In gesprek met Gwendolyn Pantekoek van XerxesDZB

Vandaag zijn we in gesprek met de 20-jarige Gwendolyn Pantekoek. De middenvelder speelt al haar hele carrière voor XerxesDZB en maakte zelfs op 16-jarige leeftijd haar debuut voor het eerste elftal. Buiten het voetbal om zit Gwendolyn in het laatste jaar van de Pabo.

Positie
Over het algemeen staat de speelster op het middenveld. Haar positie kan hierin wel eens variëren. ‘’Persoonlijk vind ik, dat ik een spelverdeler ben. Ik denk vooruit en speel de bal het liefste zo snel mogelijk rond. Daarnaast ren ik ook altijd het hele veld over om alles op te vangen en een aanspeelpunt te zijn.”

Carrièreverloop
Dat Gwendolyn zou gaan voetballen was al vanaf het begin duidelijk. Beide ouders zaten namelijk op voetbal en ook haar zus ging op voetbal. Het is dan ook logisch dat ook Gwendolyn op voetbal wilde. ‘’Ik begon als 4-jarige bij de mini-F. Dit was nog niet echt voetbal, maar een beetje achter de bal aanrennen (die ongeveer de helft van mijn eigen grootte was).’’ Er waren destijds nog geen meisjes teams. Er waren namelijk maar drie meisjes op de club ingeschreven. Dit betekende dat de middenvelder voetbalde in een jongens team. ‘’Hierin moest ik mij elk jaar wel weer bewijzen. De meeste jongens vonden het namelijk vreemd om te voetballen met een meisje. Meestal waren ze echter na korte periode altijd wel blij als ik in hun team zat. Dit was altijd in het 3e of 4e team.’’ De speelster geeft aan dat de jongens van de tegenpartij het al helemaal raar vonden om tegen een meisje te spelen. ‘’Als ik beter dan hen bleek te zijn, was de oplossing vaak dat ik dan een schop tegen mijn benen kreeg zodat ik de wedstrijd niet uit kon spelen.’’

Toen de studente twaalf was, waren er inmiddels meer meiden die kwamen spelen bij XerxesDZB. Dit waren er genoeg om een elftal te vormen. ‘’Ik heb een aantal keer met hen meegetraind en ondanks het feit dat ik veel beter kon voetballen door mijn ervaring bij de jongens, heb ik ervoor gekozen om mij bij hen aan te sluiten. Hier werd ik geaccepteerd voor wie ik was. Ik werd aanvoerder van mijn team en dat jaar werden we kampioen. Datzelfde jaar werd ik gescout voor ADO Den Haag, maar ik voelde mij wel op mijn plek en koos ervoor om mijn school op de eerste plaats te zetten.’’

Na vier jaar met hetzelfde team te hebben gespeeld, viel deze uiteen wegens school en andere interesses van de meiden uit haar team. ‘’Ik was inmiddels zestien en werd gevraagd of ik aan wilde sluiten bij Dames 1. Ik werd hier binnengehaald als een held om mij vervolgens het hele seizoen maar halve wedstrijden te laten spelen. Het jaar erna heb ik voor mijn plezier gekozen voor Dames 2, waar ik nu nog steeds met plezier speel.’’

Hoogte- en dieptepunt
Als we vragen naar het hoogtepunt uit haar carrière hoeft ze niet lang na te denken. ‘’Dat was tijdens mijn eerste seizoen bij de meisjes, toen nog de MD1. Dat seizoen heeft mijn team drie titels behaald, namelijk de beker, het kampioenschap en de Rijnmond Cup. Ook werden wij zevende op het NK.’’

Het dieptepunt beleefde de voetbalster tijdens haar seizoen bij Dames 1. ‘’Ik deed niet onder aan het niveau van de rest van de groep. Helaas speelde de hoeveelheid meiden en het leeftijdsverschil een grote rol. Toen der tijd was het misschien voor de trainers gemakkelijk om te vertellen dat ik nog jong was en er dus nog veel ruimte was voor verbetering. Ik heb er destijds zelfs over nagedacht om te stoppen met voetballen.’’

Hoe gaat het huidige seizoen?
‘’Ondanks het feit dat het vrouwenvoetbal steeds populairder en serieuzer genomen wordt, zijn er ook voor het bestuur van XerxesDZB nog steeds lastige beslissingen die gemaakt moeten worden. Momenteel hebben wij te veel dames voor twee elftallen, maar te weinig voor drie. Voor het derde team is er helaas ook nog geen trainer. Dit zorgt af en toe voor wat spanningen tussen de dames. De officiële teamindeling is dan ook nog niet helemaal bekend. Zelf heb ik wel al een paar wedstrijden gespeeld bij Dames 2. Dit is ook mijn eigen keuze, omdat ik niet meer zo competitief wil spelen als ze bij Dames 1 verwachten.’’

Vooruitblik op dit seizoen
Gwendolyn wil er dit seizoen zoveel mogelijk uithalen als mogelijk is. ‘’We hebben drie nieuwe trainers die heel competitief willen spelen dit jaar. De trainingen zijn veelbelovend en ik wil mij dan ook bewijzen dat ik mijn plek in de basis verdien.’’ Of we Pantekoek na dit seizoen nog op de voetbalvelden zien, weet ze zelf nog niet. ‘’In verband met studie en werk, durf ik het niet te zeggen. Ik kan er dan maar het beste van maken dit jaar.’’

Het teamverband
De speelster vindt het teamverband het leukste aan voetbal. ‘’Zelf voetbal ik eigenlijk vooral nog, omdat ik mezelf er niet toe kan zetten om in mijn eentje naar de sportschool te gaan. Ik train twee keer in de week en weet dat mijn team mij verwacht. Ik zorg er dan ook voor dat ik er zo vaak mogelijk ben. Soms klaag ik als het weer slecht is, maar als ik dan eenmaal op de club ben om te trainen heb ik er weer helemaal zin in. Je doet het met z’n allen en op zaterdag zie je weer terug hoe je bent gegroeid als team.”

Wij wensen Gwendolyn veel succes dit seizoen!

Klik op XerxesDZB voor de laatste artikelen over de club.
Klik op XerxesDZB voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

In gesprek met de dames 1 van sv MEC’07

Vandaag spreken we met de dames 1 van sv MEC’07. Dit team gevuld met unieke speelsters is erg hecht...

Glenn den Uijl: tweede seizoen als assistent-trainer bij TOGB

Glenn den Uijl is oud-speler van onder andere sc Heerenveen, Feyenoord en TOGB. Bij laatstgenoemde club heeft Glenn den...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.