FC Right-Oh secretaris John de Wit is een ‘manusje van alles’

0
466

John de Wit is de 46-jarige secretaris van FC Right-Oh. Buiten zijn werk bij Toyota is hij dus erg veel te vinden op de club uit Geertruidenburg. De man van de club doet veel dingen binnen de vereniging en vandaag neemt hij ons onder andere mee binnen deze activiteiten en wat FC Right-Oh voor hem betekent.

Carrièreverloop
John de Wit is als zesjarige begonnen in het zeventiende van FC Right-Oh. Zo werden de teams destijds genoemd. ‘’Daar heb ik alle jeugdteams doorlopen en ben ik in het vierde terechtgekomen. Na een jaar in het buitenland te hebben gewerkt ben ik bij Veerse Boys gaan voetballen met vrienden, totdat mijn oudste zoon Beau ging voetballen, toen ben ik teruggekeerd op het oude nest, mijn tweede thuis FC Right-Oh.’’

Manusje van alles
Als secretaris heeft John veel taken die hij op zich neemt. Zo plant hij de vergaderingen, beheert hij de agenda en legt hij acties en afspraken vast. ‘’Ook onderhoud ik contact met de gemeente over kind en volwassenfonds en programma’s als Sjors Sportief bijvoorbeeld.  Als leider van de JO16 & JO19 onderhoud ik contact met de ouders en spelers en probeer ik hen plezier te laten beleven aan het voetballen. Ik probeer ze thuis te laten zijn op de club, ze actief te krijgen binnen de club en met hen mooie herinneringen te maken.’’

Als verantwoordelijke voor de communicatie beheert De Wit de sociale kanalen en samen met Peter Sonneveld www.right-oh.nl. ‘’Soms doe ik ook de Langstraat of het VoetbalJournaal. Met de sponsoren proberen we de teams aangekleed te houden en inkomsten te genereren. Relatiebeheer is hierin mijn speerpunt. Ook alle acties van de Rabobank, de supermarkten, de Grote Clubactie en alle andere acties die voorbijkomen en inkomsten genereren worden door mij verder uitgewerkt. FC Right-Oh heeft deze inkomsten nodig om te kunnen blijven doen wat we doen. Verder organiseer ik al jarenlang activiteiten als het Snotpinneks toernooi en het Jeugdkamp. Ook al heb ik deze portefeuille overgedragen aan Bernice Sophie, draag ik hier mijn steentje bij. Stiekem één van de leukste dingen om te doen binnen een vereniging. Verder ben je als bestuurslid bij FC Right-Oh vaak ‘manusje van alles’. Een kantinedienstje hier, een wedstrijdje fluiten daar etc.’’

Twee merken
Zoals je kan zien is de secretaris erg betrokken bij de club. We wilden dan ook weten wat deze club voor hem betekent. “Ik zeg altijd dat ik twee merken heb waar ik voor werk: Toyota & FC Right-Oh! Ik ga 100% voor beide merken. Naast mijn gezin, die allemaal voetballen bij FC Right-Oh, zijn beide belangrijk en een fijne bezigheid voor mij. Ik haal er plezier en voldoening uit. Ook al maak ik me er ook wel eens zorgen over. Dan heb ik het bij de club met name over de ondersteuning. Ondersteuning van binnen de club maar ook van de gemeente. Mensen denken vaak dat dit onze betaalde baan is en verwachten alles, zonder er zelf veel energie in te steken. De gemeente hoopt (denk ik) dat bepaalde problemen zich vanzelf oplossen. Dat zijn dan weer zaken waarop bestuursleden (soms) niet al te subtiel worden aangesproken door mensen die er dus zelf niet te veel energie insteken. Het wordt soms een cirkeltje waar ik wel eens uit wil ontsnappen.’’

Minder praten, meer voetballen
Uiteraard volgt John ook het eerste elftal van FC Right-Oh. ‘’Veel van de jongens die er spelen ken ik nog vanuit de jeugd. We hebben een goede groep met voornamelijk ‘eigen’ jongens. Daar ben ik trots op. Arno is een professional die zijn strepen verdiend heeft in het amateurvoetbal en de juiste man is voor de groep. Ik hoop dat we dit jaar mee kunnen doen in de competitie. Een paar weken geleden verloren we in de laatste minuut van V.V. Raamsdonk, omdat we meegingen in hun spel. Dat vind ik lastig, op zo’n moment kan ik nog steeds slecht tegen mijn verlies. Jammer dat wij in derby’s vaak aan het korte eind trekken, dat moet een keer doorbroken worden. Minder praten, meer voetballen zou een goed begin zijn, al is dat makkelijk gezegd vanaf de zijlijn!’’

FC Right-Oh heeft momenteel een goed voetballend team. Dit zal er in de komende maanden vast uitkomen volgens De Wit. ‘’Ik hoop dat de jonge jongens zich goed ontwikkelen aan de hand van de ervaren mannen. Verder zie ik mogelijkheden voor de jeugd die er nog aankomt. Iedereen moet het spelen in het eerste van FC Right-Oh belangrijk vinden. Dat straalt dan ook af op de jeugd die dit ook gaan willen. Begrijp me goed, niemand hoeft als een kluizenaar te leven maar als je in het eerste wil spelen mag je er wel rekening mee houden en ervoor gaan!’’

We dansen de horlepiep
Als je kijkt naar de functie secretaris an sich, met het vergaderstuk, dan is dat niet het allerleukste. John geniet meer van de groei van de club. ‘’Ik begon ooit in het zeventiende, als ik nu zou beginnen is dat het 33e of 34team van FC Right-Oh. Ook vind ik het leuk als er een oplossing komt voor een structureel probleem. Het zou nu heel mooi zijn als er een passende oplossing komt voor ons A-veld en de parkeerplaats bijvoorbeeld. Als dat dit jaar opgelost wordt dan dans ik de ‘horlepiep’. Dat was een beetje het formele antwoord.’’

‘’Het leuke zit natuurlijk vooral in de kleine dingen. De jongste jeugd die je overal gedag zeggen of je ‘de baas van de voetbal’ noemen, een pilsje drinken met de jonkies van vroeger die nu grote en stoere kerels zijn geworden. De reacties na het Jeugdkamp, het gegil tijdens het Snotpinnekes toernooi of wanneer Sinterklaas binnenkomt. Doelpunten van jongens die je goed kent. De omgang van groepen mannen die elkaar al heel lang kennen en met elkaar dollen. Vrijwilligers die het naar hun zin hebben. De mooie karakteristieke mannen van de club etc.’’

Mijn club!
We vroegen wat deze vereniging zo speciaal maakt. ‘’Ik denk dat er verenigingen vergelijkbaar zijn met FC Right-Oh, alleen zijn dat niet mijn verenigingen. Bij deze vereniging loop ik al rond toen foto’s nog veelal zwartwit waren, mobiele telefoons en internet nog niet bestonden. Samen met vrienden elke dag naar FC Right-Oh, voetballen, worstenbroodjes eten en videospelletjes spelen op zo’n arcade videospel apparaat. Het geluk wat je voelt als je met vrienden speelt en wint of gewoon leuke dingen doet en bijzondere dingen meemaakt. Zo lang ik er kom, voel ik me thuis. Dat is sinds mijn jongens ook voetballen en ik als vrijwilliger en later als bestuurslid actief ben, alleen maar gegroeid.’’

Het verenigingsleven
De Wit vindt het belangrijk dat een vereniging verenigt. ‘’Ik vind het belangrijk dat Geertruidenberg een verenigingsleven kent en blijft kennen. De kern Geertruidenberg is al het één en ander kwijtgeraakt. Ik maak me hard voor voetballend Geertruidenberg, of ze nu willen spelen of komen kijken.’’

Het goud van de vereniging
Als laatste had de man van de club nog een vermelding. ‘’Dat vrijwilligers het goud van de vereniging zijn en dat onze goudvoorraad aan het slinken is. Willen we kunnen blijven doen wat we doen hebben we op alle fronten nieuwe vrijwilligers nodig. Ik weet dat dit bij alle verenigingen zo is, maar dus ook bij ons. Willen wij de volgende stap zetten dan hebben we sterke commissies nodig die helpen besturen. Het komt nu te veel neer op de bestuurders die moeten besturen maar nu ook vaak de uitvoerende zijn. Dus een oproep aan alle FC Right-Oh leden, ouders van onze leden, fans of iemand die het leuk vindt om binnen een vereniging een bijdrage te doen. Maak je kenbaar bij ons. We gaan de komende tijd actief op zoek naar jullie. Aan diegene die aan de zijlijn (blijven) staan, wees aardig en lief tegen onze vrijwilligers. Ze zijn onvervangbaar!’’

Wij wensen John de Wit veel succes dit seizoen!

Klik op FC Right-Oh voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC Right-Oh voor meer informatie over de club.