde in een officiële functie (‘ik ben nooit helemaal weggeweest’) kwam bepaald niet voort uit luxe. “De club zat in een vervelende tijd. Er waren veel bestuurswisselingen, veel onrust ook. En we hadden net de overstap gemaakt van de zondag naar de zaterdag.”

Nieuwenhoorn moest beginnen op het allerlaagste niveau. Het gevolg was dat de publieke belangstelling fors terugliep en ook de sponsoring een stuk minder werd. Vinke, die terugkeerde als bestuurslid accommodatiezaken, vond het noodzakelijk om de stichting Topvoetbal nieuw leven in te blazen. “Die stichting heb ik in mijn periode als voorzitter in 2001 zelf opgericht. Hij was ergens in de la verdwenen.”

Als voorzitter van de ‘herboren’ stichting brak een nieuw bloeiperiode van Nieuwenhoorn aan met voorlopig de promotie naar de vierde divisie als hoogtepunt.

Het wil volgens Vinke niet zeggen dat bij Nieuwenhoorn inmiddels weer alles op rolletjes loopt. “In de organisatie is het rustig, dat is zeker, maar we hebben als club wel zorgen over het vrijwilligersbestand. We hebben een groot tekort, vooral in het bestuur en in de commissies. Dan heb ik nog niet eens over de bezetting van de kantine. Dat is een drama. Om dat op te lossen kijken we naar commerciële inzet. Daar ontkomen we niet aan. Het verenigingsleven is de afgelopen tien, vijftien jaar drastisch veranderd. Toen ik voorzitter werd in 1990 ging mijn vrouw mee om achter de bar te staan. Dat waren andere tijden.”

Hij voelt zich bij Nieuwenhoorn naar eigen zeggen een ‘cultuurbewaker’. “Sommige zaken veranderen, dat moet je accepteren, maar er zijn ook dingen die je moet behouden. Als je alles laat gaan, spelen we straks niet meer in het zwart en wit, maar in het paars.”

Naast voorzitter is Vinke een gewaardeerd lid van de terreinploeg van Nieuwenhoorn. Vier ochtenden in de week maakt hij zich verdienstelijk op de club bij het schoon houden en onderhoud van het complex. “Donderdag is onze snipperdag. Dan doen we het rustig aan, want ’s avonds is de clubavond. Je moet niet te gek doen, hé.”

Klik op vv Nieuwenhoorn voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Nieuwenhoorn voor meer informatie over de club.