Luc van Dongen van GVV Unitas raakte geblesseerd in de voorbereiding

Vandaag spreken wij met Luc van Dongen, de 25-jarige keeper van GVV Unitas. Van Dongen raakte geblesseerd in de voorbereiding van zijn nieuwe club en vertelt over zijn ervaringen.

Luc van Dongen is 25 jaar en werkt in het dagelijks leven als Combinatiefunctionaris bij de gemeente Tilburg. Vanuit het sportbedrijf geeft hij gymlessen en sportdagen, maar organiseert de keeper ook naschoolse activiteiten, kampen en nog meer activiteiten op basisscholen. “Momenteel doe ik dit voor drie scholen in de Reeshof. Ik ben afgelopen zomer verhuisd naar Zwijndrecht vanuit Breda. Het voetballen op niveau doet me ontzettend goed en haal hier veel voldoening uit.”

Carrière
De speler is op vijfjarige leeftijd begonnen met voetballen op de spitspositie bij UVV’40 in Ulvenhout. Na een aantal jaar gevoetbald te hebben op bijna alle posities, was van Dongen keeper geworden in de D-tjes (O13). “Ik werd daarna op 16-jarige leeftijd gevraagd om aan te sluiten bij de hoofdmacht van UVV’40. Hier heb ik twee jaar gecombineerd jeugd en selectie gespeeld op zaterdag en zondag. Op mijn achtiende maakte ik definitief de overstap naar de hoofdmacht en had ik de jeugd achter mij gelaten.” 

In drie jaar tijd bij de hoofdmacht van UVV’40 is van Dongen twee keer kampioen geworden. Zo was het team gepromoveerd van de vijfde klasse naar de derde klasse. “Op mijn 22e werd ik gevraagd om bij VV Almkerk te komen keepen. Ze speelden toen in de eerste klasse zaterdagcompetitie. Bij VV Almkerk werd ik gelijk de eerste keeper en heb ik uiteindelijk twee seizoenen gekeept.”

Na de twee seizoenen belde GVV Unitas voor de tweede keer op rij om de overstap naar Gorinchem te maken. “Dit was een lastige keuze. Een club waar je het naar je zin hebt achterlaten is niet altijd makkelijk, maar voor mezelf is dit wel een goede stap geweest. Momenteel ben ik bezig met mijn eerste seizoen bij de club.”

Hoogte- en dieptepunten
De keeper heeft tot nu toe al een mooie carrière. “Twee keer kampioen met UVV’40 in drie seizoenen is wel echt een hoogtepunt die hoog staat in mijn lijstje. Geweldig om samen met je team twee keer te promoveren in een korte tijd. Verder heb ik in de jeugd veel prijzen gepakt met kampioenschappen, maar heb ik ook in de O19 de beker gewonnen.’’ In de voorbereiding bij zijn nieuwe club was van Dongen geblesseerd geraakt. “Ik had tijdens de voorbereiding meteen een tegenslag gehad met een gebroken teen. Dat was me ontzettend zwaar gevallen en beleefde toen een moeilijke tijd. Ik zie dit dan ook echt als mijn dieptepunt. Gelukkig had de club hier goed bij gehandeld en hadden ze ervoor gezorgd dat ik wel goed ontvangen werd.” 

Van Dongen focust zich voornamelijk nu om fit worden. “Nu ga ik ervoor om fit te worden en mijzelf te ontwikkelen binnen deze club. Ik ga me hier de volle 100% voor inzetten om dit te bewerkstelligen. Mijn uiteindelijke doel is eerste keeper worden.”

Persoonlijke doelen
Van Dongen heeft zeker ook nog persoonlijke doelen in de voetballerij. “Ik wil het uiterste uit mezelf halen, op welk niveau? Het niveau dat het beste bij mij past. De club en de mensen moeten ervoor leven. Ik houd niet van verliezen en zeker niet als het andere niks doet en mij veel. Het doel dat ik nu heb is fit worden en daarna eerste keeper bij GVV Unitas ga worden. Ik ben goed onderweg, nu nog vertrouwen vanuit wedstrijden keepen krijgen. Mijn debuut is gemaakt tegen JOS Watergraafsmeer en vanuit daar pak ik door. Ik heb zeker verbeterpunten, maar ze hebben me niets voor niets gehaald natuurlijk. Het is wachten op je kans en dan moet je er staan. Daar ga ik voor zorgen, ik sta altijd klaar om er te zijn wanneer dit moet!” 

Huidig seizoen
Luc van Dongen zat helaas bijna heel de voorbereiding aan de kant. “Na een gebroken teen ben ik pas een aantal weken bezig. Bijna heel de voorbereiding heb ik moeten toekijken. Dit is nooit makkelijk om te doen, maar zeker niet in de voorbereiding bij een nieuwe club. Ik heb het wel ontzettend naar mijn zin bij GVV Unitas. We hebben als team goede eerste weken gehad. Een goede voorbereiding en een goede start van het seizoen. Momenteel staan wij met negen punten uit zes wedstrijden in de middenmoot. Je hoopt natuurlijk op meer punten, maar het is zeker geen slechte start geweest.”

Vooruitblik op het seizoen
De keeper blikt nog vooruit op het seizoen. “Wij hebben een goed team en er zit zeker nog rek in de ploeg. Wanneer we hieraan gaan werken en iedereen zich daarvoor inzet, zijn wij een ploeg die kunnen verrassen dit seizoen. We gaan voor een mooie plek in de middenmoot, maar wie weet wat we kunnen waarmaken. Het zou mooi zijn als er veel supporters komen kijken en wij voor hen een mooie voetbalwedstrijd op de mat kunnen leggen. Het is een mooie club die dit jaar 125 jaar bestaat, dus wie weet valt het misschien dit jaar wel allemaal onze kant op.”

Wij wensen Luc van Dongen veel succes dit seizoen!

Klik op GVV Unitas voor de laatste artikelen over de club.
Klik op GVV Unitas voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Maak kennis met Steeds Hooger Dames 2

12 jaar geleden begonnen als de Trekkers bij RSV Antibarbari en beter bekend als Steeds Hooger Dames 2! In...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.