Eigen jeugd bepaalt de klasse waarin het eerste elftal van Sparta ’30 speelt

0
151

De jeugd heeft de toekomst. Het is een gevleugelde uitspraak in de voetbalwereld. Maar ook een uitspraak die natuurlijk volledig klopt. Daar denken ze bij Sparta ’30 ook zo over. De jeugd is belangrijk. Een jaar geleden werd er een nieuwe technische commissie gevormd, zes man sterk ging vol enthousiasme aan de slag.

werktalent_255550“Vorig jaar zijn er twee mensen van de technische commissie gestopt, waardoor er bij Sparta ’30 geen technische commissie meer was”, legt Jan de Fijter uit. Hij is één van de zes mensen die bereid is gevonden om de leegte in te vullen. “Voor een club als Sparta ’30 is het heel belangrijk van jongs af aan de jeugd goed te begeleiden. We zijn heel blij dat we nu zo’n complete technische commissie hebben.”

“We zijn van plan om de jeugd van jongs af aan proberen te voorzien van goede trainers en ze daardoor goede trainingen aan te bieden”, zegt De Fijter over de voornaamste taak van de technische commissie. “Echt vormgegeven door trainers die voetbalervaring hebben, die willen we er bij betrekken. Het is zonde dat er best wat jongens rondlopen die voetbalkwaliteiten hebben en dat we die niet kunnen gebruiken om in te zetten bij de jeugd. We proberen zoveel mogelijk mensen die zelf gevoetbald hebben te betrekken door trainer of leider te worden en ze dan ook een junioren- of pupillencursus aan te bieden. Zo kunnen we de kwaliteit van onze jeugd omhoog brengen, dat is een belangrijk punt.”

De club loopt de welwillende ouders daarmee niet voorbij. “Nee, zeker niet. We zijn altijd heel blij met ouders die iets willen doen. Als vereniging ben je daar wel afhankelijk van”, zegt De Fijter.

Door het niveau van de jeugd omhoog te brengen, kan dat op lange termijn een positief effect hebben op het vlaggenschip van de vereniging. “Sparta ’30 is een dorpsclub. Ik ga er vanuit dat zo’n negentig procent van het eerste elftal uit de club zelf moet komen. Ieder jaar komen er wel een aantal spelers hier voetballen. Dat is dan omdat ze in Andel gaan wonen of bijvoorbeeld een vriend hebben die in het eerste of tweede speelt. Maar voor een groot gedeelte ben je afhankelijk van eigen jeugd. Dat bepaalt uiteindelijk de klasse waarin je gaat spelen. Daarom is die opleiding belangrijk.”

Omdat er weinig wedstrijden zijn geweest, was het voor de nieuwe technische commissie een moeilijkere start dan gewenst. “Het is jammer dat er weinig wedstrijden zijn geweest. We hebben geprobeerd de jeugd zoveel mogelijk te laten voetballen. Ze hebben constant drie keer getraind, ook op zaterdag. Dat is ook belangrijk. Als je een jaar terugvalt naar één training in de week, dan ga je qua kwaliteit achteruit. Het is lekker dat ze drie keer een uur tot anderhalf uur bezig zijn geweest”, sluit De Fijter af, terwijl hij met zijn collega’s vooral hoopt op een normaal voetbalseizoen, voor de jeugd én voor de commissie om zo een nog beter beeld te krijgen van alle spelers.

Klik hier voor meer informatie over Sparta’30
Klik hier voor meer artikelen over Sparta’30