“Ze hebben het altijd top naar de zin met elkaar”, zegt Jan Ollefers over het G-seniorenteam van GHVV’13. “Een overwinning wordt lang gevierd, een nederlaag is zo vergeten.”
Ollefers (58) is sponsor en leider van het elftal, dat twee seizoenen geleden overkwam van Zuidland. “Ik heb altijd al een klik gehad met deze groep”, zegt hij. “Ik heb al jaren een eigen taxibedrijf en wij doen ook zogenaamde zorgvervoer. Sommige jongens heb ik in de taxi op zien groeien. Eén knul, die ik al van zijn vierde jaar ken, maakt ook onderdeel uit van het team van GHVV.”
Toen Ollefers twee jaar geleden werd gevraagd om met zijn bedrijf Taxi Overgaauw teamsponsor bijde Geervlietse/Heenvlietse club te worden, wilde hij dat alleen doen onder de voorwaarden dat het het G-team zou zijn. “Deze jongens zijn zo dankbaar en waarderen het als je iets voor ze doet. Het is een geweldige groep gasten.”
Ollefers speelde zelf jarenlang als seniorvoetballer in teams van Abbenbroek en GHVV. Bij die laatste club nam hij vier seizoenen geleden afscheid als actief voetballer. “Ik heb altijd gespeeld in lagere teams, maar altijd wel met jongere gasten. Twintigers. Ik was vaak de oudste. Ik had het er altijd naar mijn zin. Na de wedstrijd bleef ik alleen niet zo lang hangen. Die jongens vroegen dan of ik nog even bleef, maar ik had een gezin en zij niet, haha.”
Naast sponsor is Ollefers ook leider van het G-team. “We hebben een uitgebreide staf, van vier leiders en we hebben ook nog twee trainers. Dat heb je voor een G-team ook wel nodig. Meestal zijn we met drie leiders bij een wedstrijd. Deze groep vergt meer aandacht dan een regulier team. Als er iets gebeurt, en dat is wat vaker dan met een regulier team, moet je snel in actie komen.”
“Het team bestaat uit spelers met verschillende beperkingen, er kan een fysieke handicap zijn of een verstandelijke beperking. Daarom is het ook belangrijk dat als er een nieuwe speler komt, je goed kijkt hoe hij bij ons is terechtgekomen, wat hij mankeert en of hij in het team past. Dat laatste luistert heel nauw.”
Eenmaal in het team is iedereen gelijk, geeft Ollefers aan. “Wij maken geen onderscheid tussen iemand die goed of iemand die slecht kan voetballen. Iedereen krijgt evenveel speeltijd.”
Hij vindt het mooi dat GHVV voetballers met een beperking met open armen ontvangt. “Elly Vriens is er de stuwende kracht achter. Zij organiseert ook het Spieren voor Spieren toernooi. Bij GHVV wordt ieder team gelijk behandeld. Alle spelers hebben hetzelfde tenue, trainingspak en tas. En iedereen heeft hetzelfde materiaal. Ik probeer ook zo veel mogelijk bij de training te zijn. Die training wordt gegeven door speelsters van het eerste vrouwenteam van de club.”
Ollefers geniet van de beleving van de spelers. “Een gescoord doelpunt blijft nooit onopgemerkt, daarsmaken we echt een feestje van. Als leiders wijzen we ze vooral om als team te spelen. Onlangs speelden we tegen Papendrecht en stonden we bij de rust met 5-0 achter. Ze renden allemaal naar voren zonder zich te bekommeren om de verdediging. Dat hebben we ze natuurlijk wel verteld. In de tweede helft zag je dat ze er echt mee bezig waren. Uiteindelijk verloren we de tweede helft met 2-1.”
Klik op GHVV’13 voor het laatste artikel over de club.