Jubileum voor vrouwenvoetbal bij Nieuwkuijk

0
317
nieuwkuijk-vrouwen

Het vrouwenvoetbal bij VV Nieuwkuijk viert dit jaar haar vijftigste jubileum. Sinds de start in 1973 kreeg het een prominente plek binnen de Brabantse club, constateert speelster van het eerste elftal Bo van Oers.

Afgelopen april werd er uitgebreid stilgestaan bij het vijftigjarige jubileum van de vrouwentak bij Nieuwkuijk, waar sinds 1973 onafgebroken door vrouwen wordt gevoetbald. Ook Van Oers was uiteraard aanwezig bij de viering. Een anekdote vertelt precies wat er de laatste jaren is veranderd. “Er werd verteld dat er in 1973 een groepje dames aanklopte of ze bij Nieuwkuijk mochten voetballen. De voorzitter gaf toestemming, maar gaf wel aan dat ze dames alles zelf moesten regelen. Dat is de laatste jaren wel veranderd, haha.”

Want ook Van Oers, die sinds haar overstap van Haarsteeg naar Nieuwkuijk nu al zeven jaar in het eerste elftal speelt, merkt dat vrouwenvoetbal steeds belangrijker is geworden bij haar club. “We worden overal bij betrokken. Er is geen onderscheid tussen de mannen en de vrouwen. Dat is echt heel mooi om te zien. Het vrouwenvoetbal is nu niet meer weg te denken bij Nieuwkuijk.” De club heeft momenteel 45 damesleden die actief voetballen, maar ook vrouwelijke leden die niet spelen. Nieuwkuijk heeft diverse vrouwenteams en biedt ook de jeugd de kans om te voetballen.”

Dat was in de tijd van Van Oers wel anders. “Ik wilde al heel jong gaan voetballen, maar in mijn categorie was er gewoon nog geen meidenteam. Je merkt de laatste tijd dat er steeds meer animo voor is.” De belangrijkste reden? Dat is volgens Van Oers de sterke prestaties van de Oranje Leeuwinnen van de laatste jaren. Het Nederlands vrouwenelftal kroonde zich in 2017 tot Europees kampioen en werd twee jaar later tweede tijdens het WK, waar de Verenigde Staten in de finale te sterk waren. “Nu zijn Lieke Martens en Kika van Es de voorbeelden van de meiden. Ik keek vroeger op tegen Ronaldinho, vooral omdat er toen nog weinig bekende voetbalsters waren.”

Van Oers is blij met de opkomst van het vrouwenvoetbal, want ze is er dol op. Het grootste verschil met mannenvoetbal? “Het spelletje is gewoon hetzelfde. Natuurlijk zijn er verschillen, vooral fysiek. Bij de mannen zal het spel daardoor altijd sneller gaan. Maar je kan Dafne Schippers ook niet vergelijken met Usain Bolt. Vrouwen zijn echte bikkels. Maar ze kunnen ook echt gemeen zijn, hoor. Soms word je in het veld opeens aan je staart getrokken.’’

Van Oers lacht als ze het zegt. Voetbal heeft een speciaal plekje in haar hart. Voorlopig is ze dan ook nog niet van plan om ermee te stoppen. “Ik wil lekker blijven voetballen. Met de club hoop ik de komende jaren te groeien, maar het blijft altijd weer een uitdaging om voldoende dames bij elkaar te krijgen. Dat is gewoon lastig omdat vrouwen vaak ik de zorg werken, op een gegeven moment zwanger worden of op de kinderen moeten passen. Maar gelukkig hebben wij bij Nieuwkuijk genoeg vrouwen die wekelijks lekker willen voetballen.”

Klik op VV Nieuwkuijk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Nieuwkuijk voor meer informatie over de club.