Geschiedenis van Old Firm in boekvorm

0
382
Nieuw Lekkerland-De Zwerver

Alle betrokkenen hebben de datum al rood omcirkeld staan in hun agenda’s: op 1 april 2023 staan Nieuw-Lekkerland en De Zwerver voor de tweede maal dit seizoen tegenover elkaar in de eerste klasse. Voor het eerst sinds 2014 zijn de aartsrivalen competitietegenstanders.

NIEUW-LEKKERLAND – Die terugkeer van de ontmoeting in competitieverband heeft vorig jaar geleid tot de uitgave van een boek over de derby. Van de hand van Piet van Genderen verscheen ‘The Old Firm De ZwerverNieuw Lekkerland, de geschiedenis van 1937 tot 2023’.

,,Het idee om in de historie van de wedstrijd tussen De Zwerver en Nieuw-Lekkerland te duiken leefde al langer bij mij. Dat werd aangewakkerd door de verrassende promotie van De Zwerver in het afgelopen seizoen. Meteen werd er al gehint op een mogelijk nieuw duel tussen beide ploegen in de eerste klasse. Maar dat was natuurlijk ook afhankelijk van de competitie-indeling’’, verduidelijkt Van Genderen.

Op 1 april staan de ploegen voor de 98ste keer tegenover elkaar vanaf 1937. Van voor dat jaar heeft schrijver Piet van Genderen niets meer terug kunnen vinden. ,,Dus daar begint de traditie van de ontmoeting toen beide ploegen elkaar in de Christelijke Nederlandsche Voetbal Bond troffen. Door de decennia heen hebben beide teams elkaar getroffen in competitiewedstrijden, maar ook bekerduels, vriendschappelijke ontmoetingen en wedstrijden voor het toernooi om De Zilveren Molen waaraan destijds ook Alblasserdam en De Alblas deelnamen. Bij het samenstellen heb ik veel hulp gehad van Leen Smit en Jan de Vos, terwijl Jan-Dirk Verheij de interviews met ex-spelers heeft afgenomen.’’

In 2013-2014 troffen beide ploegen elkaar voor het laatst in de competitie – met twee zeges voor ‘Lekkerland’ – tot de ontmoeting van afgelopen jaar waarbij De Zwerver op De Schans met 1-0 triomfeerde. ,,Opvallend is dat er sprake is van een golfbeweging tussen beide ploegen door de jaren heen: dan speelde de één hoger, dan de ander. Maar uiteindelijk liggen de clubs in de statistieken heel dicht bij elkaar. Waar de naam Old Firm van de Alblasserwaard vandaan komt? Die verwijst naar de strijd in Glasgow tussen Celtic en de Rangers, maar is voor deze regio bedacht door voormalig sportjournalist Henk Stolk.’’

Klik hier voor meer artikelen over Nieuw Lekkerland
Klik hier voor meer informatie over Nieuw Lekkerland