G-Voetbal bij R.W.B. nog even in de wachtkamer

0
109

Eind 2020 startte voetbalvereniging RWB met het maken van plannen voor de oprichting van een G-team. De planning was toen zodanig dat na een bijeenkomst voor de voetballers(sters) en ouders in 2021 zo snel mogelijk begonnen zou worden met het opstarten van de trainingen.

banner_koningsport_small_VJ

Coronamaatregelen zorgden ervoor dat de planning opgeschoven moest worden en inmiddels is het duidelijk dat maatregelen om het coronavirus te bedwingen nog wel met een 3-tal weken verlengd gaat worden. De werving van voetballers(sters) loopt inmiddels door maar de inschatting is dat de geplande bijeenkomst niet eerder dan eind maart plaats kan vinden. Inmiddels blijven de aanmeldingen binnen druppelen en is het aantal zodanig dat gestart kan worden met trainingen, trainer Kees van Giessen staat dan ook te trappelen om hiermee te beginnen. RWB en de KNVB vinden dat mensen met een beperking ook van leuke activiteiten zoals voetbal moeten kunnen genieten. Niemand hoort buitenspel te staan. Daarom organiseert de KNVB al ruim dertig jaar competities voor G-teams. Het uiteindelijke doel van RWB is om mee te gaan doen aan de speciale competitie die de KNVB organiseert.

Het G-voetbal in Nederland is een niveau in het voetbal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. In dit niveau is, in tegenstelling tot andere niveaus in het voetbal, geen leeftijdsgrens gesteld. RWB richt zich met het oprichten van een G-team op jongens en meisjes van 16 jaar of ouder. Omdat er binnen de reguliere competitie werd gewerkt met A t/m F en de mensen met deze beperking ook wilden voetballen werd er automatisch de volgende letter in het alfabet gekozen en werd het G-voetbal. Inmiddels zijn de letters A t/m F verdwenen, de benaming G-team is gebleven. De regels bij G-voetbal zijn wel wat aangepast, een wedstrijd wordt gespeeld met 8 tegen 8 of 7 tegen 7op een half veld met doelen van 5 x 2 meter. De wedstrijd duurt 2 x 30 minuten en er is geen buitenspelregel. De accomodatie op Landgoed Driessen is in ieder geval geschikt voor mindervaliden, naast goede velden, een kunstgrasveld en nette kleedkamers heeft de accomodatie brede toegangsdeuren en is er een gehandicapten WC aanwezig.

In Waalwijk, Sprang-Capelle, Waspik, Kaatsheuvel en Loon op Zand is er voor Jongens en meisjes geen mogelijkheid om in een G-team te voetballen. Voetbal is volkssport nummer 1 dus zou je denken dat er voldoende jongens en meisjes met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking moeten zijn die graag willen voetballen. De sport is voor iedereen toegankelijk maar voor een grote groep is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. Voor deze groep zijn namelijk aanpassingen nodig in de vorm van extra begeleiding en een passend voetbalaanbod. Bij RWB kwam door de aanmelding van Martijn Weisbeek de wens om een G-team op te richten weer boven drijven dus komt het graag in contact met de doelgroep.

Recent heeft RWB gesprekken gevoerd met mensen van de Gemeente Waalwijk en de KNVB en is het duidelijk geworden dat het bereiken van de doelgroep een van de grootste uitdagingen is bij het oprichten van een G-team. Vanuit de Gemeente Waalwijk en de KNVB is er in ieder geval volop bereidheid om ondersteuning  te bieden bij de opstart. Als er verder mensen zijn die contacten hebben of werken bij b.v. zorg- en/of welzijnsInstellingen, speciaal onderwijs e.d. komt RWB graag met hen in contact.

Ben jij iemand die het net als Martijn heel leuk vindt om te voetballen in een G-team, kun jij RWB helpen met het bereiken van de doelgroep, wil jij onderdeel uitmaken van het team wat het voetbalteam wil gaan begeleiden? Neem dan snel contact op met Voetbalvereniging RWB. E-mail info@rwbwaalijk.nl of informeer bij Vz Bas Bruurmijn (06) 21 57 16 16.

Bron & foto: RWB

Lees hier meer artikelen over RWB