De 31-jarige, door blessures geteisterde, Thomas de Bie blijft genieten van het spelletje. Ondanks het lichaam dat hem altijd maar in de weg zit, blijft hij vechten voor speelminuten. Een gescheurde voorste kruisband, zware rugproblemen en een burn-out krijgen de centrale verdediger niet klein. ,,Het is te leuk om er mee te stoppen’’.
Voor Thomas de Bie is voetbal meer dan alleen een sport; het is een uitlaatklep en een spelletje waar hij intens van kan genieten. Hij kende vele obstakels in zijn leven en overwon het allemaal. Op 31-jarige leeftijd heeft Thomas een lange voetbalreis achter de rug, met veel blessureleed en persoonlijke moeilijkheden. Toch blijft hij sterk en vastberaden om zijn kwaliteiten op het voetbalveld van Blauw Wit te laten zien. ,,Het is te leuk om er mee te stoppen’’, begint De Bie.
90 minuten
,,Soms wordt er op het veld geen woord gezegd en is de bal de enige die praat. Als het dan loopt, en de bal doet het werk, is dat zo’n lekker gevoel. Dat is denk ik wel wat het mooiste aan het voetballen is’’, aldus De Bie, die zijn wedstrijden als voetballende centrale verdediger speelt. Dit seizoen maakte hij één keer negentig minuten. Uit bij Tulbania speelde hij voor het eerst in lange tijd weer een hele wedstrijd. Gek genoeg werd deze wedstrijd met 0-1 gewonnen door Blauw Wit, iets wat dit seizoen niet vaak is gelukt.
Het verhaal van Thomas bij Blauw Wit begint in 2016, toen hij zich aansloot bij de vereniging. De eerste twee jaren verliepen vlekkeloos en hij kende mooie jaren, met zelfs een gespeelde nacompetitie wedstrijd in de strijd om promotie In het voorjaar van 2018 scheurde Thomas zijn voorste kruisband, wat leidde tot een lange en moeizame revalidatieperiode van maar liefst 15 tot 16 maanden. ,,Het ging van het een naar het ander’’, herinnert hij zich, want na zijn kruisbandblessure had hij erge last van lage rugpijn. Ook werd hij geplaagd door overbelaste achillespezen. ,,Het lichaam heeft nooit meer hetzelfde gedaan als voor mijn blessures’’.
Motivatie
Maar ondanks de tegenslagen blijft Thomas vastberaden om door te gaan. Het is de teamsport die het voetballen zo leuk maakt. ,,Zeker op dit niveau is het belangrijk dat je het samen doet. Met één goede speler ga je het niet maken. Het is een heel lekker gevoel als het samen lukt en het lekker loopt’’. Dat gevoel heeft het altijd gemotiveerd om door te zetten en sterker terug te komen na zijn blessures. Zelfs een burn-out in 2021 kon deze motivatie niet doorbreken. ,,Misschien is mijn lichaam niet gemaakt om te voetballen, maar tien jaar geleden ging het wel allemaal’’, vraagt De Bie zichzelf af. De Bie heeft ook gelijk een antwoord op zijn eigen gestelde vraag: ,,Misschien komt het ook, omdat ik wat ouder ben geworden en mijn lichaam veel klappen heeft gehad. Dat moet ik dan maar zien te accepteren.
Degradatie
De lage rugpijn is een blessure die hem op dit moment nog teistert. Hij traint wel mee met de groep, maar moet regelmatig vroegtijdig uitstappen als de pijn hem te veel wordt. Blauw Wit speelt nog een aantal wedstrijden voor het einde van het seizoen. Echter is de ploeg uit De Moer al gedegradeerd en speelt het nergens meer om. De Bie baalt van de degradatie en vindt het vervelend om te degraderen naar de laagste klasse. Aan de andere kant is de directie van Blauw Wit minder getreurd om de degradatie dan dat De Bie dat is. ,,Blauw Wit blijft een club van gezelligheid en plezier, dat gaat altijd boven het niveau waar het eerste elftal in uitkomt’’, vertelt De Bie, die zijn club het liefst zal helpen aan een promotie in het volgende seizoen’’.
Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van Blauw Wit