Frans de Jong stopt als verzorger: ‘Ik moet dit doen’

0
515
17_Monster_FransdeJong_fotograaf-HenkMeijer

Frans de Jong (67) stopt aan het eind van dit seizoen na twintig jaar als verzorger van Sportclub Monster. “De club heeft mij veel gegeven, maar ik moet dit doen. Voor mezelf. Om me heen zie ik steeds meer mensen van mijn leeftijd overlijden. Dat zet je aan het denken. Het wordt tijd voor iets anders.” 

Fysiek wordt het voor De Jong steeds zwaarder om meerdere keren per week met Monster bezig te zijn, vertelt hij. “Ik heb wel wat lichamelijke ongemakken. Het wordt lastiger om overeind te komen en soms heb ik ook pijn in mijn handen met masseren, door artrose in mijn gewrichten. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Ik wil niet belemmerd worden, maar die kant gaat het wel op.”

“En ik kom aan andere hobby’s niet toe. Op zondag heb ik geen fut meer om iets te ondernemen, dan zit ik op de bank. Die zaterdag op de vereniging hakt er echt in. Terwijl fotograferen ook een hobby van me is. Daarnaast ben ik lid van Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap, zij organiseren op zaterdag regelmatig excursies. Daar kan ik vanwege de club niet bij zijn. Dat zijn dingen die ik wel wil doen.”

Enorm zwaar

Toen De Jong enige tijd geleden in zijn bus reed als chauffeur van een dagbestedingsvervoerbedrijf, wist hij het zeker. “Ik zat er echt mee. Het besluit had ik eigenlijk al genomen, maar het viel me enorm zwaar om het te vertellen op de club. Daar zag ik huizenhoog tegenop. Mensen reageerden ook verbaasd, op een enkeling na die ik al iets meer had verteld over mijn gevoel. Het is ook niet niets natuurlijk. Twintig jaar verzorger en daarvoor nog acht jaar wedstrijdsecretaris en leider van het team van één van mijn zoons. Dan heb je het over dertig jaar!”

En dat terwijl De Jong eigenlijk geen voetballiefhebber is. “Ha ha, nee. Vroeger had ik zelfs een bloedhekel aan voetbal. En nu nog steeds kijk ik geen voetbal op televisie. Mijn vrouw wel. Als er een wedstrijd is, kijkt zij, en ik met een schuin oog. Of ik ga gewoon iets anders doen. Ik erger me vaak als ik voetbal kijk. De verharding van de maatschappij staat me enorm tegen. Dat zie je ook in voetbalstadions. Dat is vreselijk. Op het veld zie je ook steeds meer komedie en gejank.”

Praatje maken

De liefde voor Monster is na dertig jaar groot bij De Jong. “De gezelligheid op de club, de liefde, de dankbaarheid van de mensen. Het geeft een heel fijn gevoel om een speler weer op te lappen voor de volgende wedstrijd. Dat geeft nog steeds veel voldoening, zelfs na al die jaren. En clubmensen komen ook graag naar me toe om een praatje te maken. Ze kunnen altijd hun ei bij mij kwijt. Ik wil er zijn voor mensen, dat heeft er altijd al ingezeten. Dat was vroeger bij de scouting niet anders.”

Camera

Toch voelt De Jong dat het tijd is om deze deur te sluiten. “Ik ga andere dingen doen die ik leuk vind. Ik fotografeer heel graag. Op het strand van Hoek van Holland of in de duinen bijvoorbeeld. Daar ben ik zo’n beetje geboren, dat trekt gewoon. De ene keer fotografeer ik kitesurfers, de andere keer weer dieren. Ik vind dat heerlijk. En als ik op vakantie ben hangt die camera altijd om mijn nek. Dan kom ik echt tot rust. Lekker wandelen en kijken wat je tegenkomt. Ik wil eerst dit seizoen op een mooie manier afronden bij Monster en dan wordt het tijd voor andere dingen. Andere hobby’s, meer tijd met mijn vrouw en drie kleinkinderen. Een vierde is zelfs op komst.”

Foto: Henk Meijer

Klik op SC Monster voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SC Monster voor meer informatie over de club.