In gesprek met Lucas Jacobs van de Keiser University

0
162

In de zomer van 2018 stapte Lucas Jacobs (23) in een geheel nieuw avontuur. De aanvaller verruilde Nederland voor een bijzondere voetbalcarrière in Amerika. In het land van de hamburgers, gele taxi’s en Route 66 speelt en studeert de Bredanaar momenteel. In Florida voetbalt hij op dit moment zijn wedstrijden voor de Keiser University, waar hij bezig is aan zijn tweede semester.

verfhuys-bredaOverstap
Voor Jacobs was het een grote stap om te verhuizen naar de andere kant van de oceaan. Een stap die ook niet zomaar geregeld was. “Ik werd benaderd door een bedrijf, zij zijn experts in het regelen van transfers voor voetballers op scholen in Amerika. Er werd een profiel samengesteld en een highlight video. Dit alles werd onder de aandacht gebracht bij verschillende coaches in Amerika.” De centrumspits kreeg meerdere aanbiedingen, maar koos uiteindelijk voor de Bakes University in Kansas. Afgelopen zomer maakte hij na twee succesvolle jaren de overstap naar de Keiser University in Florida. “Eigenlijk ben ik naar Amerika gekomen om voetbal en studie te combineren. Ik wil simpelweg het voetbal nog niet links laten liggen.”

Verschillen
Het voetbal in Amerika kent vele verschillen, dat merkte Jacobs ook al snel. “We spelen regelmatig op velden waar ook American Football wordt gespeeld. Het veld staat dan vol met allerlei lijnen. Verder is het fysieke aspect een groot verschil. Amerikaanse coaches zijn vaak op zoek naar echte atleten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de lengte van een atleet, waar in Nederland vaak minder de focus op ligt.” In Amerika wordt er gespeeld in zogeheten semesters. “Het is vrij intensief, doordat alle wedstrijden in één semester worden gespeeld. Momenteel door corona is het uitgespreid over twee semesters.” Een ander groot verschil zijn de reisafstanden die Jacobs naar meerdere uitwedstrijden moet afleggen. “Volgende week spelen we tegen Alabama, dit zal een rit van minimaal 7 uur worden.”

JEKA
Terug naar Nederland, waar Jacobs zijn carrière begon bij JEKA. Zijn talent viel als snel bij Feyenoord en NAC Breda. “Ik koos voor NAC Breda, omdat dit makkelijker was qua afstand. Ook is het natuurlijk de club waar ik vanaf kleins af aan al fan van ben.” Jacobs beleefde vier mooie jaren in het geel van Breda, maar kwam uiteindelijk weer terecht bij het vertrouwde JEKA. Op zijn 18e mocht de aanvalsleider zijn debuut maken in de hoofmacht van JEKA. “Ik heb een degradatie en een kampioenschap meegemaakt bij het eerste elftal. Een prachtige manier om met een kampioenschap afscheid te nemen.”

Familie
Jacobs is een echte familieman en vindt het fijn om regelmatig terug te keren naar ons kikkerlandje. “Ik bevind me graag rond familie en vrienden, wat ik erg belangrijk vind. Als ik in Nederland ben probeer ik mijn tijd zo goed mogelijk te verdelen, zodat ik iedereen kan zien.” In Amerika mist Jacobs zijn familie en vrienden dan ook regelmatig. “Vroeger voor een wedstrijd aten we altijd samen met mijn twee broers en mijn ouders een ontbijt met ei en spek, altijd met een vers glaasje jus, dat waren mooie momenten.”

Hoogtepunten
Door zijn teamgenoten wordt Jacobs vaak ‘van Persie’ genoemd. Iets waar de aanvaller zich wel in kan vinden. “Ikzelf ben ook linksbenig en kan zowel op de nummer 10 positie als de spitspositie uit de voeten. Mijn teamgenoten noemen me soms van Persie, om een beetje te grappen.” Jacobs heeft al mooie momenten mogen meemaken in Amerika, waaronder de plaatsing van de Nationals in Californië twee jaar op rij. “In beide jaren werd ik ook nog eens verkozen tot First Team All-American. Ik behoorde tot de 11 beste spelers van het land binnen onze bond, een grote eer natuurlijk.” Jacobs geniet enorm van zijn buitenlands avontuur en doet een hoop ervaring op. “Ik ken mensen over de hele wereld en heb hechte vriendschappen gemaakt. Mijn studie wordt betaald, doordat ik een aardig balletje kan trappen. Al met al een hele grote kans die ik heb gekregen en met open armen heb ontvangen.”

Ambities in Amerika?
Of Jacobs de komende jaren nog steeds in Amerika blijft voetballen is nog even een vraagteken. “In de beginperiode had ik nog niet zulke sterke ambities om prof te worden. Na een aantal maanden werd ik eigenlijk overspoeld door complimenten van medespelers en coaches. Hierdoor groeide mijn vertrouwen en ging ik nog harder trainen.” Het harde werken van de aanvaller werd beloond en Jacobs mocht in de zomer van 2019 een trial lopen bij een MLS clubs.” Momenteel zijn de ambities van Jacobs lichtelijk afgezwakt en focust hij zich op zijn laatste anderhalf jaar in Amerika. “Mijn doel is om National Champions te worden. Verder wil ik zo veel mogelijk assists en goals maken om het team op een hoger niveau te tillen.”