Fysiotherapeut Wouter de Kok: ‘De timing met Verburch kon niet beter’

0
181
0521-clublogo-Logo-v.v.Verburch-512p

Verburch speelt dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis van de club in de tweede klasse. Een unieke prestatie van de ploeg van trainer John Zuijderwijk. Wouter de Kok, die met zijn fysiotherapiepraktijk gevestigd is op het sportcomplex van Verburch, zag het glimlachend vanaf de zijlijn gebeuren. “We zijn enkele maanden geleden begonnen met voetbalspecifieke krachttraining voor de spelers van het eerste, tweede en onder 23-team. Een perfecte timing.”

De Kok, 45 jaar en woonachtig in Poeldijk, geeft toe dat de promotie van de hoofdmacht naar een hogere klasse geholpen heeft om direct na de zomer te beginnen. “Als je het dan toch al van plan bent, moet je het maar gelijk doen. De timing kon niet beter. Ik denk dat wat wij doen best wel uniek is op tweede klasse-niveau. Dat we los van de trainingen van de selecties extra krachttrainingen aanbieden aan die jongens.”

Tests voor spelers

Het doel van die krachttrainingen laat zich raden. “Om de spelers sterker, sneller en explosiever te maken, waardoor ook de prestaties en resultaten verbeteren. Fitter worden dus. Het zijn blokken met onze fysiotherapeuten, bijvoorbeeld dinsdag voor een training met een uitgezet parcours waar alles in zit. Kracht, sprong, snelheid, die dingen.”

“Aan het begin van het seizoen hebben we met alle spelers een test gedaan. De idee is dat, als we in januari weer gaan testen, de jongens vooruit zijn gegaan. In alle facetten die ik noemde. Tegelijkertijd letten we ook goed op dat we de spelers niet opblazen. Het is niet de bedoeling dat een voetballer een paar dagen met spierpijn rondloopt. Dus de balans van krachtoefeningen en voetbaltraining moet goed zijn.”

Minder blessures

Aan het eind van het lopende seizoen maakt De Kok met zijn team de balans op. “Dat is best wel lastig, omdat we nog geen data hebben. We zijn enkele maanden geleden begonnen, dus we hebben niet echt vergelijkingsmateriaal, maar je kunt wel zien of iemand bijvoorbeeld beter uit een sprongtest komt. Of dat er minder blessures zijn. We hopen, en denken eigenlijk ook, dat spelers stappen maken. Dat horen we al een beetje uit de reacties. Vince van der Knaap, speler van het eerste elftal, heeft al aangegeven erg blij te zijn met dit initiatief. Hij ziet het echt als een toevoeging en verwacht dat iedereen hier iets aan heeft. Daar doe je het voor.”

Clubgevoel

De keurmerkpraktijk van De Kok hoopt op die manier een steentje bij te dragen aan de doelstellingen van Verburch. De club wil graag tweedeklasser blijven. “Het zou mooi zijn als dat lukt”, aldus de fysiotherapeut, die zelf al op jonge leeftijd moest stoppen met voetballen. “Ik scheurde mijn voorste kruisband af, op mijn 20ste was dat. Daarna ben ik nog wel jeugdtrainer geweest bij verschillende verenigingen. Ik werk inmiddels al jaren als fysiotherapeut en sinds 2015 zitten we op het complex van Verburch. En ik moet zeggen, als je dagelijks op de club loopt, raak je wel verweven met de vereniging. Dat clubgevoel is er wel. Verburch is een mooie vereniging. Ambitieus en hard groeiend, met leuke mensen.”

Niet alleen met Verburch maakt gebruik van de fysiotherapiepraktijk van De Kok. “We zijn bij meer clubs actief. In de voetballerij, bij onder meer Die Haghe en DUNO, bij handbalvereniging Westlandia en ook de ijshockeyers van HIJS Hokij in Den Haag. Maar ook individueel werken we met veel sporters samen. Wij kunnen met onze ervaring heel veel betekenen voor sporters. Sporters balen als ze geblesseerd zijn, dat is logisch, wij kunnen helpen om dat te voorkomen.”

Klik op vv Verburch voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Verburch voor meer informatie over de club.