In gesprek met Jordi Smit van DBGC

0
352

DBGC heeft met Jordi Smit een voetbaldier aangesteld als trainer. Het wordt voor de 33-jarige man uit Middelharnis zijn eerste klus bij een seniorenelftal. “Het gesprek bij DBGC was fantastisch.”

banner_koningsport_small_VJ

Nadat Jordi Smit als 28-jarige zijn kruisband voor de tweede keer afscheurde, stopte hij met voetballen. Hij besloot zijn trainersdiploma te gaan halen, want voetbal loslaten is onmogelijk voor de 32-jarige gymleraar. Hij greep de kans aan om de JO19-1 van De Jonge Spartaan te gaan leiden, een ploeg die in de hoofdklasse speelde. “Ik wist dat ik daar uitgedaagd zou worden en het bleek een heel goede stap. Ik heb me in twee jaar tijd goed kunnen ontwikkelen.”

Hij werd vader van een tweeling, hij had al een dochter van 3, en besloot vervolgens een stapje terug te doen. De Jonge Spartaan wilde hem echter graag behouden en bood hem de functie van technisch jeugdcoördinator aan. Die rol vulde Smit twee jaar in. “Maar ik miste het met een team bezig zijn direct al enorm. Na dat eerste seizoen ben ik mijn UEFA B gaan halen. Die had ik bijna afgerond, op één examen na, toen corona kwam.”

DBGC
Vanwege die uitzonderlijke omstandigheden kreeg Smit echter dispensatie, waardoor hij toch dit seizoen bij DBGC kon beginnen. Hij had daar namelijk inmiddels gesolliciteerd op de functie van hoofdtrainer. “Ik voelde me klaar voor die stap. Ik wilde bij een club werken waar een goed tweede elftal bestond, zodat je echt kunt selecteren uit een groep spelers van het eerste, tweede en de JO19-1.” De gymleraar schreef een brief en werd uitgenodigd. “Het gesprek bij DBGC was echt fantastisch. We hebben ruim een uur lang fijn over voetbal gesproken, met mensen van de technische commissie en een afvaardiging van de spelersgroep. Daar ging mijn voetbalhart sneller van kloppen.”

Aangezien bijna de complete technische staf stopte, kon Smit meedenken over de invulling. Hij koos met Ad de Gans voor een ervaren assistent-trainer, met Hans de Jong voor een verzorger die het reilen en zeilen van een voetbalclub goed kent en voor keeperstrainer Jan van Asperen. “Jan keept nog bij SNS, maar wil zich heel graag ontwikkelen als keeperstrainer. Ik heb sowieso gekozen voor mensen in mijn staf die allemaal net zo enthousiast en leergierig zijn als ik, daar krijg ik energie van.”

Vragenlijst
En wat is het doel van Smit, voor komend seizoen? “Ik vind puur naar de ranglijst kijken altijd een beetje te eenvoudig. Als je tegenstanders minder zijn, eindig je hoger, maar dat wil niet zeggen dat jij beter bent geworden. We willen in ieder geval niet meer tegen degradatie vechten. Het belangrijkste vind ik dat we dit team ontwikkelen. Ik heb tijdens de lockdown al contact gehad met iedere speler via de telefoon, ze om input gevraagd en een vragenlijst laten invullen. Daar kwam uit dat ze graag meer willen gaan voetballen, niet alleen bezig zijn met tegenhouden en niet meer de lange bal willen hanteren. Ze willen duidelijke kaders per positie.” Veel spelers hadden het over een plekje bij de eerste vijf. “Heel leuk dat ze dat roepen, maar ik wil het vooral zien. Ik wil zien dat iedereen voor elke meter strijdt, kritische vragen durft te stellen en bereid is om te leren. En dat blijft doen.”

Het wordt hoe dan ook een nieuwe ervaring voor Smit. “Het is natuurlijk bijzonder om aan je trainerscarrière bij de senioren te mogen beginnen. Maar ik ben er ook best wel nuchter onder: ik sta gewoon weer voor een groep spelers en ben met voetbal bezig, dat zijn de twee dingen die ik het liefst doe. Zo heel ingewikkeld wil ik het nou ook weer niet maken.”