Freek van Belzen is nog niet uitgeleerd bij Roda’46

0
161

Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Freek van Belzen dit seizoen uitgegroeid tot vaste waarde bij Roda’46. De negentienjarige speler uit Utrecht liet onlangs weten ook komend seizoen te spelen bij de club uit Leusden. Dit laatste bericht tot vreugde van trainer Willem Romp, die Van Belzen ziet als steunende factor in zijn selectie.

Door Danny van der Linden

,,Freek is overgekomen uit de A-junioren, maar nu al een belangrijke speler voor ons elftal. Dat is knap”, zegt Romp. ,,Hij heeft veel kwaliteiten om hogerop te komen.” In het elftal van Roda’46 speelde Van Belzen dit seizoen op meerdere posities. In het begin stond het talent zowel links op het middenveld als in de verdediging, momenteel is hij vooral actief als controlerende middenvelder. Freek van Belzen, die in trainer Romp zijn eerlijkheid en duidelijkheid waardeert, zelf zegt vooral veel geleerd te hebben door te spelen op verschillende posities. ,,Ik ben verdedigend sterker geworden als linksback. We speelden veel over de zijkanten, dus ik werd veel in het spel betrokken. Dat vond ik leuk”, zegt Van Belzen. ,,Sinds kort spelen we 4-3-3 en speel ik als controlerende middenvelder. Ook dat gaat goed. Ik speelde in de jeugd al op het middenveld.”

Die jeugd is nog niet zo lang geleden, want een jaar geleden speelde de middenvelder nog in de A-junioren van Roda’46. ,,Daar heb ik twee jaar gespeeld”, vertelt hij. ,,Ik kom uit Utrecht en heb vroeger in de jeugd bij Sporting’70 gespeeld. Willem heeft me eigenlijk meegenomen naar Roda’46.” En dus rijdt Freek van Belzen drie keer per week van Utrecht naar Leusden. ,,Naar de trainingen rijd ik zelf. Op zaterdag gaat mijn vader mee. Die is altijd zeer betrokken geweest en heeft zelf bij Velox gevoetbald. Na de wedstrijd bespreken we die altijd”, aldus Van Belzen die de overgang naar het eerste elftal niet als lastig ervaren heeft. ,,Het scheelde wel dat ik vorig seizoen al meetrainde en af en toe mee mocht spelen. Toch zijn er wel verschillen: in de jeugd gaat het er minder fysiek aan toe”, aldus de middenvelder die de rit naar Leusden elke keer met plezier maakt. ,,Ik heb het erg naar mijn zin bij Roda’46. Dat is ook de reden dat ik heb aangegeven nog een jaar langer te blijven. Ook ik hoor dat ik hogerop kan en geloof daar zelf ook wel in, maar het is voor mij belangrijk dat ik veel aan spelen toe kom. Ik ben nog niet uitgeleerd bij Roda’46.” Dus ook komend jaar kan Roda’46 rekenen op Freek van Belzen. ,,En daarna zien we wel verder”, zegt hij nuchter. Want ambitieus is de CALO-student wel. ,,Het hoeft allemaal niet heel snel te gaan”, legt de Utrechter uit. ,,Maar ik wil wel graag zo hoog mogelijk voetballen.”