Eigen Baronietalent als basis voor de toekomst

0
122

Baronie wil met zijn eerste team nog steeds op een zo hoog mogelijk amateurniveau spelen. Anders dan in de uitermate succesvolle jaren negentig van de vorige eeuw willen de Baronnen deze ambitie echter nastreven met de eigen jeugdopleiding als speerpunt van het te voeren beleid.

roha shop

De huidige koploper van de Hoofdklasse B reeg de titels aaneen vanaf het midden van de jaren negentig. In 1995, 1996 en 1997 werd het kampioenschap in de hoofdklasse behaald, toen nog het hoogste amateurniveau in Nederland. In 1997 won Baronie zelfs het Algeheel Amateurkampioenschap van Nederland, een kunstje dat in 2001 nog eens werd herhaald.

Maar eerlijkheidshalve gebeurde dit wel met min of meer al gearriveerde voetballers die gescout werden in de regio West-Brabant en daarbuiten. Daar is de club al jaren geleden mee gestopt. De eigen jeugd heeft tegenwoordig een toekomst op het platform van het topamateurvoetbal. Laat dat voor nu de hoofdklasse zijn, maar bij Baronie is de overtuiging daar dat goed meedraaien in de Derde Divisie met instandhouding van de visie haalbaar is. En deze visie luidt, nogmaals: zoveel mogelijk spelers met een achtergrond in de eigen jeugdopleiding inpassen in Baronie 1. Tegenwoordig maken zo’n twaalf spelers uit de eigen jeugdopleiding deel uit van de eerste selectie, op een totaal van twintig.

Innovatie

Belangrijk in de huidige plannen en die voor de toekomst van Baronie is Hoofd Jeugdopleiding Ischa Immers. “Naast het gegeven dat ieder selectieteam driemaal per week traint – uniek binnen het Bredase amateurvoetbal, denk ik – zijn we op meerdere manieren innoverend bezig binnen onze jeugdopleiding”, aldus Immers (30). “Hierbij kunnen we al op jongere leeftijd jongens aanstippen als potentiële Baronie 1-spelers.” Hij vervolgt: “We hebben bijvoorbeeld een videoanalist die alle selectieteams filmt. Vervolgens worden spelers op basis van beelden individueel gemonitord door diverse trainers en coaches. Hierdoor is ons interne scoutingsapparaat in staat talent al vroegtijdig te herkennen.” Immers, in bezit van het diploma Trainer/Coach UEFA A en voorheen onder meer werkzaam als docent bij de KNVB en trainer bij AZ, heeft ook het KNVB-project ‘Gelijke Kansen’ bij de horens gevat. “We hebben dit plan uitgebouwd door te focussen op de uitdaging voor spelers individueel. We praten in de onderbouw bij Baronie daarom ook niet meer over selectieteams, maar over ‘uitdagingsteams’.

Bvo’s

Het aanwezige talent dat op zaterdagen rondloopt op sportpark de Blauwe Kei blijft natuurlijk niet onopgemerkt bij diverse betaald voetbalorganisaties. Naast NAC en Willem II, zijn ook scouts van bijvoorbeeld Feyenoord en PSV veelvuldig te vinden op de thuishaven van Baronie. “En dat is prima”, benadrukt Immers. “We willen natuurlijk de verdere ontwikkeling van voetbaltalent nooit in de weg staan. Wel houden we in ons achterhoofd dat wanneer een talent de overstap maakt naar een bvo, soms al op heel jonge leeftijd, en het uiteindelijk daar net niet redt, hij terug kan keren naar Baronie en zo een versterking kan vormen voor ons vlaggenschip.” Een voorbeeld hiervan is de huidige Baronie-doelman Michel van Butselaar, die jarenlang in de NAC-opleiding vertoefde, maar vorig seizoen terugkeerde op het oude nest.

Immers ziet de aantrekkingskracht van de Baronie-jeugdopleiding groeien. “We zien dat talenten elders uit Breda de weg naar de Blauwe Kei steeds vaker vinden. Het gegeven dat Baronie de hoogst spelende amateurclub van Breda is, speelt hierin mee, maar zeker ook hetgeen wij als jeugdopleiding kunnen bieden. En deze twee factoren vormen samen denk ik de kern van onze visie als club waar het gaat om prestatief voetbal: het platform van topamateurvoetbal in combinatie met een jeugdopleiding die steeds meer spelers voor Baronie 1 opleidt.”

 

Klik hier voor meer artikelen over VV Baronie
Klik hier voor meer informatie over VV Baronie