In gesprek met Mark Imandt van SV Lopik

0
377

Mark Imandt is trainer van het eerste elftal van SV Lopik. Mark is zelf ook actief geweest als voetballer bij onder meer SV Sporting’70 en S.C. Muiderberg. Bij de laatst genoemde heeft hij tot zijn 18e gespeeld.

Mark is middenin zijn carrière acht jaar gestopt. “In het dagelijks leven werk ik bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ons team geeft de minister en staatssecretaris economisch en strategisch advies, op het volledige werkterrein van het ministerie. We coördineren bijvoorbeeld, in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Financiën, de steunpakketten voor de economie tijdens de coronacrisis. Ik ben 5 jaar getrouwd met Hilde en al zo’n 17 jaar samen. We hebben net een ander huis gekocht, dus we hopen dit voorjaar naar Rotterdam te verhuizen. Vanaf de F-jeugd tot het eerste elftal heb ik bij mijn dorpsclub Muiderberg gespeeld. Daarna heb ik nog drie seizoenen in Groningen en een vierde seizoen in de zaal gespeeld. Daarna ben ik acht jaar gestopt om vervolgens weer te beginnen bij Sporting ’70”.

Hij is begonnen als jonge trainer bij Lopik. “Toen fit genoeg blijven meer energie kostte dan het opleverde, heb ik nagedacht wat een logische hobby zou kunnen zijn. Na wat twijfelen heb ik op een avond René Versteeg gebeld, die onmiddellijk aangaf dat ik welkom was als zijn assistent. Hij heeft me geholpen om mijn papieren te behalen. SV Lopik was juist op zoek naar een relatief jonge trainer, die met moderne en vanuit de opleiding onderbouwde ideeën aan de slag wilde. Ze hadden een hele serieuze procedure, en hebben het uiteindelijk, na stevige gesprekken met het technisch hart aangedurfd om mij als relatief beginnende trainer voor de groep te zetten”.

Mark doet wat hij leuk vindt, en dat is trainen bij Lopik. “Het trainerschap is voor mij een hobby, die ik vooral doe om er plezier in te hebben en met de groep stappen te zetten. Dat laat dat ik mijn karakter meeneem, dus ik doe het met aandacht en volledige inzet. Ik sluit ook zeker niet uit dat ik, zodra ik aan de eisen voldoe, ook UEFA A nog eens wil volgen en afronden. Maar ik ben niet bezig met een loopbaanplanning voor mijn trainerschap. Ik doe wat ik leuk vind nu, en dat is Lopik beter maken en zo goed mogelijk laten presteren. Ik heb goede hoop dat we in de komende seizoenen serieus mee kunnen gaan doen om promotie”.

De laatste drie jaar als assistent heeft mark veel opgepikt. “Als beginnende trainer put je ideeën uit je eigen loopbaan als voetballer en de trainers die je gehad hebt. Zeker de afgelopen drie jaar als assistent heb ik allemaal ideeën ontwikkeld over hoe ik wil spelen, hoe je een team vormt, jongens individueel prikkelt en hoe je je ploeg fit krijgt. Nu ik zelf eindverantwoordelijk ben moet ik een plan maken voor het geheel. Dan merk ik hoe weinig tijd je eigenlijk hebt met een groep, hoeveel keuzes je moet maken in wat je met die tijd doet, en waar nog de gaten zitten in wat ik een groep kan bieden. Zo wil ik bijvoorbeeld nog veel meer oefenstof ontwikkelen die past bij hoe we willen spelen en ben ik eigenlijk pas tijdens de lockdown serieus gaan trainen op aanvallende spelhervattingen”.

Als er weer gevoetbald mag worden, is Lopik weer op niveau als het aan Mark ligt. “Mijn eerste jaar als hoofdtrainer wordt bepaald door corona. Van het al in mei starten met de voorbereiding. Het is continu improviseren. Op dit moment werken we bijvoorbeeld met een wekelijks fitheidsprogramma (conditie, flexibiliteit, kracht), waarbij de jongens elkaar kunnen volgen en aanmoedigen via een app. Door elke week uitdagingen te geven ,bijvoorbeeld de wall sit challenge, hopen we het een beetje leuk te houden. En ervoor te zorgen dat als we weer wat mogen, we snel weer op niveau zijn”.

De jongens van Lopik trainen met een App. “Na trainingsperiodes in mei en juni, en na drie weken rust in juli, begonnen we in augustus vol goede moed aan de voorbereiding. Na het afscheid van Bertus van Schaik die Lopik de afgelopen acht jaar van de vierde naar de tweede klasse had geleid, namen een aantal bepalende spelers ook afscheid. We zijn dus een team in opbouw, met veel jonge spelers, en spelers met meer ervaring die nu het team op sleeptouw nemen. Daarnaast brengt elke trainer natuurlijk zijn eigen ideeën mee, waaraan we met de jongens gingen werken. Van de jongens krijgen we terug dat er hard getraind wordt, en de intensiteit ook binnen de groep hoger ligt dan vorige jaren. Dat is natuurlijk een mooi effect van een nieuwe trainer en de hernieuwde concurrentie om de plekjes in het eerste”.

De start van het seizoen was goed. “Ik ben eigenlijk heel tevreden met de oefenwedstrijden, bekerwedstrijden en drie competitiewedstrijden die we hebben kunnen spelen. Er zijn een aantal spelers die vanuit de O19 en vanuit het tweede elftal verrassend snel aansluiting hebben gevonden bij het niveau, waardoor we een aantal blessures vroeg in het seizoen goed hebben kunnen opvangen. Zo scoorden we tegen Kockengen vijf keer, door twee eerstejaars senioren (Patrick Broekhuizen en Thijs Beekhuizen) en één speler die nog in de O19 mag spelen (Thomas Bakker). Daarnaast zagen we als staf het team al snel verschillende spelprincipes oppakken, als het gaat om hoe en waar we de bal willen veroveren. En ook zien we hoe we aanvallend in fases en met verzorgd voetbal tot kansen en doelpunten kunnen komen”.

Mark is veel bezig met de fitheid van zijn ploeg. “Ik weet niet of het een ritueel is, maar ik geloof er heel erg in dat voetbalfitheid verder gaat dan alleen conditieopbouw. Ik werk daarom met een kracht- en flexibiliteitsprogramma. Dat is erop gericht dat de jongens zowel beter worden in voetballen, maar ze ook allrounder maakt, waardoor ze minder blessuregevoelig worden. We werken daarbij met een programma dat zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd is, mede getoetst door onze fysiotherapeut Takahiro Nakada”.

Drie mannen springen er boven uit voor Mark. “Addy Versluis en Johan Lamens vormen samen het technische hart van Lopik. Gijs Renes is al jaren de betrouwbare allesdoener naast de hoofdtrainer van Lopik. Over deze drie personen kan ik lovend spreken. Tijdens de bijzonder serieus aangepakte sollicitatieprocedure kreeg ik al een beeld van hoe goed Lopik georganiseerd is. Ik heb echt veel respect voor de manier waarop Johan Lamens, met ondersteuning van Addy Versluis en oud-trainer Bertus van Schaik, het selectiebeleid de afgelopen jaren opnieuw heeft vormgegeven. Voor een trainer is het geweldig om mensen te hebben die je altijd kunt bellen of appen. Dat maakt Lopik een fijne club om voor te werken en dit was ook één van de redenen dat ik voor Lopik heb gekozen. Daarnaast springt Gijs er natuurlijk uit. Gijs regelt alles voor me, wat ik ook maar nodig heb”.

Voetbal is de perfecte afleiding voor de trainer. “Of je nou voetballer of trainer bent, voetbal vergt je volledige concentratie. Als ik op het veld sta, ben ik alleen maar bezig met voetbal. Daarnaast ben je buiten en in beweging. En er is altijd wel iets te doen of te bedenken. Vaak, als ik in de trein zit terug van mijn werk, en mijn zinnen even wil verzetten, ga ik nieuwe trainingsoefeningen bedenken enzovoort. Voor iemand wiens werk vooral veel praten, schrijven, nadenken is, is voetbal een heerlijke afwisseling. Je kunt niet nadenken over een mogelijke verandering in de bijstand, of de beste manier om een kamerbrief op te stellen als je op het veld staat”.

Meer informatie over SV Lopik? Klik hier
Klik hier voor een ander artikel over SV Lopik