Johan Sturrus bij Papendrecht op eigen benen

0
108

In de rol van assistent bij derdedivisionist ASWH deed Johan Sturrus de afgelopen jaren veel ervaring op in het trainersvak. Na het zomerreces staat de als voetballer gepokte en gemazelde Drechtstedeling voor het eerst op eigen benen als hoofdtrainer van Papendrecht.

PAPENDRECHT – Met het aantrekken van Johan Sturrus als opvolger van Peter de Haan, die na één seizoen sportpark Slobbengors zal verlaten, haalt zaterdag-tweedeklasser Papendrecht een trainer binnen die als voetballer een flinke staat van dienst heeft opgebouwd. De voormalig speler van Groote Lindt, SC Feyenoord en ASWH neemt een schat aan ervaring mee. Met de amateurs van Feyenoord maakte hij de opmars mee in het zondagvoetbal, van de vierde klasse tot aan de titel in de hoofdklasse. En met ASWH won Sturrus alles wat er te winnen valt, met de algehele amateurtitel in 2005 als absolute hoogtepunt. Bovendien speelde hij voor het Nederlands amateurelftal. ,,Bij Papendrecht vroegen ze of ik mijn cv wilde indienen. Dat vermeldt niet zoveel clubs, maar ik heb wel veel meegemaakt in al die jaren dat ik gevoetbald heb. En zelfs toen ik in het 35+-voetbal was beland, werd ik nog teruggevraagd in het eerste van ASWH. Dat zou eerst voor een paar weken zijn, maar dat werden twaalf wedstrijden.’’

Het hoofdtrainerschap speelde eigenlijk nog niet door het hoofd van Sturrus, die prima op zijn plek zat en zit bij ASWH. ,,Toen Jack van den Berg terugkeerde bij ASWH, heeft hij gevraagd of ik zijn assistent wilde worden. Jack en ik hadden een hele goede band met elkaar: ik heb nog met hem gevoetbald bij SC Feyenoord en ik heb onder hem gespeeld bij ASWH. Als assistent van Jack kreeg ik het gevoel van: ik ben nog lang niet toe aan het hoofdtrainerschap, ik kan nog zoveel van hem leren. Tot Papendrecht zich in de loop van dit seizoen meldde en mij de kans gaf om een stap te maken als hoofdtrainer.’’

De ‘onderhandelingen’ met Papendrecht kwamen tot een conclusie in een hectische periode van vorig seizoen. Immers, Jack van den Berg maakte juist in die periode de keuze om van ASWH naar Katwijk, koploper in de tweede divisie, over te stappen. ,,Er kwam opeens heel veel op me af. Toen Jack vertelde dat hij onderweg was naar Katwijk, was ik in een afrondend stadium met Papendrecht. En na zijn vertrek was het even schakelen, omdat ik samen met Ferry van Lare de voorbereiding op de wedstrijd bij Jong FC Groningen voor mijn rekening moest nemen.’’

Sturrus greep de kans met twee handen aan, na zich goed te hebben laten informeren. ,,Eerst heb ik gebeld met Maarten van Gastelen, die bij Papendrecht actief is geweest. En op een bruiloft kwam ik toevallig Richard Elzinga tegen, die een verleden als trainer bij Papendrecht heeft. Zij waren allebei unaniem in hun oordeel: een goede, nette club met ambitie. En voor mij een geweldige mogelijkheid om de volgende stap in mijn trainerscarrière te zetten.’’

Geïnspireerd door Jack van den Berg gaat Sturrus dus zijn eigen trainersweg na het zomerreces. ,,Nee, Papendrecht haalt geen tweede Jack van den Berg. Die man is uniek. De ambitie is uitgesproken om volgend seizoen met Papendrecht om de bovenste plekken mee te doen en voor een periodetitel te gaan. Maar eerst wil ik het als assistent naast nieuwe trainer Cesco Agterberg het karwei bij ASWH goed afmaken door in de derde divisie te blijven.’’