In gesprek met Edwin Overbeeke

0
156

In het club van de week item wordt er altijd een bestuurslid geïnterviewd, deze week is dat Edwin Overbeeke. Edwin (39) heeft een gezin met twee kinderen waarvan er één voetbalt bij Zeelandia Middelburg. Bij de club uit Zeeland bekleedt Edwin de functie verenigingsmanager en dit werk doet hij zo’n 20 uur per week. Buiten deze uren doet hij ook nog zat vrijwilligerswerk. Dit doet hij dan ook met erg veel plezier.

Nadat Edwin door een blessure moest stoppen met voetballen en in 2005 kwam wonen in de hoofdstad van Zeeland werd hij gevraagd om keeperstrainer te worden bij de pupillen. Hier stond Edwin voor open en zo begon hij aan de klus. Dit werk heeft hij alleen maar een paar maanden gedaan want daarna werd hij gevraagd om technisch jeugdcoördinator te worden. Inmiddels is Edwin bezig aan zijn 11e seizoen als verenigingsmanager, in het begin deed hij dit 8 uurtjes en dat zijn er inmiddels 20 geworden.

Zeelandia Middelburg is een fusievereniging die bestaat uit het oude Zeelandia en Middelburg, momenteel is het ook de grootste vereniging van Zeeland.  Toen Edwin begon had de club 650 leden, nu zijn dat er al meer dan het dubbele. De vereniging is erg maatschappelijk bezig en staat voor iedereen open; jong, oud, man of vrouw. Ook is het niveau waarop je speelt bij de club niet relevant, iedereen is gelijk aan elkaar.

“Ook zien we dat de leden er veel voor over hebben om te spelen voor een club waar alles goed is geregeld. Hier moet wel wat voor worden gedaan, elk lid moet minimaal 15 uur per seizoen vrijwilligerswerk doen bij de club. Ondanks deze regel zie je dat dit nieuwe leden niet tegenhoudt om bij Zeelandia Middelburg te komen voetballen. We zien zelfs dat dit een sterkte is geworden van de vereniging en doordat iedereen zijn steentje bijdraagt aan de club merken we dat dit puntje de leden extra verenigd met elkaar, dit is dan ook een uitgangspunt van onze club. Naast dit punt vind je bij ons ook een veilig sportklimaat. Trainers moeten bijvoorbeeld een verklaring omtrent het gedrag aanvragen en overleggen aan de normen en waardencommissie, dit helpt dus ook erg met het bevorderen van een veilig sportklimaat.”

Ondanks dat de teams op zowel zaterdag en zondag spelen is het altijd druk langs de lijn. Ook het clubhuis is na de wedstrijd goedgevuld. Dit komt omdat de club flink in de groei is. Op maatschappelijk vlak is de vereniging hard bezig om zich te ontplooien. Op vrijdagmiddag na school trainen er bijvoorbeeld G-teams. Ook zijn er geen plasticbekers meer op de voetbal te vinden, die zijn vervangen. Hetzelfde geldt voor de plastic patatbakjes die zijn vervangen door puntzakken en er zijn meer dan honderd zonnepanelen te vinden op de vereniging. Wat dat betreft is Zeelandia Middelburg een vooruitstrevende vereniging en een echte groene vereniging.

Ook hebben Edwin en Zeelandia Middelburg enkele doelen voor ogen. Op korte termijn is een doel dat elk lid met veel passie en plezier kan en wil voetballen. Op de lange termijn wordt er vooral geïnvesteerd in de jeugd. Alle standaardelftallen in de jeugd spelen in de hoofdklasse, Edwin streeft ernaar om deze jeugdteams nog een klasse hoger te krijgen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat de aanvoer naar de senioren groter wordt. Het doel is dan ook om zoveel mogelijk eigen jeugdspelers in de selectie elftallen te krijgen voor zowel de vrouwen als mannenteams.

Doordat het ledenaantal zo gegroeid is in de loop der jaren is het ook zaak dat er zo snel mogelijk een extra kunstgrasveld aangelegd gaat worden. “Wanneer er 30 teams thuisspelen verdeeld over het huidige aantal velden is dit haast niet te doen, we zijn dan ook druk bezig met de gemeente over het aanleggen van een nieuw kunstgrasveld.”

Met het aanstellen van een nieuwe jonge ambitieuze trainer en een sterk aanwezige teammanager bij het vlaggenschip van de vereniging merkt Edwin ook dat er een goede keuze is gemaakt. Er bevindt zich een positieve vibe in de selectie en met de combinatie van deze twee is Zeelandia Middelburg de competitie goed begonnen. Er werd met 6-1 gewonnen en de ploeg uit Zeeland staat nu bovenaan. Edwin hoopt dat ze deze lijn door kunnen trekken en bovenin kunnen meedraaien. Ook bij het eerste elftal van de vrouwen is de ambitie hoog, met een ervaren en enthousiaste trainer willen de voetbalsters voor het kampioen gaan.

Wij van voetbaljournaal gunnen Edwin en Zeelandia Middelburg dit van harte!