Voormalig Oranje-international Mildred Baal is komend seizoen coach van JEKA Dames 1. De Bredase grootmacht geeft met de aanstelling van deze grote naam een signaal af: op sportpark Tussen de Leijen willen ze het dames- en meidenvoetbal naar een hoger plan tillen.
Mildred Baal begon in Raamsdonksveer met voetballen, speelde vele jaren op hoog niveau met de voormalige damesclub DVC Den Dungen en schopte het uiteindelijk tot negen interlands voor Oranje. Na haar carrière bleef haar passie voor het meiden- en damesvoetbal bestaan. Ze maakte naam bij de meidenacademie Breda Girlz United en behaalde vorig seizoen als trainster van JEKA MO14-1 haar diploma UEFA B (TC2). “We zijn blij dat Mildred komend seizoen verbonden blijft aan JEKA en we zijn er trots op dat zij ons eerste damesteam gaat coachen”, zegt Ton Schipperheijn, coördinator van het meiden- en damesvoetbal bij de club. “Het meidenvoetbal krijgt hopelijk net als twee jaar geleden een nieuwe boost door het WK in Frankrijk en het is prachtig dat wij een coach hebben die ooit voor Oranje heeft gespeeld.”
Plezier en ontwikkeling gaan bij JEKA samen met groei en ambitie. De vereniging is qua leden de grootste in Breda en omstreken, maar procentueel gezien blijft de club aan de rand van de stad qua vrouwelijke leden achter in vergelijking met andere clubs. Op sportpark Tussen de Leijen hopen ze in de toekomst veel meer meiden en dames te verwelkomen en dat kan volgens Schipperheijn door het aanscherpen van het beleidsplan. “Mildred gaat een rol spelen in de ontwikkeling van het meiden- en damesvoetbal binnen de club en we vertrouwen erop dat haar aanstelling een positief effect heeft. Deze tak binnen de club moet in de breedte gaan groeien bij JEKA. Als we meer aanmeldingen krijgen van meiden, dan groeit de kans dat ze in een team terechtkomen dat past bij hun niveau.”
JONGENSTEAMS
JEKA heeft komend seizoen meidenteams in elke leeftijdscategorie vanaf de categorie MO13. Speelsters voetballen tot die tijd in jongensteams en volgens Schipperheijn is daar helemaal niets mis mee. “Sterker nog: de KNVB juicht dit alleen maar toe”, aldus de coordinator. “De meiden ontwikkelen zich beter tussen de jongens. Het voetbal gaat sneller en is fysiek: daar plukken de speelsters de vruchten van als ze eenmaal meidenteams vormen. Vele speelsters van het huidige Nederlands elftal voor vrouwen hebben ook altijd met jongens gevoetbald en van hen hoor je alleen maar positieve verhalen over die periode.”
Schipperheijn heeft geen dochters die voetballen, maar vult de vrijgekomen vacature als coördinator van het meiden- en damesvoetbal al een tijdje met veel plezier in. “JEKA miste wat coördinatoren en deze functie sprak me direct aan”, zegt hij. “Ik wist dat er op dit gebied veel te winnen viel en het geeft een kick om te zien dat deze afdeling binnen de club stappen heeft gemaakt. Mijn voorganger Eric Martens heeft een hele mooie basis gelegd voor het meiden- en damesvoetbal en ik vind het leuk om zijn goede plannen door te zetten. Dit seizoen was er een hoop sportief succes. De MO13-2 won de beker en de MO15-1 kroonde zich tot voorjaarskampioen.”