Jeugdcoördinator Marnix Vos ziet een goede ontwikkeling bij ZBC’97

0
181
Marnix Vos ZBC'97

Bij ZBC ‘97 kon de laatste jaren nauwelijks gevoetbald worden door de jeugd, maar de fusieclub ziet inmiddels tot grote opluchting ook het ledenbestand weer groeien met jongeren. Volgens jeugdcoördinator Marnix Vos een goede ontwikkeling met het oog op het bestaansrecht van zijn club. 

Er waren jaren dat de jeugd eigenlijk weinig te zoeken had bij ZBC, een club die in 1997 ontstond na een fusie tussen VV Zwijndrecht en SC Bakestein. “Die fusie is goed geweest, maar er zijn ook een aantal zaken wat minder gegaan”, vertelt Vos. “Op een gegeven moment hadden we nagenoeg geen jeugd meer over. Een paar jaar geleden zijn we helemaal opnieuw begonnen en sindsdien zijn we elk jaar aan het groeien. Inmiddels komt er ieder seizoen een team bij en blijven de andere teams intact. Dat is een mooie ontwikkeling.”

ZBC ‘97 heeft momenteel vijf jeugdteams en ongeveer 75 jeugdleden. “Dat breidt zich langzaam uit. Gelukkig maar, want dat is hartstikke nodig.” ‘De jeugd heeft de toekomst’, prijkt dan ook als slogan op de website van de club uit Zwijndrecht. “We hebben nog wel wat seniorenteams, maar die spelers worden ieder jaar ouder. We zien dat er steeds meer leden stoppen. Uiteindelijk is het daarom belangrijk om de voeding binnen de club vanuit onder te krijgen. Zij zijn de leden voor de toekomst en houden de club op de been.”

ZBC moet concurreren met andere clubs uit de regio, waar voldoende teams zijn voor alle leeftijden. “De meeste clubs hebben hun jeugd helemaal staan, dus is het makkelijk om jongens en meiden in te passen in de bestaande teams. Die luxe hebben wij niet. Daarom is het aan ons de uitdaging om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de jeugd”, aldus Vos. ZBC doet jaarlijks mee aan de avondvierdaagse, organiseert een Sinterklaasviering en geeft een paar keer per seizoen een pannenkoekentraining. “Het belangrijkste is dat de kinderen het bij ons naar hun zin hebben. Natuurlijk hopen we dat ze ook beter worden als voetballer, maar gezelligheid is het belangrijkste. Daarmee blijven onze leden verbonden.” 

Bij ZBC betalen de leden onder de twaalf jaar geen contributie. “Iedereen is welkom bij ons, ook kinderen van die de ouders het wat lastiger hebben. We hopen ook hen te laten genieten van voetbal en krijgen er daardoor zelf weer wat aanwas bij. Op die manier proberen we het laagdrempelig te houden om bij ons te komen voetballen.”

Het moet ZBC de komende jaren aanzienlijk meer leden bezorgen. Vos hoopt zijn club ermee te helpen. Vos is zelf al 36 jaar lid, eerst van VV Zwijndrecht en sinds 1997 van ZBC. “En mijn zoontje voetbalt hier ook. Voor mij was het al vanaf zijn geboorte duidelijk dat hij bij mijn club moest gaan voetballen, haha. Het is hartstikke mooi om te zien dat de jeugd steeds meer groeit. Ons doel is om op termijn in alle leeftijdsklassen een team ingeschreven te hebben. Daar willen we naartoe, maar dat gaat niet in één jaar. Dat heeft écht tijd nodig.”

Klik op ZBC’97 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op ZBC’97 voor meer informatie over de club.