Jeroen Tesselaar op zijn plek bij Quick Boys

0
110

Hij speelde vier jaar in de Schotse Premiership en kende twee prachtige seizoenen in Israël. Afgelopen winter tekende Jeroen Tesselaar (30) een contract bij Quick Boys. Een ideale omgeving om volledig fit te geraken, dacht hij aanvankelijk. Nu vormt de club van Nieuw Zuid een uitstekende combinatie met zijn maatschappelijke carrière. “Quick Boys is het leukste team waarin ik tot nu toe heb gevoetbald.”

KATWIJK – Wognum, Paisley, het buiten gebied van Glasgow, het centrum van de Schotse stad, Doetinchem, Tel Aviv en Jeruzalem. Jeroen Tesselaar woonde er de afgelopen negen jaar. “Nu ben ik weer aan het verhuizen, haha. We gaan naar een tijdelijke woning in Wognum tot onze nieuwe woning in dezelfde plaats wordt opgeleverd.”

Dan is Jeroen Tesselaar met vrouw Brigit en zoontje Moos definitief gesetteld. Een nieuw profavontuur heeft hij uit zijn hoofd gezet. “Toen ik vorig jaar bij Quick Boys aansloot, was ik clubloos en herstel de van een kniepeesblessure. Ik wist niet of ik de belasting van vijf dagen trainen plus wedstrijd aankon. Quick Boys traint drie keer. Dat was ideaal. Zo kon ik mooi helemaal t worden.”

Met de Katwijkers promoveerde hij via de Play-Offs naar de Tweede Divisie en tekende hij aansluitend een verlengde verbintenis van twee jaar. “Tot 1 augustus kreeg ik de tijd om een nieuwe profclub te vinden. Ik wilde graag terug naar Israël waar ik twee prachtige jaren heb beleefd. Maar de regels in de eerste divisie zijn verscherpt. In plaats van drie buitenlanders in mijn eerste jaar, twee in het jaar daarna, mochten clubs slechts één buitenlander meer contracteren. Een club kiest dan sneller voor een spits of een nummer tien dan een linksback. Ik ging half juli nog op proef bij MVV, maar dat pakte niet helemaal lekker uit. Nu richt ik me volledig op Quick Boys. Sinds begin september werk ik voor Mindshare, het grootste mediabureau van Nederland, in Amsterdam. De combinatie is ideaal.”

BOVENIN MIDDENMOOT
Bij Quick Boys heeft de linkspoot, op Nieuw Zuid centrale verdediger, het goed naar zijn zin. “Heel goed. Een leuke club en een leuk team. Het leukste waarin ik tijdens mijn carrière heb gespeeld. Ik rijd vaak vanuit mijn werk met Dennis Kaars, sinds kort mijn collega, naar de training. Terug carpool ik met Bert Steltenpool. Hij woont in Wervershoof, komt daardoor toch voorbij Wognum. We begonnen het seizoen moeizaam. Kenden veel pech, maar in het najaar zetten we een mooie reeks neer. Onze primaire doelstelling dit seizoen is handhaving, maar ik denk dat we bovenin de middenmoot kunnen eindigen. Al zijn bijna alle ploegen aan el- kaar gewaagd. Dat had ik niet verwacht.” Zijn gedachten dwalen nog regelmatig af naar Israël waar hij de clubkleuren van Hapoel Ramat Gan en Hapoel Katamon verdedigde. “In de zomer van 2016 liep mijn contract bij De Graafschap af. In mijn zoektocht naar een nieuwe club kreeg ik een bericht van een Nederlandse zaakwaarnemer, die ik niet kende, of ik openstond voor een avontuur in Israël. Dat leek me een mooie uitdaging. Ik hoorde zes weken niets en gaf de moed al op toen een tweede contact volgde. Ik vloog naar Tel Aviv. Een dag later, op donderdag, zou ik meetrainen met het eerste elftal van Hapoel Ramat Gan, maar zij speelden weer een dag later een competitiewedstrijd. Trainde ik mee met de Onder 19, omdat de linksback van het eerste anders zenuwachtig kon worden. Op maandag speelde ik een bekerwedstrijd tussen clubs van het tweede niveau. Daar mochten stagiairs starten. Ik had vijf maanden geen duel gespeeld, maar moest door de verlenging direct honderdtwintig minuten aan de bak. Een dag later tekende ik. In Schotland was het keihard werken en de lange bal. In Israël is het voetbal juist technisch.”

Een seizoen later verhuisde hij naar Hapoel Katamon, een club opgericht en geleid door supporters. “Twaalf jaar geleden begonnen ze helemaal onderaan. De oprichters waren supporters van Hapoel Jeruzalem, maar het niet eens met het clubbeleid. Onder trainer Lior Zade waren ze diverse keren gepromoveerd. Zade was mijn trainer bij Hapoel Ramat Gan en keerde terug naar Katamon. Hij belde me, maar spreekt enkel Hebreeuws. Gelukkig gaf hij de telefoon snel door aan de directeur voetbalzaken die wel Engels sprak. Daarna vertelde Assaf Cohen, een Israëlische schrijver, me alles over de club. Hij had acht jaar in Amsterdam gewoond en spreekt vloeiend Nederlands. Het deed me goed dat een club zoveel moeite ondernam om mij binnen te halen.”

HULP SUPPORTERS
Met zijn vrouw betrok hij een spiksplinternieuw appartement in Pisgat Ze’ev, een oude onorthodoxe Joodse wijk net buiten de Israëlische hoofdstad. “We wilden graag twee slaapkamers. In Tel Aviv had ik er één. Als mijn ouders, vrienden of familie overkwamen, moesten zij overnachten in een hotel. Peperduur. In Tel Aviv was mijn appartement gemeubileerd. In Jeruzalem niet, maar binnen de kortste keren kreeg ik van supporters het volledige meubilair aangeboden. Een bank, een bed, tafel, stoelen, zoiets had ik nooit eerder meegemaakt. Vanaf het dakterras zag ik de muur die de scheiding met de Westbank, Palestina betekent. Ik ben enkele keren door de checkpoints gegaan. Zelfs een keer naar Ramallah. Toen ik daarvan een post op Facebook zette, kreeg ik van ploeggenoten reacties of ik dood wilde en wat ik daar in godsnaam deed. Ik voelde me niet onveilig. Hoogstens dat bewoners vroegen of ze met mijn vrouw, die blond is, op de foto mochten.”

Van bomaanslagen of andere onveilige situaties heeft Jeroen Tesselaar niets gemerkt. “Geen enkele keer is het luchtalarm afgegaan. Al ging het onlangs weer even mis. Jeruzalem is een klassieke oude stad. Tel Aviv is een Westerse bubbel. Erg modern. Ook druk. Ik kocht daar een elektrische step en ging zo naar de training.” Na de jeugd van AZ, twee jaar Eerste Divisie met Telstar, vier seizoenen met St. Mirren en Kilmarnock in de Schotse Premiership en een jaar Eredivisie met De Graafschap betekende Israël een mooie afsluiting van zijn betaald voetbalcarrière. “Met mijn keuzes ben ik achteraf heel tevreden. Inclusief mijn keuze nu voor Quick Boys.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over Quick Boys? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over Quick Boys.