Hé scheids met André Dorsman

0
206

In de rubriek ‘Hé Scheids’ gaan we in gesprek met de mensen die onze mooie sport mogelijk maken. De scheidsrechter zien wij voetballers altijd netjes in uniform, maar wie is nou de persoon in dat uniform. Daar gaan we de komende weken achter komen.

André Dorsman (55) is scheidsrechter in hart en nieren. Als kleine jongen kwam André vaak bij VV Rijsoord. Hij ging dan vaak mee met uit- en thuiswedstrijden. Zelf was André ook actief als voetballer bij Rijsoord. ‘’Bij de senioren bleek, dat er bij mij geen talent verloren zou gaan als ik zou stoppen met voetballen. Toen er een scheidsrechter nodig was, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik bij de club begonnen.’’


‘’Mijn medespelers waren blij, want nu stond ik ook wel links buiten, maar dan als leidsman, en mocht ik niets met de bal.’’ Ook de vereniging zag dat het fluiten André goed af ging. De arbiter kreeg steeds meer wedstrijden om te fluiten en voor hij het wist floot hij op één zaterdag twee wedstrijden. Het was een pittige periode voor André, maar door dit drukke programma deed hij veel ervaring op in korte tijd. ‘’Wel is het zo, dat je als clubscheidsrechter probeerde niet in het voordeel van jouw cluppie te gaan fluiten.’’

De geboren Ridderkerker is al negenentwintig jaar getrouwd met zijn vrouw, Jacqueline. Daarnaast heeft hij één zoon, Chris, tevens André’s beste vriend en ook scheidsrechter. André woont momenteel alweer 21 jaar in Barendrecht. Daarnaast is de arbiter al 38 jaar werkzaam bij Bakker Barendrecht in de groente en fruit, hier begon hij als vakantiemedewerker en tegenwoordig is hij werkzaam op kantoor als senior transport planner.

Zoals eerder al is benoemd begon André op achttienjarige leeftijd in 1996 als clubscheidsrechter bij VV Rijsoord. Binnen de vereniging heeft André de beginnerscursus gevolgd die werd gegeven door Henk Marien. ‘’Ik ben in 1996 overgestapt om te gaan fluiten voor de KNVB. De eerste drie wedstrijden kreeg je een begeleider mee, meneer Adrie den Hertog uit Leerdam. Deze wedstrijden waren wel met een andere beleving als bij je eigen club. Bakestein 2 tegen Surant 2 uit Dordrecht was de eerste wedstrijd die ik floot voor de KNVB. Op een gegeven moment werd ik benaderd door Dirk Schuitemaker om eens mee te trainen bij de Zwijndrechtse Scheidsrechters Vereniging, Dirk was de voorzitter van de ZSV en scheidsrechter bij Rijsoord. De trainingen waren bij korfbalvereniging Bakestein in Zwijndrecht. Dit was in 1998 en de trainingen werden verzorgd door Ad van Meerkerk. Van mijn kant beviel dat zo goed, dat ik maar ben blijven hangen.’’

Momenteel is André actief als scheidsrechter op de zondag in groep 3. Dit houdt in dat de arbiter eerste elftallen in de derde klasse fluit en daarnaast tweede elftallen fluit in de hoofdklasse. ‘’Daarbuiten kan je ook wedstrijden toegewezen krijgen voor de topklasse dames, de tweede en vierde klasse standaard elftallen. Ik ben op dit moment nog bezig met de opleiding assistent-scheidsrechter, deze is door corona gestopt en gaan we in september weer oppakken. Wel ben ik al bij verschillende wedstrijden aangesteld als assistent-scheidsrechter het afgelopen seizoen.

Nu het seizoen weer op het punt van beginnen staat is André zelf alweer hard in training. Vanaf 12 Augustus traint hij weer bij de scheidsrechtersvereniging. ‘’Deze trainingen zijn op woensdagavond bij ASWH onder leiding van Jan Tempelaar, en als deze verhinderd is, dan komt Ad van Meerkerk ons trainen. Ik ben zelf alweer een wedstrijd actief geweest als assistent-scheidsrechter bij de wedstrijd ASWH tegen Sliedrecht.’’

André hoopt het niveau waar hij nu op fluit vast te houden. ‘’Ik wil proberen op dit niveau te blijven, je bent wel afhankelijk van de rapportage van de KNVB.  Het is lastig, het kan zomaar zijn dat je precies tijdens een slechte wedstrijd een rapporteur krijgt. Wanneer dit gebeurt heb je maar weinig kansen in het seizoen om het weer recht te trekken. Dit komt door het grote tekort aan rapporteurs. Aan de andere kant moet je wel zelfkritisch blijven, je voelt zelf heel goed of je een lekkere of minder prettige wedstrijd hebt gefloten. Dan moet je ook een grote jongen zijn om de weten dat dit niveau te hoog is gegrepen.’’

Helaas gebeuren er niet alleen maar leuke dingen in het leven van een scheidsrechter. Het dieptepunt uit de carrière van André vindt plaats in 2001. ‘’Het was de opening van het voetbalseizoen 2001/2002, en ik werd aangesteld bij een mooie derby in Dordrecht. Lekker weer, ongeveer 800 toeschouwers en alle ingrediënten waren aanwezig voor een uitermate prettige voetbal middag. Helaas dachten de spelers daar anders over en werd ik genoodzaakt om de wedstrijd in de 81e minuut te staken. Zelf stond ik op de middenlijn bij een blessurebehandeling en de spelers stonden in het zestien meter gebied voor het vervolg van de wedstrijd. Achteraf heb ik vernomen dat er een speler een andere speler in het gezicht had gespuugd. Er ontstond een massale vechtpartij waar ook het aanwezige publiek aan mee deed. Ik staakte de wedstrijd en achteraf kwamen beide aanvoerders in de kleedkamer om hun excuses aan te bieden. De hele toestand erom heen was niet leuk, ook verslaggever van de krant wilde van alles weten. Dit was absoluut het dieptepunt van mijn scheidsrechters carrière’’

Het hoogtepunt van de carrière van André vond plaats in 2003. Dorsman mocht de wedstrijd HVV’24 tegen Steen fluiten. ‘’Deze wedstrijd vond plaats in de laatste speelronde in de derde klasse. HVV’24 kon bij winst kampioen worden en Steen zou bij een nederlaag degraderen. Deze twee verenigingen liggen maar drie kilometer uit elkaar. Er was 1500 man publiek en er was erg veel media-aandacht voor. Omroep Zeeland met een rechtstreeks verslag en twee filmploegen deden mijn bloed wel sneller stromen. In deze wedstrijd zat echt alles wat voetbal zo leuk kan maken. Veel doelpunten, een lekkere felle wedstrijd en er kon lekker gevoetbald worden. Wat ook erg mooi was om te zien was dat er, ondanks de belangen, heel veel respect voor elkaar was in het veld.’’

In de 90e minuut scoort HVV’24 de 3-2 ‘’Kort daarop ben ik genoodzaakt om de trainer van HVV’24 weg te sturen wegens onwelvoeglijk taalgebruik. Steen gooide alles op de aanval maar de einduitslag bleef 3-2, dus HVV’24 kampioen en Steen moest het volgend seizoen een klasse lager uitvechten. Na de wedstrijd was er natuurlijk een groot feest in Hulst en diepe teleurstelling in Steen. Na afloop ontving ik Heel veel complimenten van beide elftallen en ook de rapporteur was uitermate tevreden over mijn manier van fluiten tijdens deze wedstrijd. Ook werd ik na de wedstrijd door verschillende toeschouwers van beide teams aangesproken die terugkeken op een uiterst vermakelijke middag, waar ik een positief aandeel in had gehad.’’

Een specifiek voorbeeld als scheidsrechter heeft André niet. ‘’Je kan van iedereen iets leren als scheidsrechter. Als ik ga kijken bij een wedstrijd, dan volg ik niet het spel door beide teams te bekijken. Mijn focus ligt op de leidsman/vrouw. Elke wedstrijd is anders, dus kan je van iedereen iets opsteken en gebruiken tijdens het leiden van je eigen wedstrijd.’’

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook voor André die een vast patroon heeft op het moment dat hij wordt aangesteld voor een wedstrijd. ‘’De voorbereiding begint op het moment dat de aanstelling binnen komt, dan wordt de stand erbij gepakt en gekeken wat de belangen zijn voor beide teams. Ook wordt er gezocht naar de eerdere resultaten tegen elkaar. Op de wedstrijddag zorg ik er altijd voor dat ik op tijd arriveer op het sportpark. Ik meld me altijd eerst bij de bestuurskamer en daarna pak ik altijd even een moment mijn rust. Daarna gaan we over op het gebruikelijke ritueel.  Dan doe ik de pasjes controle, een uitgebreide warming-up, een gesprekje met je assistenten en daarna ga ik lekker de wedstrijd fluiten. Na de wedstrijd als ik terug ben in de kleedkamer pak ik altijd even een momentje van zelfreflectie. Wat ging goed, en wat kan volgende keer beter? Daarna ga ik douchen en wikkel ik allerlei zaken af, zoals het wedstrijdformulier. Eenmaal thuis is het vaak dat als je s ’avonds naar bed gaat je de wedstrijd nog even analyseert. Vaak ervaar ik dit wel als een onrustige nacht.’’

Daarnaast heeft André nog een mooi ritueel. ‘’Op zondag voor de wedstrijd doe ik altijd een bakkie koffie en een broodje bij de Shell voor de moerdijkbrug samen met mijn vriend Hendrik Jan de Graaff. Ook maken we in de rust allebei een selfie en die sturen we naar elkaar toe. Deze foto’s verzamelen we en dan willen wij daar later een mooie collage van gaan maken.’’

Naast zijn scheidsrechtersloopbaan kan André ook genieten van het kijken naar sport. ‘’Ik wandel graag met of zonder ons hondje. Ook luister ik graag naar muziek en vind ik het leuk om zelf te drummen. Koken vind ik ook altijd leuk om te doen en ik ga graag naar mijn stacaravan in Zundert.’’

Klik hier voor meer informatie over de SV Drechtsteden!
Klik hier voor een ander artikel.