Excelsior biedt meisjes springplank naar eredivisie.

0
299

De amateurtak en de stichting van Excelsior zijn dit seizoen een samenwerking aangegaan voor de meisjes- en vrouwen. De amateurpoot is de nieuwe opleidingspartner van de stadionclub, die met de vrouwen in de eredivisie uitkomt.

cathay_internetbalk_v2

“Het lag erg voor de hand”, zegt Leon van Zanten, coördinator meisjes bij AV Excelsior, over de samenwerking. “Zeker toen het lijntje met Barendrecht was doorgesneden. We hebben al ervaring als opleidingspartner voor de jongenslijn. De jeugdelftallen van de stichting spelen al op ons complex. Een paar meter lopen en je loopt bij elkaar binnen.”

Toch ontstond de samenwerking niet automatisch. De amateurs en de stichting (de profs) mogen dan dezelfde bloedlijnen delen, een automatisme is het niet dat beide partijen iets voor elkaar kunnen betekenen. In dit geval valt alles op de goede plaats, zegt Van Zanten. “We zijn de afgelopen jaren met de meisjesafdeling al fors aan het groeien. Je kunt dat best een stormachtige ontwikkeling noemen, want pas vier seizoenen geleden zijn we met meisjesvoetbal begonnen. We zagen de kans en hebben het direct serieus opgepakt. Dat heeft ertoe geleid dat we tien teams hebben. De lijn begint met de MO9 en eindigt met de MO19. In de MO17 hebben we zelfs twee elftallen.”

Om de stap naar de eredivisieploeg te overbruggen heeft Excelsior, onder de paraplu van de stichting, dit seizoen ook een beloftenteam. “Die spelen in een nieuw gevormde eredivisie voor beloften. Het moet de stap naar de eredivisie wat makkelijker maken. Als talentvolle meisjes van achttien jaar nog net niet goed genoeg zijn voor de eredivisie kunnen zij daar nog twee jaar rijpen. Met het beloftenteam is een verlenging van de opleiding gecreëerd.”

Van Zanten heeft samen met Richard Mank, de trainer van de Excelsior-vrouwen, een visie uitgestippeld. “Dat Richard nu ook trainer is geworden van ons eerste amateurelftal maakt het dat de lijntjes helemaal kort zijn. We staan nog maar aan het begin van een traject om de ideeën die er zijn verder uit te rollen. We hebben al aardige stappen gezet, maar sommige zaken hebben en verdienen ook langer de tijd om goed uit te werken. Zo hebben we in onze teams nog altijd speelsters zitten die onder de noemer recreatiespeelster geschaard kunnen worden. Toen we een paar jaar geleden de deur hebben opengezet was er voor iedereen plaats. Die speelsters gaan we natuurlijk niet wegjagen. We willen echter op den duur wel toe naar een selectie van de beste speelsters. Daarin moeten we dus een goede balans vinden. Het aannamebeleid van speelsters zal ook anders worden. We hebben in de zomer een open dag gehad en proeftrainingen gegeven. Doordat we nu opleidingspartner zijn van de eredivisie-vrouwen zal dat talenten gaan trekken. Dat willen we ook graag, want ons doel is de beste speelsters een zo goed mogelijke opleiding te geven voor het stadion.”

Heel veel meer speelsters dan in het huidige aantal teams rondlopen, kan Excelsior niet kwijt. “We zitten qua accommodatie aan onze max, daar hebben last van, maar ook de jongensopleiding heeft last”, schetst Van Zanten (44) de situatie op Woudestein. “We lopen tegen de onze grenzen aan. Er zijn nauwelijks mogelijkheden tot uitbreiding van de velden. Je zou wat kunnen doen met het draaien van velden, maar dan krijg je er maximaal één veld bij. We zijn al blij dat we regelmatig gebruik mogen maken van het veld in het stadion. Dat geeft wat lucht. Bij een goede opleiding hoort ook een grote intensiteit van trainen. Al onze selectieteams hebben drie trainingsmomenten. Dat is ook een vereiste, vinden we.”

 

Klik hier voor meer artikelen over Excelsior.
Klik hier voor meer informatie over Excelsior.