FC ’s-Gravenzande maakt ook van meisjes hoofdzaak

0
153

FC ’s-Gravenzande pakt het meisjesvoetbal serieus aan. Met de aanstelling van een hoofd jeugdopleidingen laat de club zien dat de meisjeslijn geen bijzaak, maar net als de talentontwikkeling aan de jongenskant hoofdzaak is.

”Naar mijn weten zijn we de eerste amateurclub die een hoofd opleidingen speciaal voor de meisjeslijn heeft aangesteld”, zegt Roderik van Zevenbergen. De 47-jarige inwoner van Rozenburg moet de structuur verder gaat uitbouwen, waardoor er straks een volwaardige opleiding staat dat als basis moet dienen voor een eerste vrouwenelftal op niveau. Dat is op dit moment nog niet geval. Het eerste team van de ’s-Gravenzandse fusieclub speelt in de derde klasse. “We hebben nog een lange weg te gaan. Niveau krijg je pas als je opleiding in orde is. Daar gaan we nu hard mee aan de slag”, aldus Van Zevenbergen.

Volgens hem is het een groot voordeel dat FC ’s-Gravenzande al een goedlopende talentontwikkeling aan de jongens kant heeft. Maar die simpelweg naar de meisjes kopiëren is te eenvoudig gedacht, stelt hij. “Er zijn tussen jongens en meisjes veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Eén daarvan is dat de prestatiecultuur bij jongens veel meer er ingebakken is dan bij meisjes. Het spelen met vriendinnetjes speelt een grote rol. Daar kun je niet omheen. Dat is een proces dat je voorzichtig moet aanvliegen. Het beleid van selecteren is gemeengoed bij de jongens, bij de meisjes moeten we daar langzaam naar toe.”

En dan is er nog het verschil in aanbod. “Hoewel we bij FC ’s-Gravenzande beschikken over een rijke meisjesafdeling met tussen de twee- en driehonderd speelsters, is de vijver nog altijd een stuk kleiner dan bij de jongens. Ook dat is iets om rekening mee te houden. De vijver is sneller leeg.” Toch was de keuze van de club om in te zetten op een kwaliteitsverbetering van de meisjes-jeugdopleiding een bewuste. Van Zevenbergen: “Voor meisjesbegrippen hebben we als FC ’s-Gravenzande een aanzienlijk potentieel. Met één onder 19-team, twee onder 17, twee onder 15, vier onder dertien en drie onder elf-teams ligt er een goed en stevig fundament om een mooi huis op te bouwen, meent Zevenbergen.

Dat juist hij door FC ’ s-Gravenzande werd uitgekozen om de talentontwikkeling verder vorm te geven is niet vreemd gezien zijn ervaring. Van Zevenbergen trainde in het verleden de vrouwen van RVVH uit Ridderkerk, Nieuwenhoorn en Antibarbari, met wie hij naar de landelijke eerste klasse promoveerde. Daarnaast was hij niet onbekend op sportpark Juliana omdat hij al eerder de vrouwen van de ’s-Gravenzandse club onder zijn hoede had.

“De club heeft de laatste jaren al behoorlijke stappen gezet, het is aan mij om dat verder uit te bouwen. We zijn nu druk bezig een technisch plan te schrijven. Ik ga straks toezicht houden op de uitvoering ervan.”

Onderdeel van dat plan is dat talentvolle meisjes ook na de pupillenleeftijd bij de jongens kunnen spelen. “De individuele ontwikkeling staat centraal. In theorie blijft het mogelijk dat een meisje in de JO15-1 of JO15-2 speelt. Wij zullen het spelen op een hoog niveau, mits haalbaar, altijd toejuichen. De praktijk leert echter dat dat maar voor een beperkt aantal meisjes is weggelegd. Vandaar dat we de talenten aan de meisjeskant een goede opleiding willen geven.”