Over een jaar viert Hellevoetsluis het honderdjarig jubileum. Een mijlpaal waar de club graag bij stilstaat. “Maar we blijven ook als honderdjarige doodnormaal doen”, zegt voorzitter Edwin Boogaard. “We hoeven niet ten koste van alles eerste klasse of hoofdklasse te spelen.”
Rust en loyaliteit zijn volgens Boogaard, zelf bezig aan zijn twaalfde (!) seizoen in zijn huidige functie, twee termen die van toepassing zijn op het Hellevoetsluis van nu. “Er is op alle fronten weinig verloop. Bestuursleden, commissieleden, spelers en trainers, mensen binden zich voor een langere tijd aan de club. Dat geeft zoveel rust.”
Edwin de Koning zit al acht jaar als hoofdtrainer op de bank. “En hij heeft voor een negende seizoen bijgetekend”, vertelt Boogaard (50) met enige trots. “Wij geloven niet in adhoc-beleid. Toen we stijf onderaan stonden in de tweede klasse hebben we het contract van de trainer met twee seizoenen verlengd. Voor de buitenwacht doet dat misschien vreemd aan, voor ons niet. De paniek regeert hier niet snel.”
Hellevoetsluis werkt ook rustig naar de jubileumviering – volgend jaar mei – toe. Twee jaar geleden, exact drie jaar voor het 100-jarig bestaan, was al de eerste vergadering van de jubileumcommissie. “De grote lijnen van hoe we het willen doen, staan wel vast”, zegt Boogaard. “Er komt een receptie, een dag die in het teken staat voor de jeugd en een feestavond op zaterdag 11 mei, hét hoogtepunt van de viering. Die dag staan er allerlei jubileumwedstrijden op het programma. Voor het eerste elftal zoeken we nog een aansprekende tegenstander.”
“Op zondag 5 mei zetten we een klok in werking. Die klok loopt terug van honderd naar nul uur. Op 9 mei om acht uur ’s avonds staat de klok op nul en is het precies honderd jaar geleden dat we zijn opgericht.”
Van oorsprong is Hellevoetsluis een zondagclub. “We hebben een periode zowel een zaterdag- als een zondagafdeling gehad. De zaterdagafdeling bestaat in 2019 dan ook al zestig jaar.Dat was ongeveer 25 jaar geleden. De nadruk lag op de zondag, op de zaterdag was het vooral gezellig. De spelers konden met 8-0 verliezen, maar dat was met een paar kratjes bier voor hun neus zo weer vergeten.”
Dertien jaar geleden koos de club voor de zaterdag. “De animo voor de zondag was behoorlijk aan het teruglopen. De stap naar de zaterdag was een heel logische”, herinnert Boogaard, zelf toen speler van zaterdag 1, zich nog. “Natuurlijk verzetten verstokte zondagmensen zich ertegen. Er zijn ook leden die nooit meer een voet op het complex hebben gezet, maar dat was maar een handjevol. Het was onvermijdelijk. Toen we eenmaal op zaterdag speelden, was iedereen er ook zo aan gewend. We hadden ook geluk dat we meteen kampioen werden”, aldus Boogaard, die acht jaar in de hoofdmacht van de zondag en drie seizoenen in de eerste zaterdagelf speelde.
“Ik denk dat we als club een goede afspiegeling zijn van de wijk. ‘Doe normaal, dan doe je al gek genoeg’, dat is een beetje de mentaliteit bij ons.”
Hellevoetsluis groeide de afgelopen jaren fors. Inmiddels heeft de club 640 leden. Boogaard: “Vooral de afgelopen twee jaar zijn er veel nieuwe leden bijgekomen. De aanwas heeft meerdere redenen. Onze accommodatie is opgeknapt, tot 2012 stonden op de plaats van de kleedkamers houten barakken. We waren één van de eerste clubs met kunstgras. En dat het met Nieuwenhoorn de laatste jaren wat minder gaat, heeft ons ook geen windeieren gelegd”, is de voorzitter eerlijk.
Door de recente groei is het nodig om de accommodatie uit te breiden. Er zijn vergaande plannen om de oude tribune te vervangen voor een nieuwe. “Onder de tribune willen we vier extra kleedkamers realiseren. Dat zou ons extra lucht geven. Met de huidige capaciteit zitten we aan ons plafond. Met die extra kleedkamers zouden we ruimte krijgen om door te groeien naar zevenhonderd leden.”’
Heel veel groter moet Hellevoetsluis niet worden, vindt Boogaard. “Iedereen kent elkaar nu nog, dat hoort ook bij het karakter van onze club.”