Adri Franke, hoofdtrainer van de vrouwen van FC Dauwendaele, is geen onbekende in het Zeeuwse vrouwenvoetbal. Dit jaar staat hij aan het roer van de vrouwen- en meisjesafdeling.
FC Dauwendaele is al lang betrokken bij het vrouwen- en meisjesvoetbal. Met het aanstellen van Franke hoopt de vereniging een volgende stap te maken in de opzet en invulling van beleid. Franke was al bij de club betrokken en gaf hier al drie jaar lang het jeugdkader bijscholing. Op deze manier wilde de club haar vrijwilligers meer handvatten geven om goede training en begeleiding te geven. Met zijn ruime ervaring is hij hier zeker in geslaagd. Daarom is Franke een logische keuze voor Dauwendaele.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer meisjes gaan voetballen. Een prima ontwikkeling, maar het niveau is hierdoor nog niet gestegen. Sterker nog, er komen steeds meer vrouwenteams in de problemen, waardoor steeds vaker moet worden afgezegd voor wedstrijden. Een goed beleid en goede opleiding is essentieel. Het willen verbeteren en maximale uit speelster halen is het streven.
Daarom heeft Franke ‘ja’ gezegd tegen FC Dauwendaele. Al jarenlang verbonden aan het vrouwenvoetbal voelt hij zich nog steeds een Don Quichot is deze wereld. Franke: “We willen veel, maar doen weinig. Alles is gebaseerd op de ontwikkeling van mannenvoetbal en dat verander je niet zomaar. Ook de ouders en speelsters moeten het besef krijgen er zelf iets meer voor te moeten doen. Vaak krijg je dan te horen ‘wat zijn jullie fanatiek’, maar dat zijn we helemaal niet, we zijn gewoon op een verantwoorde manier met onze sport bezig. Het besef moet ook aangeleerd worden. Zaterdag moet gewoon je voetbaldag zijn.”
Franke vervolgt: “Je moet als ouders en speelsters toch wel lef hebben als je zomaar thuis blijft of makkelijk afzegt. Voor elk team moet de club zorgen voor organisatie. Het beschikbaar stellen van velden, scheidsrechters, trainers, verlichting, verwarming en ga zo maar door! Als men dat eens beseft dan wordt misschien ook het vrouwenvoetbal eens volwassen. Er valt nog veel werk te verzetten! Daarom is het niveauverschil in de klassen van het vrouwenvoetbal zo groot. Te veel teams moeten afzeggen door gebrek aan speelsters. Dat hopen we te voorkomen en dat begint eenvoudig met de eerste stappen die gezet moeten worden: Duidelijkheid, structuur en een goede en verantwoorde opleiding aanbieden.”
Onderdeel van het beleid is ook de samenwerking met andere verenigingen. Bij het tweede vrouwenteam wordt vanaf dit seizoen samengewerkt met sv Walcheren. Bij de MO15 is dat met vv Nieuwland.