Met als doelstelling om G-voetbal in een ander daglicht te zetten, omdat er een verkeerd beeld is van G-voetbal. Wij spraken met Erik Voskamp, leider van het G-team van r.k.v.v. JEKA.
Erik is leider van het jeugd G-elftal van r.k.v.v. JEKA. Het begon toen zijn dochter, met een lichte beperking wilde voetballen. Hij ging kijken naar de mogelijkheden en bracht een bezoek aan het G-elftal. “Toen ik ging kijken bij het G-elftal dacht ik: is dit het G-elftal? Ik zag maar drie kinderen met een zichtbare handicap (het syndroom van down).”
Dat is precies het probleem van het G-voetbal volgens Erik, ouders willen niet de stempel gehandicapt op hun kind plakken wanneer hun kind enkel een lichte beperking hebben. Maar G-voetbal is veel meer dan dat volgens Erik:
“G-voetbal is niet alleen voor kinderen met downsyndroom, het is ook voor kinderen met bijvoorbeeld suikerziekte, kinderen met ADHD of slechtziende kinderen. G-voetbal is veel meer dan alleen downsyndroom. We pleiten daarom ook voor naamsverandering van het G-voetbal, die G schrikt de ouders af. Het associeert te veel met down. Noem het vriendenvoetbal of iets dergelijks maar geen G-voetbal. Want hoe groot of klein de beperking is, G-voetbal is voor iedereen, ook wanneer het aan de buitenkant niet te zien is.”
De trainer van het G-elftal, waar Erik was gaan kijken stopte ermee omdat zijn zoon met downsyndroom niet meer verder kon met het voetbal door zijn kwetsbare botten. “Ik heb het team toen overgenomen, maar ik wilde wel dat het een echt team werd, dat het echt om voetbal ging draaien. Dat ze gelijkwaardige materialen en kansen kregen als de reguliere elftallen. Ik wilde geen afgedankte tenues meer, ik wilde dat ze nette trainingspakken en wedstrijdtenues kregen. Dat hebben we doormiddel van sponsoren voor elkaar gekregen. Dat vinden de spelers al geweldig, dan maakt het helemaal niet meer uit of ze winnen of verliezen.”
“We hebben vergaderingen gevoerd om het G-voetbal in de schijnwerpers te zetten, daarin kwam het idee naar voren om een G-wedstrijd als voorwedstrijd te laten spelen van NAC Breda. Alle kinderen komen uit Breda, voor hun is er niks mooier dan een voorwedstrijd te spelen van NAC.”
Afgelopen zaterdag tijdens ADO – NAC was het zover: het G-team speelde de voorwedstrijd in het Cars Jeans Stadion. “De kinderen vonden het super, ze konden voetballen in het stadion, de wedstrijd bekijken en tot slot op de foto met de spelers. De spelers namen allemaal de tijd om op de foto te gaan, dat was super!”
Erik Voskamp wil nu verder, “het doel is om in de toekomst toernooien te gaan organiseren en het G-voetbal te gaan promoten bijvoorbeeld op scholen. Dat is de doelstelling, daarom vinden wij het super dat NAC achter ons staat. Het G-voetbal moet groter worden, nu moeten we bijvoorbeeld veel reizen om onze wedstrijden te spelen.”
“We willen nu toernooien gaan organiseren in samenwerking met NAC, bijvoorbeeld in een 8 tegen 8 vorm. Waar we spelers van het G-elftal van JEKA met ‘normale’ spelers van NAC mixen. Om te laten zien, aan voornamelijk de ouder, dat er geen verschil is tussen G-voetbal en regulier voetbal.”