Jelle de Wit is basisspeler én opleider bij VVAC

0
1008
Jelle de Wit VVAC

Jelle de Wit behoort tot die échte clubmensen die wat over hebben voor hun vereniging. Pas 24 jaar maar al zeven jaar eerste-elftalspeler bij VVAC en daarnaast als opleider nu al bezig met de toekomst van de vereniging.

OTTOLAND – Dat betekent lange avonden voor de in Molenaarsgraaf opgegroeide De Wit. Op dinsdag- en donderdagavond is het snel een hapje eten en dan direct naar De Put voor de jeugdtraining om half zeven. Aansluitend kan hijzelf tot tien uur aan de bak. Op zaterdag kan De Wit het jeugdteam, dat vaak al om tien uur speelt, begeleiden. Daarna meteen door naar het eerste elftal. ,,Het trainen en begeleiden van die jeugdspelers van 13 tot 15 jaar is gaaf. Die gasten zijn lekker aan het puberen en gaan richting het grote mannen voetbal. Bijzonder is dat er nu spelers aan het eerste elftal zijn toegevoegd die ik bij JO15-1 heb opgeleid.” Jelle de Wit is al in het bezit van het trainersdiploma UEFA-C. Het vervolgdiploma wil hij gaan halen nadat hij is gestopt als voetballer. De Wit is dus een kind van De Put, de recreatievijver waaraan het sportpark is gelegen. Hij refereert graag aan het clublied van VVAC: ‘Langs de camping en de boerensloot werd ons cluppie groot’.

 

Rivaliteit
Jelle de Wit was 17 jaar toen hij bij VVAC bij het eerste elftal werd gehaald. ,,Het was het seizoen dat wij degradeerden. Omdat wij vierdeklasser werden ben ik teruggekeerd naar JO19. Het vierde-klasseniveau is immers ook niet alles. Een jaar later promoveerden wij naar de derde klasse. Dat was een heerlijk seizoen en daarna werd het alleen maar leuker, want deze derde klasse is echt fantastisch. Ik voetbal voor mijn hobby en niets is leuker dan wekelijks een derby spelen.” De Wit, bij VVAC de vaste linker centrale verdediger, noemt wedstrijden tegen De Alblas en Groot-Ammers als voorbeelden van superderby’s. Er is veel rivaliteit en het gaat soms wel eens over het randje. ,,Maar het blijven gave wedstrijden. Nu treffen wij ‘Ammers’ even niet. Gelukkig zijn zij gedegradeerd en niet wij. Maar dit seizoen wordt het lastig, hoor, om in deze derde klasse te blijven. Wij moeten op plek acht eindigen om veilig te zijn. Na vijftien wedstrijden staan wij zelfs onder de fatale streep. Dat moet beter maar het wordt wel een uitdaging om naar dat linkerrijtje te komen.” Het is voor veel clubs nu zaak te overleven met twee versterkte degradatierondes achtereen, tot en met het seizoen 2023-2024.

Bij VVAC in Ottoland heeft Sleeuwijker Maarten de Bruijne zijn overeenkomst alweer verlengd. Hij is nu bezig aan zijn tweede seizoen. Jelle de Wit: ,,Voor ons is Maarten de perfecte trainer. Jong en zelf nog niet zo lang geleden gestopt met voetballen. Dat past wel bij ons team. Een oudere trainer zou bij ons ook wel kunnen, hoor. Het hangt veel af hoe die trainer zich aanpast aan de groep.” De Wit zit zeven jaar bij de selectie van het eerste elftal en voor hem is De Bruijne al zijn vijfde trainer. ,,Mijn eerste trainer was Ton Heijstek. Bij hem ben ik destijds in het eerste elftal gedebuteerd. Ik ben er inmiddels wel achter dat elke trainer zijn eigen stijl heeft en dus zo zijn voor- en nadelen heeft.”

Klik op VVAC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VVAC voor meer informatie over de club.