Steekpassjes, techniek, inzicht en zijn onmiskenbare verbale coaching. Het zijn de kwaliteiten waar Thomas Reynaers bekend omstaat. Kwaliteiten die de 29-jarige middenvelder dit seizoen eindelijk weer kan laten zien in het shirt van VV Noordwijk. Vanwege een zware knieblessure stond hij 518 dagen aan de kant. “Mentaal en fysiek ben ik door deze periode nog sterker geworden.”
NOORDWIJK – De afspraak vindt plaats in een bedrijfscentrum in Arnhem, waar hij net een training heeft gegeven over talentontwikkeling. Voor zijn werk als Programma Manager en Manager Client Solutions bij ManpowerGroup reist hij het land door. “Het gebied arbeidsmarktoplossingen valt onder mijn pakket. Het hoofdkantoor zit in Diemen, maar we hebben vestigingen over het hele land. Ik studeerde Rechten en Economie op de Universiteit Utrecht. Ik dacht de advocatuur in te gaan, maar na een Bachelor en Master twijfelde ik. Via LinkedIn werd ik benaderd om als Management Trainee aan de slag te gaan bij de ManpowerGroup. Dat is nu 4,5 jaar geleden.”
Drie keer in de week rijdt hij normaliter vanuit Diemen rechtstreeks naar Sportpark Duinwetering voor de trainingen van VV Noordwijk. “Dat heeft impact. Vooral voor mijn vriendin Babette. Vooral nu we sinds vorig jaar september met zoontje Matteo een gezin vormen. We zijn twee jaar geleden van Amsterdam naar Utrecht verhuisd, de stad waar we allebei studeerden en veel mensen kennen. Grotendeels vanwege de afstand gaf ik aan Noordwijk in de zomer van 2020 te verlaten. Gelukkig begrijpen de mensen in mijn omgeving wat voetbal voor mij betekent en waarom ik ondanks de reistijd bij Noordwijk ben gebleven.”
Afgescheurde kruisband
De aanleiding ligt op 15 februari 2020. Noordwijk bezoekt die zaterdagmiddag Excelsior Maassluis. Tijdens een sprint voelt Reynaers ‘iets’ knappen in zijn linkerbeen. Aanvankelijk lijkt er alleen sprake van meniscusschade, maar een MRI-scan brengt de keiharde diagnose ‘afgescheurde kruisband’. “Mijn operatie in het Alrijne Ziekenhuis werd afgezegd, omdat Covid19 haar hoogtepunt bereikte. Alle apparatuur moest naar de IC’s toe. Ik was op zondag 29 maart bij mijn schoonouders in Zeeland toen ik werd gebeld. De volgende ochtend om half acht kon ik geopereerd worden in de Bergmann kliniek in Naarden.”
Orthopeed Yde Engelsma voerde de ingreep uit, Reynaers keek vol belangstelling mee. “Ik kreeg een ruggenprik. De operatie duurde drie uur. Ik vond het zo interessant dat de tijd voorbijvloog. Stond de orthopeed plotseling voor mijn neus en rekte hij een hamstring die net uit mijn lichaam was gehaald. ‘Dit word je nieuwe kruisband’. Ik zag hem mijn knie omhoog zwaaien, met een boor lopen. Engelsma hoopte dat alleen de binnenmeniscus was ingescheurd, maar helaas. Na overleg is tegelijk de buitenmeniscus gehecht. Vanwege Covid19 moest ik diezelfde dag naar huis. Die nacht was de ergste die ik in mijn leven heb doorgemaakt. Met zoveel pijn. In de papieren stond ik dat de volgende ochtend eerst een maagbeschermer moest nemen en daarna pas medicijnen. Niemand had me verteld dat ik ze al direct mocht gebruiken. Alles raakte ontstoken in het been doordat ze daar zijn gaan wroeten. Net een olifantenbeen, zo dik. Daarna overal blauwe plekken.”
Zijn revalidatie doorliep Reynaers bij KvG Athlete Development in de persoon van herstel- en conditietrainer Kees van Geel. “Hij zorgde ervoor dat ik geen angst ken. Heeft me mentaal sterker gemaakt. Op het einde van het traject bracht hij me met opzet in extreme situaties. Ik moest dan plotseling onverwachte bewegingen of draaiingen met mijn knie maken. Ik ving die goed op en leerde zo om mijn eigen lichaam weer te vertrouwen.” Op 17 juli 2021 in een oefenwedstrijd tegen SC Feyenoord was zijn rentree een feit. “De rest van mijn voetballende leven moet ik extra aandacht aan mijn knie, lichaam en fitheid schenken. Elke maandag bezoek ik Kees van Geel, elke maandag en donderdag doe ik voor de training oefeningen die ik via een app van Kees krijg.”
Verlenging
Reynaers is voor het vijfde seizoen selectiespeler van de kustclub. “Ik wilde Noordwijk na het coronaseizoen, waarin de club enkele financiële klappen incasseerde, niet verlaten. Dat voelde niet goed. Een jaar eerder boden ze me een contractverlenging aan, terwijl ze wisten dat ik niet kon spelen. Noordwijk is een hechte club. Op alle gebieden leefden de mensen met me mee. Ik was niet Thomas Reynaers de voetballer, maar Thomas Reynaers de mens.”
In de zomer van 2017 maakte hij de opvallende stap van usv Hercules uit de Derde Divisie naar VV Noordwijk, op dat moment Hoofdklasser. “Bij Hercules lag op dat moment geen plan om door te groeien. Terwijl ik daar juist wel de behoefte aan had. Ik wilde de top halen, wat die ook zou zijn. Ik wilde naar een club met een duidelijk plan, die dominant voetbal wil spelen en ambities heeft.” Op de Duinwetering werd Reynaers omgeturnd van rechtsbuiten naar centrale middenvelder. Met succes. Twee jaar op rij promoveerde hij met de withemden. Beide keren onder trainer Kees Zethof, nog steeds de eindverantwoordelijke. “In het begin moesten we aan elkaar wennen, laat ik het zo zeggen. Dat had tijd nodig. Nu begrijpen we elkaar. Vorig seizoen kon ik de technische staf helpen door een steentje bij te dragen aan het analyseren van de wedstrijdbeelden. Zo bleef ik ondanks mijn blessure toch bij de groep betrokken. Ik knipte de wedstrijdbeelden. Kees vroeg direct waarom ik dan ook niet een deel van die analyse voor mijn rekening nam. Een mooi aanbod. Kees gaf me daarna feedback. Erg leerzaam.”
In zijn jeugdjaren speelde Reynaers voor Olympia in Gouda. “Op mijn tiende ging ik naar Feyenoord. Ik vind het niet erg dat mijn periode tot één seizoen beperkt is gebleven. De jeugdopleiding van betaald voetbalclubs is in mijn ogen niet overal goed ingericht voor een kind in ontwikkeling. Op te jonge leeftijd word je geconfronteerd met presteren. Word je aangepraat dat je droom of doel profvoetballer worden is. Er wordt te weinig stilgestaan bij de gevolgen als een kind het niet haalt. Ik kon na een jaar naar Sparta, ADO Den Haag en Excelsior. Ik ben blij dat ik naar Olympia in Gouda terugkeerde. Speelde ik samen met jongens die nog steeds mijn vrienden zijn. Je leert om een band op te bouwen in een team, relaties aangaan voor de lange termijn. Je leert van elkaar, het samenkomen bij een club, coachende vaardigheden. Daar haal ik mijn plezier uit. Als je zo goed bent, neem als volgende stap je hele team op sleeptouw. En gaat dat goed, kun je de stap hogerop bij een andere club maken.” Hoe de toekomst er voor Reynaers uitziet, weet hij nog niet. “Waar ik ook speel, het is in ieder geval bij een club die dezelfde normen en waarden hanteert als ik, een ambitieus plan heeft en dominant wil voetballen.” (SB)
Klik hier voor meer artikelen over VV Noordwijk.
Klik hier voor meer informatie over VV Noordwijk.