Kantine praatjes met Karol Klopstra van VV Sleeuwijk 5

0
200

Nu alle wedstrijden voorlopig nog afgelast zijn en dus ook alle kantines gesloten, probeert VoetbalJournaal de kantine praatjes, die zo gemist worden, naar u toe te brengen. Vandaag spraken we met Karol Klopstra (21), allrounder van VV Sleeuwijk 5. Het vijfde elftal van VV Sleeuwijk is een vriendenteam dat actief is in de vijfde klasse. In deze vijfde klasse staan ze zevende met vier punten uit de drie wedstrijden.

 HappyPoint_desinfectie

Karol vertelt eerst even iets over zijn carrièreverloop en een mooi hoogtepunt hierin. “Mijn topjaren heb ik in de B beleefd, tegenwoordig is dit JO17-1. Hier heb ik twee jaar selectie gespeeld. Ik voetbal al sinds mijn tiende bij VV Sleeuwijk. Helaas heb ik nog nooit mijn debuut bij het eerste elftal mogen maken. Wel heb ik toen ik de pupil van de week was gescoord op het eerste veld, dit bracht een euforisch gevoel met zich mee.”

Nu we meer weten over Karol als voetballer, willen we ook graag weten wat Karol naast het voetbal allemaal bezighoudt. “Ik ben geboren in Polen en op mijn vijfde naar Nederland verhuisd. Doordeweeks ben ik student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en heb ik een bijbaantje als gasmeetdeskundige.” Karol weet precies waar zijn kwaliteiten liggen en gebruikt deze waar de trainer ze nodig acht. “In de weekenden ben ik een Poolse Sloopkogel. Mijn rol binnen het team is geen enkele week hetzelfde. De ene week sta ik achterin aanvallers onschadelijk te maken en de andere week vervul ik zelf de rol van aanvaller.”

Sleeuwijk 5 bestaat uit vrienden, maar ook uit spelers die in de jeugd last hadden van blessures en het spelletje nu toch missen. “Tijdens mijn tijd in JO17-1 had ik veel last van blessures, ik speel redelijk fysiek en dit eist dan soms ook zijn tol. Door de blessures verloor ik het plezier in het voetballen en besloot daardoor wat rustiger aan te doen, hierdoor belandde ik bij JO19-2.”

Karol is dus een van de spelers die al vroeg veel last hadden van blessures. “Helaas was het met de blessures niet opgehouden. Ik besloot daarom om te stoppen. Tijdens het seizoen wat ik niet gevoetbald heb, ben ik tot het inzicht gekomen dat ik het voetballen nodig heb. Een zaterdag niet gevoetbald, is een zaterdag niet geleefd. Daarom besloot ik me weer in te schrijven en aan te kijken hoe het gaat. Ik had geen hoge verwachtingen van mezelf aangezien ik dat jaar vrijwel niks aan conditie had gedaan. Daarom besloot ik om bij een bestaand vriendenteam aan te schuiven, het voormalige 7e.”

Over zijn terugkeer in het voetbal is Klopstra niet ontevreden. “Voetballend ging het allemaal best prima, het balgevoel was sneller terug dan verwacht en dat seizoen heb ik zelfs een aantal goaltjes meegepikt. Dit seizoen is er wat met de teams geschoven, zo zijn wij het 5e geworden.”

Karol noemt de grote verschillen in bekwaamheid hetgeen wat Sleeuwijk 5 uniek maakt. Een mooie verklaring natuurlijk. “Hetgeen wat ons team zo bijzonder maakt is het grote verschil in bekwaamheid en hoe dit eigenlijk vrijwel nooit tot geschillen of ruzies lijdt. Sommige jongens voetballen al veel langer dan anderen of op ander niveau dan anderen ooit hebben gedaan, dit weten we van elkaar en dat wordt ook geaccepteerd zolang iemand zich wel volledig inzet. Natuurlijk wordt er soms wel gemauwd op elkaar wanneer iemand een kans flink verkloot of echt een slechte pass geeft, maar niet wanneer degene 120% zijn best doet.”

Karol vertelt ons dat hij te veel hoogtepunten in deze sport heeft mee gemaakt om op te noemen. Wél had Karol een duidelijk dieptepunt, namelijk: flink verliezen van Kozakken Boys. “Vorig seizoen waren we te gast bij Kozakken Boys in Werkendam. Het was een grauwe dag die nog veel grimmiger zou worden. De hele wedstrijd heeft er geen zonnetje geschenen, zowel letterlijk als figuurlijk. We hebben hier heel dik verloren, ik weet de precieze eindstand niet maar ik weet wel nog dat we 16 doelpunten tegen hebben gekregen. Dit lag deels aan het feit dat onze keeper geblesseerd van het veld af ging en deels aan ons eigen team. Zo besloten verdedigers ‘edjes’ te maken en middenvelders om niet mee terug te zakken.”

Gelukkig hebben ze deze nederlaag tegen de ‘buurman’ nog wel een beetje recht kunnen zetten. “Dit seizoen hebben we ons wel goed herpakt. De wedstrijd tegen Kozakken Boys is namelijk in een gelijkspel geëindigd, waar deze ook best een winst had kunnen zijn voor ons. Helaas hebben we dit uit handen gegeven.”

Veel voetballers houden zich naast voetbal bezig met ander sporten om fit te worden/blijven voor de voetbal. Zou dit bij Karol ook zo zijn? “In het jaar dat ik niet voetbalde had ik een jaar-abonnementje op de sportschool. Ik ging die zomer naar Portugal met de vriendengroep en moest wat fitter worden, het niet voetballen droeg daar zeker niet aan bij. Ik heb toen een halfjaartje redelijk serieus gesport maar na de vakantie was mijn motivatie eigenlijk weer verdwenen.”

Momenteel mag er niet gevoetbald worden, dus ook in dit item zijn we benieuwd wat Karol doet om een beetje fit te blijven. “Door Corona ligt het amateur voetbal eruit, ons team traint op het moment ook niet meer. Door al het stilzitten begon ik me een beetje duf en energieloos te voelen. Daarom heb ik besloten om weer een abonnement te nemen op de sportschool. Ik train 5 á 6 keer per week ‘s ochtend van 7-9u. Ik train hier met name op kracht, maar conditie en explosiviteit worden zeker niet achterwege gelaten.”

Trainingen van teams die vooral uit vrienden bestaan, zien er vaak heel verschillend uit. Trainen ze überhaupt? Wij vroegen Klopstra hoe hun trainingen eruit zien. Karol beschrijft de training als een goede balans van gezelligheid en inspanning. “Omdat we een vriendenteam zijn is gezelligheid een belangrijke factor. Onze trainingen bestaan vrijwel altijd uit een korte warming- up gevolgd door een partij vorm totdat de meerderheid meer zin heeft in een biertje dan om door te voetballen. We trainen altijd op donderdagen en na de training blijft de meerderheid wel even in de kantine hangen.”

De derde helft mag eigenlijk nooit missen op een normale zaterdag, die zich helaas alweer erg lang geleden voor het laatst heeft voor gedaan. Wij vroegen Karol wie de koning van de derde helft is binnen Sleeuwijk 5. “Machiel is als enige in ons team boven de 30 en heeft volgens mij ook wel de meeste pilsjes op zijn naam staan. Een koning moet oud en wijs zijn en dat is Machiel wel.”

Tenslotte zijn we enorm benieuwd wat er naast de trainingen en wedstrijden gebeurt om het teamgevoel binnen Sleeuwijk 5 hoog te houden. “Zaterdagen verliepen meestal volgens een vaste volgorde van drie zaken: voetbal, kantine, Breda. Nadat de wedstrijd was afgelopen, verlies of winst, komt iedereen wel gezellig een biertje doen in de kantine soms zelfs met de tegenstander. Gezellig wordt gezelliger, aangeschoten wordt dronken en voordat de deur van de kantine op slot gaat worden er altijd wel plannen gemaakt om de gezelligheid door te zetten. Dit gebeurt vaak in de Miller Time in Breda.”

We hopen voor Karol dat hij in deze periode fit blijft en dat hij en zijn team snel weer de kantine in mogen. Wil jij nou ook jouw vriendenteam in het zonnetje zetten in deze stille periode? Stuur dan even een mailtje naar voetbaljournaalnl@gmail.com.

Klik hier voor meer informatie over VV Sleeuwijk
Klik hier voor meer artikelen over VV Sleeuwijk