In gesprek met Vino Fernandes van vv Alexandria’66

Vino Fernandes is trainer bij vv Alexandria’66 en vervult bij de club meerdere rollen. Vandaag leren wij de trainer beter kennen en vertelt hij meer over zijn ervaringen in zijn carrière als trainer, maar ook als speler. 

Vino Fernandes is 34 jaar en zoon van Surinaamse ouders. De trainer is geboren en getogen in Rotterdam. In het dagelijks leven is Fernandes een DJ, vader, heeft een kantoorbaan in de internationale logistiek en is hij actief als Interne Scout en trainer bij vv Alexandria’66

Carrière
De trainer is op zevenjarige leeftijd begonnen met voetballen in de jeugd van vv Alexandria’66. Hier was hij actief als speler tot de B-junioren. “Daarna maakte ik de overstap naar Sparta Rotterdam. Na twee seizoenen moest ik daar weg. Toen ben ik naar Leonidas gegaan waar ik nog een seizoen in de A1 speelde. Daar heb ik toen ook mijn debuut in het seniorenvoetbal gemaakt.” 

Na Leonidas heeft Fernandes nog een half seizoen gespeeld bij Dilettant en nog twee seizoen bij SVV Schiedam. “Door aanhoudend blessureleed heb ik er uiteindelijk  voor gekozen om een punt te zetten achter mijn spelerscarrière.’’

Trainerschap
Bij Leonidas begon voor Fernandes ook zijn trainerscarrière. “Op 21-jarige leeftijd ben ik daar naast het voetballen ook begonnen met het geven van techniektrainingen aan de F-jes en E-tjes. Na ongeveer een maand werd ik benaderd door de toenmalige trainer van de C1 met de vraag of ik één van zijn assistenten wilde worden voor de rest van het seizoen.”

In dat seizoen werd vlak na de winterstop de trainer van de C1 overgeheveld naar de B1. “De bedoeling was toen eigenlijk dat ik het samen met de andere assistent over zou nemen bij de C1, tot er een nieuwe hoofdtrainer gevonden zou worden. Uiteindelijk mochten wij het seizoen afmaken met de groep. Het bestuur vond namelijk dat wij het erg goed deden als trainers. Ik vond het leuk om te doen en besloot om door te gaan met het coachen/trainen. Zo ben ik eigenlijk het trainersvak ingerold.”

Als trainer was de Rotterdammer na Leonidas naar Excelsior Rotterdam gegaan. “Daar heb ik bij de amateurtak en later ook bij de BVO tak heel veel ervaring opgedaan en ‘vlieguren’ gemaakt. Bij Excelsior had ik ook mijn trainersdiploma’s gehaald. Ik kan wel zeggen dat ik daar de basis heb gelegd voor de trainer die ik nu ben.”

Na een aantal seizoenen besloot de trainer om terug te gaan naar de club waar hij zelf begon met voetballen: vv Alexandria’66. “Daar heb ik twee seizoenen de O18 onder mijn hoede gehad. Na twee seizoenen kwam er een nieuwe Hoofd Jeugdopleidingen. Toen hij hoorde dat ik op het punt stond om te stoppen, bood hij mij een nieuwe functie aan binnen de club: Hoofd Interne Scouting. Sinds vorig seizoen hebben wij ook een O23 elftal, uiteindelijk ben ik daar ook hoofdtrainer geworden. Vandaag de dag combineer ik die twee functies binnen de club. Mijn oudste zoon voetbalt momenteel in de O9 en daar heb ik ook een trainer rol opgepakt.”

Prestaties
Zowel als speler en als trainer heeft Vino Fernandes best veel kampioenschappen, bekerwinsten en promoties mee mogen maken. Echter vindt hij andere principes mooier dan het winnen van prijzen. “De belangrijkste prestaties vind ik toch de groei die mijn spelers door de jaren heen hebben gemaakt. Niet alleen als voetballer maar vooral ook als mens. Als trainer hecht ik veel waarde aan bepaalde principes. Niet alleen op het gebied van discipline, maar ook op mentaal en sociaal gebied. Ik probeer de spelers niet alleen als voetballer, maar vooral ook als mens verder te helpen in hun ontwikkeling. Ik kom weleens oud-spelers tegen die in de jeugd veel moeite hadden met bepaalde aspecten. Als je dan als trainer/mentor een grote invloed heb gehad op hun ontwikkeling en dan ziet dat zij het een aantal jaren later niet alleen in de sport maar ook maatschappelijk heel goed doen, ja dan geeft dat zeker een trots gevoel. Dat soort dingen zijn denk ik nog mooier dan het winnen van prijzen. 

Hoogte- en dieptepunten
Fernandes heeft veel beleefd in zijn spelers- en trainerscarrière. “Ik heb veel leuke wedstrijden meegemaakt als speler en als trainer. Heb met hele grote talenten mogen spelen en mogen trainen. Ik heb bij hele goede trainers mee mogen kijken en daar mooie ervaringen opgedaan in binnen- en buitenland, waar ik nog steeds profijt van heb. Ik ben bij mooie clubs actief geweest. En ik speel nu met mijn kennis en ervaring een rol binnen de ontwikkeling van andere spelers, trainers en natuurlijk een fantastische club. Dat zijn voor mij allemaal hoogtepunten. Dieptepunten zijn denk ik wel de zware blessures als speler geweest.”

Persoonlijke doelen
Voor de trainer was het een doel om zo snel mogelijk alle diploma’s te halen en trainer binnen het betaalde voetbal te worden. Zijn doel is weliswaar veranderd. “Ik heb die drang niet meer. Zo heb ik met eigen ogen gezien hoe het er af en toe aan toe gaat binnen het trainers circuit en vind ik het nu eigenlijk wel prima zo. Een trainer is nooit uitgeleerd en er zijn altijd dingen die beter kunnen. Daar werk ik dan natuurlijk ook aan. Op zakelijk gebied ben ik op dit moment wat ambitieuzer ingesteld.”

Huidige seizoen met de O23
Het huidige seizoen begon goed voor het team van Fernandes. “Met de O23 hebben wij een erg goede voorbereiding gedraaid. Helaas hebben wij dat nog geen goed gevolg kunnen geven tijdens de start van de competitie. We zitten zo vroeg in het seizoen even in een mindere fase. Ondanks de matige competitiestart ben ik ervan overtuigd dat wij echt nog wel goed op stoom zullen komen. Wij beschikken over veel kwaliteit en potentie binnen de groep. Verder is dit een leergierige groep en heb ik een goede technische staf om mee te werken. Het gaat echt nog wel goed komen.”

Wij wensen Vino Fernandes veel succes dit seizoen!

Klik op vv Alexandria’66 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Alexandria’66 voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Maak kennis met Steeds Hooger Dames 2

12 jaar geleden begonnen als de Trekkers bij RSV Antibarbari en beter bekend als Steeds Hooger Dames 2! In...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.