Het oude gaat plat, het nieuwe herrijst bij OVV

0
237
Voetbalvereniging OVV

Bij het ingaan van het seizoen 2023/2024 hoopt OVV het nieuwe clubgebouw in gebruik te nemen. Nu is het sportpark aan de Oostvoornse Zwartelaan vooral een bouwput, maar waar desondanks goed te leven is. “Onze leden klagen niet, ze weten dat er straks een prachtige nieuwe accommodatie komt”, aldus voorzitter Marco van Toledo.

In het najaar van het vorig jaar ging het oude clubgebouw, dat bijna zestig jaar dienst deed, plat. Begin januari werd de bouw van het nieuwe clubgebouw ingeluid met het slaan van de eerste paal door de voorzitter van de Club van 100, Wim Moree en de sportwethouder van de gemeente Voorne aan Zee, Daan van Orselen.

“Het gaat heel hard”, zegt Van Toledo. “Er ligt intussen een fundament en je ziet het gebouw steentje voor steentje opgebouwd worden. De planning is dat we bij aanvang van het nieuwe seizoen erin kunnen. De bouw duurt dus maar een maand of zeven. Dat is een stuk sneller dan bij het oude clubgebouw. Daar begonnen ze in 1963 mee en in 1965 werd het geopend.”

Van Toledo (52) kent zijn klassiekers, maar hij is dan ook al lang lid van OVV. Tussen het moment dat hij lid werd – op zijn zesde – en hij Andries Schouten eind vorig jaar opvolgde als voorzitter zitten jaren vol avontuur. Eerst als speler, daarna als vrijwilliger. “Ik ben er na mijn 34ste even tussenuit geweest. Ik ben aan het hardlopen geslagen. Dat doe ik nog steeds overigens. Door mijn zoontje, die inmiddels in de JO19 speelt, ben ik actief geworden.”

Ruim een jaar geleden raakte hij betrokken bij de nieuwbouw van OVV. Het van het één kwam het ander. “Andries was op zoek naar een opvolger, want hij zal door werk de komende jaren nog meer in het buitenland zijn dan dat het minder wordt. Ik wil en kan er tijd voor vrijmaken.”

“Andries is niet verdwenen hoor”, zegt Van Toledo er snel bij. “Andries was de grote trekker van de nieuwbouw en is dat nog steeds.”

Zoals het gaat met nieuwbouwprojecten was een nieuw clubgebouw voor OVV niet in een namiddag geregeld. Er ging een lang proces aan vooraf waarbij club en gemeente elkaar uiteindelijk vorig jaar vonden. “Het clubgebouw was niet meer van deze tijd”, zegt Van Toledo. “Om de politiek daarvan bewust te maken begin je met het uitnodigen van raadsleden. De politiek heeft ook ingezien dat het van belang was een gezonde voetbalvereniging te hebben.”

Om te overbruggen naar het nieuwe clubgebouw ‘kampeert’ OVV een half jaar op het eigen complex. Gehuurde portocabins fungeren als tijdelijk onderkomen. Daarin bevinden zich de kleedkamers, kantine, commissie- en bestuursruimte. “Het is natuurlijk niet wat je gewend bent, maar ik hoor de leden niet klagen. Het is soms even behelpen, want in de keuken en bar hebben we minder faciliteiten. Maar we hebben het met elkaar wel gezellig kunnen maken. Voor even is dat prima. Dat realiseren onze leden zich natuurlijk ook. Ze weten ook dat er straks wat moois voor terugkomt.”

Dat moois is een clubgebouw dat aan de nieuwste eisen van deze tijd voldoet. Maar het is vooral ook een gebouw dat volgens Van Toledo past bij de schaalgrootte van OVV. “Onze inzet is nooit geweest om een groter gebouw neer te zetten. Dat hoeft ook niet.”

Het nieuwe clubgebouw kent twee lagen. Beneden zijn de kleedkamers en de ruimtes voor materiaal. Op de bovenverdieping komt de kantine van waaruit een goed overzicht is op veld 1 en 2. Het wordt een duurzaam gebouw, met twee warmtepompen en op het dak komen zonnepanelen.

Na de zomervakantie hoopt OVV zijn intrek te nemen in het nieuwe clubgebouw. Van Toledo: “Als alles volgens schema verloopt kunnen we de portocabins begin juni laten weghalen, want hoe langer ze er staan hoe meer geld dat ons kost”, toont Van Toledo zich ook een ‘zuinig’ man. 

Nieuw clubgebouw of niet, OVV blijft OVV, belooft de nieuwe voorzitter. “Natuurlijk hebben we onze sportieve ambities, maar we hoeven niet per se in de eerste klasse te voetballen. We willen het doen met tachtig, negentig procent eigen jeugd. Een herkenbaar elftal met Oostvoornse jongens. Spelers met wie onze supporters zich kunnen identificeren en zich niet hoeven afvragen wie die speler is die in de basis staat.”

Klik op OVV voor de laatste artikelen over de club.
Klik op OVV voor meer informatie over de club.