In gesprek met Karel de Wit eigenaar van een keepersschool

0
305

Karel de Wit (60) is begonnen met de doellijn te verdedigen toen hij 6 jaar oud was. Na tweeëndertig jaar vond hij het mooi geweest. Hij borg zijn wedstrijd handschoenen op, waarna hij als keeperstrainer aan de slag ging en ondertussen is hij al meer dan twintig jaar gediplomeerd.

Karel heeft de gehele jeugdopleiding van RBC doorlopen en gespeeld tot en met de JO19. Zo nam hij ook een korte periode deel aan de selectie, maar moest genoodzaakt stoppen door een vervelende rugblessure. De toenmalige zondag-jeugd van RBC wilde toen een zaalvoetbal team oprichtten en zocht hier nog een keeper voor. Na wat jaartjes op een aardig niveau van de 4e klasse tot de toenmalige regio klasse te hebben gespeeld besloten we collectief te stoppen vanwege de reistijden en begon het veldvoetbal weer te kriebelen. Hij sloot toen aan bij RBC 3, dat toen het herstel team was voor geblesseerde selectiespelers, Daar heeft hij gespeeld tot aan zijn 38e. In de tussentijd was Karel ook op verzoek van de technische staf van RBC begonnen om de jeugdkeepers te gaan trainen.

Allebei zijn zoons gingen ook keepen bij RBC, waarna Karel besloot om zijn diploma’s A en B te behalen om gecertificeerd keeperstrainer te worden. Onder begeleiding van Frans Hoek heeft hij zijn certificaten behaald om zowel jeugd als selectie keepers te mogen trainen.

Wegens omstandigheden vertrokken Karel en zijn kinderen naar R.S.C. Alliance in Roosendaal. Bij deze club kreeg Karel in de 9 jaar dat hij daar actief bezig was meerdere taken toebedeeld, waaronder hoofdopleidingen, keeperstrainer van de selectie en trainer bij een jeugdelftallen. Zijn vrouw ging hier net als bij RBC ook bardienst draaien en later zijn dochter ook, terwijl zijn zoons Danny en Ferry actief waren als keeper bij de jeugdselectie elftallen.

In zijn tijd dat Karel in de zaal speelde, toen bij Z.V.V. ROSA uitkomend in de Regio klasse, is er een toernooi geweest dat Karel nooit meer zal vergeten. Over het hele toernooi deden er 48 ploegen mee van verschillende B.V.O.’s uit heel Europa, waar zij trots als tweede eindigde. Karel werd daar als beste keeper uitgeroepen van dat toernooi en heeft daar hele mooie herinneringen aan overgehouden.

De keepersopleiding van hem is begonnen bij Aleco Sport Visons op Vierhoeven te Roosendaal. Karel wil het zelf geen keepersschool noemen maar een keepersopleiding en daar bij Aleco liepen de trainingen en inschrijvingen zo goed dat Aleco vroeg om Karel zich bij de K.V.K. aan wilde melden. Zodoende kon Karel zijn activiteiten makkelijker verder uit breiden en zeker ook ontwikkelen. Na 2 jaar bij Aleco zette hij zijn keepersopleiding voort bij R.K.S.V. BSC, ook in Roosendaal. Daar is de keepersopleiding verder ontwikkeld en kwamen er nog meer aanmeldingen vanuit de regio waarbij hij een stempel kon zetten op de kwaliteit van zijn eigen ontwikkelde training.

Na zes jaar bij BSC actief te zijn geweest ook als selectie keeperstrainer, nam hij ook met zijn keepersopleiding afscheid van BSC en vertrok naar S.C. Kruisland en nam zijn opleiding mee. Na een jaar bij Kruisland, vertrok hij als keeperstrainer en ging met zijn keepersopleiding naar Prinsenland te Dinteloord en na een poosje naar Internos te Etten-Leur.

Tegenwoordig is Karel actief als keeperstrainer van de selectie van R.K.S.V. Cluzona en natuurlijk is zijn keepersopleiding daar ook mee naar toe verhuisd. Bij Cluzona krijgt hij de volledige medewerking van het bestuur en organisatie om met zijn keepersopleiding te kunnen trainen. Er wordt zelfs op zondags rekening gehouden met de keeperstraining in het wedstrijdschema en op dagen dat de kantine niet geopend is zorgt men ervoor dat ouders in de bestuurskamer een kopje koffie kunnen nuttigen.

Bij de keepersopleiding traint hij samen met zijn staf keep(st)ers van 8 t/m 16 zestien jaar oud. Karel wordt bij de trainingen bijgestaan door keepers die allemaal onder Karel hebben getraind. Ferry, Jimmy, Nick, Tim, Matthijs, Kevin en Jeremy hebben allemaal hebben getraind onder Karel bij verschillende clubs, dit terwijl Ferry later graag de scepter van zijn vader over wil gaan nemen.

In de zomerstop traint hij op woensdag avonden ook selectie keepers en keepsters uit de regio. In die periode zitten keep(st)ers meestal zo rond de twee maanden of langer, stil. De fanatieke doelverdedig(st)ers willen juist graag dan in die periode 1 á 2 keer per week blijven trainen om zo hun ritme en balgevoel te onderhouden en ook nog verder ontwikkelen.

De keepers die voor Karel kiezen komen uit de gehele regio Brabant, Zeeland en ook Zuid-Holland. Daar wordt dan in groepen van maximaal 6 keep(st)ers getraind met iedere groep een eigen trainer. Het doel van deze trainingen is natuurlijk niet alleen om de keepers te onderhouden maar ook om meer kennis en kunde mee te geven zodat ze het nieuwe seizoen scherp en fit kunnen startten.

De verrichtingen en resultaten van KDW-keeperstrainingen zijn clubs niet onopgemerkt gebleven. Karel heeft zelfs een aantal verzoeken gekregen om daar keeperstrainingen te verzorgen, waaronder ook clubs uit het buitenland. Het is mooi dat clubs interesse hebben, daarom ziet Karel dit als een soort van beloning. Persoonlijk wil Karel zo lang mogelijk doorgaan met zijn keepersopleiding, er uiteraard nog veel plezier uit blijven halen en ook zijn kennis delen met de deelnemers.

Voor meer informatie over de keepersschool: Soccerupgrade. Klik hier.