Han Bruurmijn: Topscoorder aller tijden van RWB

0
328
RWB Waalwijk

Johan Bruurmijn, beter bekend als Han, is de afgelopen maanden de grote man van RWB. Ruim vijfhonderd wedstrijden en doelpunten en 75 jaar lidmaatschap zorgen voor een ongekende prestatie van de 81-jarige spits. De gemiste penalty in ’65 spookt nog altijd door zijn hoofd, wat zijn karakter als oud-topschutter tekent.

Met 75 jaar lidmaatschap en zijn status als topscoorder aller tijden van RWB kent iedereen binnen de vereniging zijn naam. Hij speelde meer dan twintig seizoen op de spitspositie van de vereniging en schoot er ieder seizoen zo’n twintig á dertig tegen de touwen. ,,Reken maar uit hoeveel doelpunten dat zijn’’, grapt de scherpschutter van de zestig- en zeventigerjaren.

Groot feest

,,Ik was goed in het maken van doelpunten en deed dat vaak met de kop’’, vertelt Bruurmijn, die ondanks zijn schamele één meter zeventig veel doelpunten met zijn hoofd wist te maken. ,,Ik was snel en behendig en stond altijd op de goede plek. Het was best een leuk niveau’’, blikt de RWB’er terug. ,,Diverse keren kon ik naar het betaalde voetbal, maar vroeger ging dat niet zo makkelijk. Ik heb altijd voor dezelfde club gevoetbald. We kwamen niet rond met NOAD uit Tilburg, nu failliet. Ik ben een principemens en de club was te laat met bellen, het ging niet door’’, aldus de oud-spits. ,,Ik kan me het seizoen van 64/65 nog goed herinneren’’, vervolgt Bruurmijn. ,,In dat seizoen werden we kampioen. Het was een geweldig seizoen, waarin in 35 keer scoorde. Het hadden er 36 moeten zijn, want in de kampioenswedstrijd in de zomer van ’65 miste ik een penalty. Gelukkig wonnen we de wedstrijd wel en konden we een groot feest vieren’’.

Honderd doelpunten

Voor Bruurmijn is RWB veel meer dan gewoon een voetbalclub. Het is volgens hem een vereniging die steeds groter is geworden. Dit seizoen hoopt de oud-speler van het eerste elftal dat het eerste elftal promoveert naar de derde klasse, want vierde klasse is volgens hem veel te laag voor de deze vereniging. ,,Ze hebben dit seizoen al meer dan honderd doelpunten gemaakt. De competitie stelt niks voor. Ze moeten wel promoveren voor een beetje weerstand. Een club zo groot als deze moet minimaal in de derde klasse spelen. De jongens doen daar hun uiterste best voor’’, vindt hij. ,,In de jaren 60/70 speelden we zelfs in de tweede klasse. Het enige niveau dat doen nog boven ons zat, was de eerste klasse. Best wel goed dus’’, meent hij.

Nu is Bruurmijn op 81-jarige leeftijd al 75 jaar lid van zijn club. Ondanks een aantal uitstapjes als hoofdtrainer van FC Heusden en Haarsteeg, bleef hij RWB altijd trouw door als rustend lid actief te blijven. Nadat hij in 1980 stopte met voetballen was hij naast hoofdtrainer ook voorzitter van de veteranen van RWB en zat hij in het hoofdbestuur van de vereniging. ,,Ik vond mijn eigen weg in het amateurvoetbal nadat ik stopte, maar RWB blijft altijd mijn club’’, vertelt hij. ,,RWB is nooit uit mijn hart verdwenen. Ik was er altijd als er iets te doen was’’, vertelt Bruurmijn.

Bruurmijn verdwijnt niet

De hele familie Bruurmijn is volgens de voormalig topschutter betrokken bij de vereniging. Ook zijn zoon, Berry speelde lang in het eerste elftal van RWB. Zijn nicht, Carola, is voorzitter van de kantine en ook zijn neef, Bas, is actief bij RWB als voorzitter. ,,Bruurmijn verdwijnt niet bij RWB’’, aldus Han Bruurmijn, die zijn eigen tijd heeft gehad: ,,Het is nu aan de volgende generatie’’. Het enige wat Bruurmijn nog doet op de vereniging is biljarten met wat oud-voetballers op de woensdagavond. ,,Het contact blijft goed op deze manier, en dat zal ook niet verdwijnen’’.

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van RWB