Met René Ras en Dennis Hulst, respectievelijk trainer van het eerste en het tweede elftal, begint Kagia met een nieuwe technische staf aan het nieuwe seizoen. “Wij hopen dat de nieuwe trainers voor een frisse wind in de selectie kunnen zorgen”, zegt Mark Scholte, belast met de voetbaltechnische zaken van de club.
Kagia stond afgelopen winter voor een moeilijke klus om een geschikte opvolger voor Anton Wijsman te vinden toen duidelijk werd dat het verblijf van de trainer deze zomer zou eindigen. “De samenwerking met Anton is een succes geworden”, meent Scholte. “Normaal gesproken blijft een trainer als het van beide kanten bevalt een jaar of drie, wij hebben daar samen nog een jaartje aan vastgeplakt. Vier seizoenen is ook goed zo. Het klikte super, maar er komt ook een moment dat je afscheid van elkaar moet nemen. Dat moment is nu aangebroken.”
Met het vastleggen van René Ras denkt Kagia een trainer te hebben gevonden die volgens Scholte in dezelfde lijn werkt en denkt als Anton Wijsman. “Het is belangrijk dat onze trainer de dorpscultuur snapt. Prestatie en gezelligheid moeten hand in hand gaan. De zweep erover kan tot een bepaalde hoogte, maar er moet ook ruimte zijn voor een lolletje en ontspanning. Dat moet een trainer bij Kagia altijd snappen.”
Bij de keuze voor Ras en ook Dennis Hulst als tweede trainer luisterde de club goed naar de wensen en behoeften van de selectie. “De spelers moeten uiteindelijk met de trainers gaan werken. Dan vind ik het ook logisch dat zij een stem hebben bij die keuze”, stelt Scholte.
Uit 23 kandidaten die solliciteerden, maakte de technische commissie van Kagia een selectie. “Zes trainers die we hadden onderverdeeld in een bepaalde categorie. Ervaring en discipline waren er daar één van. Vanuit de spelersgroep kwam duidelijk het signaal dat zij het belangrijk vinden dat een trainer boven de groep moet staan en stevig in zijn schoenen staat.”
“Kagia stond al een tijdje op mijn lijstje om als trainer aan de slag te gaan”, reageert René Ras (49). “Ik hou van clubs als Kagia, waar een echte dorpscultuur heerst en waar vrijwilligers de mouwen opstropen. Ik ben zelf opgegroeid in zo’n cultuur, want ik kom oorspronkelijk uit De Zilk en ben als voetballer begonnen bij Van Nispen.”
“Ik heb bovendien altijd gewerkt bij dorpsclubs: Teylingen, Foreholte, WVC, Nicolaas Boys en FC Lisse-zondag ook”, aldus de 49-jarige oefenmeester, die onlangs zijn ‘oude liefde’ Van Nispen op zondag in de derde klasse hield. “Ik vind sowieso dat Kagia een spelersgroep heeft met potentie. Ze zijn niet voor niets vijfde geworden.”
“We willen graag een stabiele derdeklasser zijn, met af en toe een uitstapje naar de tweede klasse”, zet Scholte de doelstelling van Kagia voor de komende periode uiteen. “Daarnaast hopen we dat het tweede elftal nieuwe energie krijgt door de komst van Dennis Hulst en als springplank voor talenten kan fungeren voor het eerste elftal. Vanuit de A-junioren stromen volgend seizoen een zestal spelers door naar de selectie en ook bij de B-junioren zit veel talent. De toekomst ziet er goed uit en mede daarom willen we stabiliteit binnen de selectie. Jeugdspelers moeten zin hebben om de stap naar de selectie te maken.”