John Paul Verkooijen en Anja Hartmans kijken vol trots naar de ontwikkelingen van VV Dongen

0
508
John Paul Verkooijen-Anja Hartmans- VV Dongen

VV Dongen viert dit jaar het honderdjarig jubileum. De in 1923 opgerichte amateurclub is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle verenigingen in de regio. Voorzitter John Paul Verkooijen en vrijwilligster Anja Hartmans kijken met trots naar de ontwikkeling van de club en hebben veel vertrouwen in de toekomst. “Dongen is onderdeel van mijn leven.”

Het hele jaar 2023 staat in het teken van de viering van het honderdjarig jubileum van VV Dongen, dat op 1 augustus 1923 het levenslicht zag als Dongense Sportvereniging Dongen-Vooruit, vaak afgekort tot D.V. Het bleek het begin van een reis langs prachtige hoogtepunten. Festiviteiten zullen elkaar de komende maanden opvolgen, met als hoogtepunt de viering van het jubileum in augustus. 

De laatste jaren is VV Dongen uitgegroeid tot een amateurbolwerk in de regio. Het eerste zondagelftal speelt inmiddels al jaren in de Derde Divisie, het op een na hoogste amateurniveau. Sinds 2015 is de club een vaste bespeler van de subtop van het amateurvoetbal. Hoewel de club dit seizoen strijdt om lijfsbehoud, is er geloof in een ontsnapping. “De hele vereniging heeft er nog vertrouwen in dat we de nacompetitie nog zullen halen en dan is het afwachten”, vertelt voorzitter Verkooijen. 

Hij is tevreden over hoe Dongen erop staat. “De club groeit weer en we spelen ook met onze zaterdag 1, de jeugd en de Onder 23 op een goed niveau. De combinatie prestatief en recreatief is bij VV Dongen goed op zijn plaats.”

Verkooijen loopt zelf inmiddels al jaren rond bij de amateurclub. In 2019 trad hij als vervanger van voorzitster Angela Jansens toe tot het bestuur. De laatste jaren maakte hij talloze successen en hoogtepunten van dichtbij mee. “In 2008 zijn we gepromoveerd naar de eerste klasse, twee jaar later werden we kampioen en promoveerden we opnieuw. Vanaf dat moment hebben we in de hoofdklasse gespeeld. Ook hebben we de landelijke amateurbeker gewonnen”, herinnert Verkooijen zich. 

In 2015 promoveerde de club naar de derde divisie zondag. “En daar spelen we nog altijd. Dat zijn mooie hoogtepunten in de recente geschiedenis.” Maar ook in het verleden was er veel te vieren bij VV Dongen, dat rond de 1000 leden heeft. De club heeft talloze promoties achter de naam staan. Dongen is er trots op.

De club ontstond in 1923 na een fusie tussen DVC en Olympia, clubs die in 1916 waren opgericht en de handen zeven jaar later ineen sloegen. Enkele leden splitsten zich in 1932 af en richtten DVVC op, de huidige dorpsrivaal van VV Dongen. Die laatstgenoemde naam draagt de club overigens pas sinds 1944. Daarvoor ging de club nog even door het leven als DSV.

Als VV Dongen maakt de vereniging al jaren naam, constateert ook Verkooijen. Spijt van zijn keuze om in 2019 de voorzittershamer over te nemen heeft hij nog zelden gehad. “Als voorzitter is het een voorrecht om een prachtige vereniging als VV Dongen te mogen voorzitten”, vertelt hij. “Veel vrijwilligers en leden vinden bij VV Dongen een plaats omdat we ons als vereniging opstellen en een belangrijke plaats verwerven binnen de gemeente Dongen. Vele vrienden voor het leven ontstaan hier en veel jongens en meisjes ontdekken het belang van ‘de vereniging’. Initiatieven ontstaan niet alleen binnen het bestuur, maar vooral de leden en de omgeving geven richting aan de club”, is hij complimenteus. 

Daar sluit vrijwilligster Anja Hartmans zich bij aan. Al 45 jaar is zij verbonden aan de club, de laatste jaren als ‘chef zaterdag’: dankzij haar verloopt alles op de wedstrijddagen op rolletjes. “Ik ontvang de scheidsrechters, ondersteun de crew en deel mensen in op taken”, vat ze haar functie kort samen. “Ik ben al mijn hele leven gek op voetbal, maar ben de laatste jaren echt vergroeid geraakt met de club. Dongen is op een gegeven moment onderdeel van mijn leven geworden, het is mijn familie. Doordeweeks gaat het om wát je bent, in het weekend om wie je bent.”

Als het aan Verkooijen en Harmans ligt, blijft de club nog eens honderd jaar bestaan. Sportief en organisatorisch zijn er namelijk nog voldoende uitdagingen voor de komende jaren. “We willen ons met de zondag 1 minimaal handhaven in de tweede divisie en met zaterdag 1 meespelen om de prijzen”, aldus Verkooijen. “Ook hopen we met onze hoogste jeugdteams op divisieniveau actief te zijn.”

Maar veel belangrijker is het hebben van plezier op Sportpark de Biezen. “VV Dongen moet een warme plek zijn, waar naast samen voetballen ook plaats is om onderdeel uit te maken van een vereniging met normen en waarden die passen bij een dorpsclub”, aldus Verkooijen. 

Hartmans hoopt nog jarenlang van waarde te zijn voor haar club. “Ik zou niet weten wat ik anders met mijn zaterdagen aan zou moeten”, grijnst ze. “In de zomer is het af en toe wel lekker om even wat afstand te nemen, maar ik mis mijn Dongen-familie al snel. Ik hoop dat Dongen nog jarenlang zo’n prachtige vereniging blijft.”

Klik hier voor meer artikelen over VV Dongen
Klik hier voor meer informatie over VV Dongen