Johan Annema over VELO Voetbal Academy: ‘Het komt echt uit de club!’

0
436
21_VELO_JohanAnnema2

Johan Annema, coördinator van de VELO Voetbal Academy (VVA), kwam zo’n kleine twee jaar geleden met zijn gezin in Wateringen wonen. Korte tijd later benaderde VELO hem. “Mijn vriendin komt uit deze regio. Ze wilde heel graag weer terug. We woonden in Amsterdam. Oorspronkelijk kom ik uit Abbekerk, een klein plaatsje tussen Hoorn en Medemblik in de kop van Noord-Holland. Zegt weinig mensen iets denk ik. We gingen in Wateringen toevallig wonen naast een bestuurslid van VELO, Daan Vogels.”

Net verhuisd stapte Annema voor het eerst het complex op van VELO. “Er was een gat gevallen in de academy, dus werd ik gevraagd om coördinator te worden. Dat heeft ook alles te maken met mijn achtergrond. Ik ben voor mijn werk veel bezig met sport en bewegen. Toen ik dat vertelde tegen mijn buurman, wist hij nog wel iets leuks voor mij, ha ha. Ik doe graag vrijwilligerswerk en vind het verenigingsleven mooi. Daar krijg ik energie van. Waarom niet, dacht ik.

Voetbal leeft

Annema, nu 43 jaar, stopte zelf op 31-jarige leeftijd met voetballen. “Knieproblemen. Ik ben altijd met voetbal bezig geweest. Ik voetbalde bij Medemblik en bij JOS/Watergraafsmeer in Amsterdam in het eerste elftal. Ik heb ook lang in Amsterdam gewoond. Ja, dat is wel wat anders dan Wateringen”, lacht hij. “Wat ik hier mooi vind, is dat voetbal echt leeft. Voetbal heeft een functie, dat is in de grote stad wel minder geworden. Er zijn hier ontzettend veel sportliefhebbers, die passie deel ik. En mijn vriendin, een Westlandse, is weer helemaal op haar plek. Dat vind ik ook fijn.”

Nieuwe energie

De VELO Voetbal Academy richt zich op kinderen tussen de 8 en 14 jaar. “Het idee is fantastisch. In 2017 opgericht door Albert van der Dussen, het is zijn kindje, maar door corona was het leven er een beetje uit. Ik vind het fantastisch om er met een team weer energie in te pompen. We doen het met z’n vieren: Raymond van Asten, Jeremy van der Stap, Dion Duijvestijn en ik, met allemaal onze eigen taken. We organiseren ook alles zelf, dus werken niet met commerciële voetbalscholen. Dat willen we niet. Het komt echt uit de club!”

Laagdrempelig

Maar wat doet de VELO Voetbal Academy? “Wij bieden naast de reguliere trainingen voor de jeugd, extra activiteiten aan. Twee dagen trainen in de herfst- en kerstvakantie bijvoorbeeld, met naast trainingen ook spelletjes tijdens twee voetbaldagen. Sinds dit seizoen geven we ook elke vrijdag extra trainingen. Op een laagdrempelige manier, tegen een kleine vergoeding. Voor leden van VELO, maar ook niet-leden. Het grootste deel komt wel uit Wateringen en is al lid van VELO.”

“De hele jaarkalender is door die vrijdagen gevuld, dat is heel mooi. We richten ons in eerste instantie op jeugd tussen de 8 en 14 jaar. Het is een soort alternatieve kinderopvang, we gaan met de kinderen aan de slag en zorgen dat ze een leuke dag hebben. We proberen er iets leuks van te maken. We geven extra aandacht aan bijvoorbeeld technische vaardigheden of juist aandacht aan motorische vaardigheden. Kinderen kunnen zich verder ontwikkelen als voetballer. Dat is het doel, we zijn niet perse op zoek naar nieuwe talenten.”

Het meer laten bewegen van kinderen bij VELO past geheel in het straatje van Annema. “Ik ben programmamanager bij de Beweegalliantie. Een groot landelijk programma in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat ben ik samen met Carl Verheijen, voormalig topschaatser, gestart. Maar inmiddels werken we met twaalf mensen om meer Nederlanders in beweging te krijgen. Een prachtige baan.”

VELO 5

Bewegen doet Annema zelf ook nog, ondanks een onwillige knie. “Bij het vijfde team van VELO. Ik sla wel veel trainingen over hoor, maar als ik negen of tien wedstrijden speel dit seizoen is dat mooi meegenomen. Het is vooral gezellig.”

Klik op VELO Wateringen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VELO wateringen voor meer informatie over de club.