In gesprek met Wesley Elberse: trainer van RKVV JEKA JO15-2

0
385

Wesley Elberse is de 32-jarige trainer van JO15-2 bij RKVV JEKA. Nadat hij tot de senioren keeperstrainer is geweest, is hij sinds drie seizoenen trainer geworden bij RKVV JEKA. Vandaag vertelt hij ons onder andere over zijn carrière en kijken we naar het huidige seizoen.

Carrièreverloop
Wesley heeft in de jeugd bij VV Haarsteeg gevoetbald. Op zijn vierde begon hij bij deze club. ‘’Als voetballer heb ik tot en met de E2 gevoetbald. Vervolgens heb ik een aantal jaar niet gevoetbald en in de B jeugd, nu JO17, ben ik gaan keepen. Dat ging vrij goed waardoor ik in anderhalf jaar tijd van de B4 naar de A1 ging. Daar speelden we toen derde divisie, waar ik vooral tactisch veel geleerd heb. Dat vond ik ook direct erg interessant.’’

Vervolgens kon Elberse met meerder keepers naar de seniorenselectie gegaan. ‘’Omdat er al drie keepers in drie teams keepte en ik met iemand anders overkwam naar de senioren had ik er weinig vertrouwen in dat ik veel zou gaan keepen. Daarom ben ik weer gaan voetballen in een lager elftal. Later ben ik alleen nog op zondagochtend vriendschappelijk gaan voetballen. Ondanks dat het vriendschappelijk is, spelen we 35 tot 40 wedstrijden per jaar wat het erg leuk maakt. Wanneer ik op bezoek ga bij de schoonfamilie in Zeeland, voetbal ik altijd met veel plezier bij het tweede van VV Graauw. Mijn schoonbroer heeft toen gevraagd of ik mee wilde spelen en dat is goed bevallen. Hierdoor ben ik later lid geworden.’’

Als jeugdspeler heeft de trainer de E3 getraind, maar het jaar daarna is hij gestart als keeperstrainer. ‘’Toen heb ik ook mijn Frans Hoek Keepersdiploma gehaald. Tot aan de senioren ben ik keeperstrainer geweest. Vanwege mijn studie ben ik toen gestopt.’’

Ontstaan trainerscarrière
Inmiddels bijna drie jaar geleden zat de voetballer thuis tijdens de Corona. ‘’Ik was voornamelijk voetbal kijken en FIFA aan het spelen. Uiteindelijk was ik het beu en heb ik besloten om eindelijk weer trainer te worden. Iets wat ik vanuit meerdere mensen als advies kreeg om eens te doen. Omdat ik hier in Breda geen clubs echt ken, ik ben hier namelijk vijf jaar geleden gaan wonen, ben ik online gaan kijken waar ze trainers zochten. Toen ben ik terecht gekomen bij RKVV JEKA. Arnoud Jonker was toen net gestart als Hoofd Jeugdopleiding. Na een bijeenkomst en een gesprek waren we direct enthousiast. Ik ben toen de JEKA JO11-1 gaan trainen. We deden bovenin mee maar het seizoen werd niet afgemaakt vanwege corona. Daarna ben ik met het grootste gedeelte meegegaan naar de JO13-2. Inmiddels heb ik de volgende stap gemaakt naar de JO15-2.’’

Even wennen
Inmiddels leert Wesley de club steeds beter kennen. ‘’Maar omdat ik hier niet vandaan kom is alles even wennen. Natuurlijk leer je de mensen van het materiaal als eerste goed kennen. Daarna verschillende trainers, ouders en leiders. Dat maakt het steeds leuker om ernaartoe te gaan. Bij de club wil ik ieder jaar het team zoveel mogelijk leren zodat ze zich ontwikkelen en daar later profijt van hebben.’’

Stijgende lijn
Samen met de trainer keken we naar het huidige seizoen. ‘’We hebben een zware indeling in de zesde divisie, waar we bijna alleen tegen eerste JO15 teams spelen. In de beker hadden we al drie tegenstanders getroffen waar we helaas drie keer ruim verloren. Twee van de drie tegenstanders hebben we in de competitie al gehad, maar nipt verloren. Er zit echt een stijgende lijn in, waar we voorheen alleen konden tegenhouden zijn we nu aan de bal steeds en steeds beter. We kijken vooral naar het tweede gedeelte van het seizoen om dan voetballend het spel te kunnen maken in plaats van de hele wedstrijd compact te spelen en tegenhouden.’’

In de tweede seizoenshelft wil de trainer duidelijk dat het team veel meer aan de bal gaat zijn. ‘’Dat is voor de spelers ook een stuk beter voor de ontwikkeling. Ze hebben dan kunnen zien hoe het is om veel te verdedigen, maar ook om op te bouwen en het spel te maken. Dan hoop ik dat er spelers door kunnen stromen naar de JO15-1 of een ander selectieteam.’’

Hoogte- en dieptepunten
Als trainer behaalde Elberse vorig jaar een mooi hoogtepunt. ‘’Vorig jaar zijn we met de JO13-2 kampioen geworden. Dat was zeker een van de hoogtepunten. Daarnaast het keepen in de derde divisie als B junior was erg gaaf om mee te maken. Twee jaar later zijn we helaas gedegradeerd vanuit de derde divisie. Dat was voor mij en het team wel een dieptepunt.’’

Dit seizoen is de trainer gestart met de UEFA C Youth opleiding bij de KNVB. ‘’Die wil ik graag afronden. Daarnaast lijkt het me erg leuk om een eerste elftal bij de senioren te trainen. Het leukste aan het trainersvak vind ik het helpen van andere mensen om beter te worden. Dit vanuit mijn visie op het voetbal.’’

Wij wensen Wesley Elberse veel succes dit seizoen!

Klik op RKVV JEKA voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKVV JEKA voor meer informatie over de club.