‘Eigen jeugd op het dorp belangrijk voor toekomst Hansweertse Boys’

0
264
HANSWEERTSE BOYS JEUGD- VJBEVNJ2023

‘Wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst’. Het gezegde is ook volledig van toekomst op de plannen van voetbalvereniging Hansweertse Boys. Nadat de club noodgedwongen moest terugtreden uit het standaardvoetbal, wil men nu proberen om de club van onderaf weer nieuw leven in te blazen.

“We hebben nu voor het eerst sinds jaren weer twee teams in de JO7 die volledig onder eigen vlag actief zijn. Jeugd op het eigen dorp is voor een vereniging zoals die van ons enorm belangrijk. We proberen op deze manier van onderaf weer terug vorm te geven. Dat loopt vrij aardig tot op heden. We hebben twee basisscholen op het dorp en van beide scholen hebben we nu leerlingen die ook lid zijn van de voetbal en dus hier nu in de JO7 voetballen. Prachtig om te zien ook hoeveel plezier ze er aan beleven”, zegt Jim Paauwe, bestuurslid jeugdzaken en trainer/ coach bij de jongste Hansweertse jeugdteams.

Waar de twee JO7-teams volledig actief zijn op het Bevelandse dorp, daar heeft men voor de oudere jeugd een samenwerking met vierdeklasser v.v. Kapelle. “Dat was ook noodzakelijk om iedereen een beetje op niveau en in de eigen leeftijdscategorie te laten voetballen. Voor de ontwikkeling van jeugd is het niet wenselijk om te grote leeftijdsverschillen in een jeugdelftal te hebben. Dat houdt de ontwikkeling van voetballers tegen en is bovendien ook voor het plezier niet altijd optimaal. Dus daarom hebben we voor die samenwerking gekozen.”

Met de twee jongste jeugdteams op het eigen dorp merkt Paauwe ook dat er weer wat meer reuring ontstaat op het voetbalveld. “Je ziet dat de kinderen elkaar prima weten te vinden, ze mengen zich goed met elkaar en ook zien we dat we de ouders steeds meer meekrijgen. Dat is ook belangrijk, want je kunt op een vereniging nooit voldoende vrijwilligers hebben. En het is ook voornaam dat ouders de hobby van hun kinderen ondersteunen. Als dat er niet is, dan wordt het een lastig verhaal. In het verleden zagen we een afnamen van leden en waren we bij de senioren onder neer genoodzaakt om uit het standaardvoetbal te stappen. Daar hebben we nu nog twee teams die op een lager niveau actief zijn. Maar om als vereniging te overleven, dan is de aanwezigheid van jeugd essentieel. Daar is iedereen zich van bewust en daar investeren we ook in. Een jaar of twintig geleden waren er nog een stuk meer verenigingen op het dorp, maar dat is niet meer het geval. De muziekvereniging heeft het moeilijk, de tennisvereniging moet aanpoten en dat geldt ook bij ons hier op de voetbal. Het zijn in mijn ogen wel mooie ontmoetingsplaatsen voor dorpelingen en dus moeten we er alles aan doen om die in stand te houden.”

Paauwe was in het verleden zelf onder meer actief als speler en leider bij het eerste elftal, bij het tweede team en als bestuurslid. Inmiddels heeft hij na een inactieve periode de draad dus bij de jeugd weer opgepakt. “Ik ben er een aantal jaar tussenuit geweest, maar doordat mijn eigen zoons gingen voetballen raak je er automatisch weer bij betrokken. En dat is nog puur spelplezier wat zijn beleven. Dat verdient ook in mijn ogen optimale ondersteuning en daar zet ik me dan, gelukkig ook met ondersteuning van een hoop welwillende vrijwilligers en ouders, nu met volle overgave voor in en dat begint zeker vruchten af te werpen. Het gaat nog een hele tijd duren natuurlijk, maar het is wel de insteek. In het verleden is getracht om heel lang het standaardelftal in stand te houden. Dat is niet gelukt, dus nu doen we het andersom en starten we helemaal van onderaf bij de jeugd.”

Klik op vv Hansweertse Boys voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Hansweertse Boys voor meer informatie over de club.