Kersbergen is de duizendpoot van Lekvogels

0
42
Lekvogels

Studie in Manchester, afstuderen bij de KNVB en FC Utrecht, jeugdtrainster, jeugdbestuurslid en spits van vrouwen 1. De 22-jarige Marcha Kersbergen doet het allemaal. De studente sportmarketing aan de Hogeschool van Rotterdam zit vol ambitie en zet zich graag in voor Lekvogels. In dit interview maken we kennis met de creatieve duizendpoot.

Eerder rondde ze een MBO Toerisme af, omdat ze gek is van taal en cultuur. Maar iets waar haar hart écht sneller van gaat kloppen is voetballen. Het liefst gaat de 22-jarige spits dan ook later aan de slag in de voetbalwereld, zoals ze dat op dit moment doet tijdens haar afstudeerstage bij de KNVB. ,,Ik zou het heel leuk vinden om door te groeien bij de KNVB. Bij een BVO (betaald voetbal organisatie) lijkt me ook super gaaf. Dat heb ik eerder ervaren tijdens mijn stage bij FC Utrecht’’, beschrijft Marcha.

MO17

Ook voor haar vereniging Lekvogels zet ze zich hard in. Ze zit in het jeugdbestuur voor het vrouwen voetbal en traint het meiden elftal onder zeventien jaar. ,,Ik vang de meiden op die graag bij Lekvogels willen voetballen’’, zegt Marcha. Ze verwijst de nieuwe meiden door naar de trainster van het elftal waar ze in komen voetballen. Het grappige is dat ze zelf ook trainster is van de MO17 en de meiden zelf onder haar hoede krijgt. De meiden van MO17 trainen twee keer per week. Marcha is er zelf alleen op woensdag bij, want de andere dag van training moet ze zelf aan de bak, en op zaterdag komt het vaak niet goed uit met haar eigen wedstrijd. ,,Dit seizoen is het nog niet gelukt om erbij te zijn’’, aldus Marcha.

Verrekte hamstring

In haar eigen wedstrijden speelt ze als spits en is ze dus verantwoordelijk voor het maken van doelpunten. Dit seizoen is het vrouwenelftal van Lekvogels goed bezig in de competitie. In de vijfde klasse doet het elftal mee om de bovenste plekken. Marcha kampte na de winterstop wel met een verrekte hamstring en was hierdoor een tijdje uitgeschakeld. ,,Dat is echt vreselijk’’, ervaart Marcha. ,,Ik wil altijd negentig minuten spelen en het team helpen. Al doen ze het zonder mij ook echt goed’’. Gelukkig is haar hamstring nu sterker geworden en is ze weer fit geraakt om wedstrijden te spelen.

Marcha speelt al vijf jaar in het eerste elftal van Lekvogels. Daarvoor zat ze bij het hoog aangeschreven SteDoCo. ,,We speelden in de hoofdklasse, wat toen het hoogste niveau meidenvoetbal was. Het was heel serieus en echt een goed niveau. Het is jammer dat ze er nu mee gestopt zijn’’, vertelt Marcha, die zelf een half jaar eerder vertrok, omdat ze niet drie keer in de week kon trainen en daardoor niet zou spelen. Na een periode van vijf jaar, verkaste ze weer naar Lekvogels, waar ze ook al vandaan kwam voordat ze naar SteDoCo ging.

Manchester

Een andere club waar ze heeft gespeeld, zat in Engeland. Manchester, wel te verstaan. Bij de University van Manchester sloot ze aan bij het tweede dameselftal van de school. Ze deed daarvoor eerst wat selectietrainingen en kon vervolgens vier maanden vlammen voor haar universiteit. ,,Het was een hele gave ervaring. Het voetbal is wat harder, ofzo’’, beschrijft ze. Wat haar avontuur in Engeland vooral bijzonder maakte, waren de wedstrijden tegen andere scholen in Liverpool en Leeds. ,,Dat was echt tof’’.

Sinds de winter is ze weer terug bij haar jeugdclub Lekvogels. Het is de vereniging waar ook haar vader Gert en broer Lars actief zijn. Gert is scheidsrechter op de vereniging en Lars speelt in het prestatieve derde elftal van Lekvogels. ,,Lekvogels zit in de familie’’, sluit Marcha af.

Klik op Lekvogels voor het laatste artikel over de club.
Klik op Lekvogels voor meer informatie over de club.